Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 07.04.2009 20:57

mottom - to już widziałem :D
mottom
Cromaniak
widziałeś

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 07.04.2009 21:11

Trudno - "(...) ja tylko niosę pomoc (...)" :) .
Jakbyś napisał/wskazał co wcześniej widziałeś to bym się z pewno nie wychylał, ale może ktoś inny skorzysta.... ?
Pozdrawiam
P.S.
Podaj może linki/artykuły które przejrzałeś w tym temacie :idea: to inni nie będą powielać mojego "błędu" :oops:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 07.04.2009 21:17

mottom - nie mam Ci nic za złe po prostu potrzebuje schematu :) , a widziałem tylko to.

trochę poszukałem i w sumie interesowałaby mnie konstrukcja w stylu Brenderup 8415 - jeśli ktoś miałby podobny projekt to byłbym bardzo wdzięczny :)
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 08.04.2009 19:49

Ja powiem tak : jeśli potrzebujesz niewielką przyczepkę , a taką jest 8415 - to widziałem taką już za 2799 plus koszt rejestracj 130zł odchodzą problemy z przeglądami , szkicami, wypełnianiem bzdurnego wniosku i nabijaniem numerów.
Jeśli będziesz robił ją sam ,to faktycznie się opłaca pomęczyć i przebrnąć przez te kłopoty (sam to przechodzę już 2 raz, bo poprzednią sprzedałem) - wg. mojej wiedzy koszt materiałów to ok 1000zł (wliczam profile, rolki,wciągarkę,koła) + przegląd 100zł + nabicie numerów 170zł , trochę oszczędzisz , ale jeśli chcesz to komuś zlecić ,to sprawa zaczyna wyglądać raczej nieopłacalnie - ktoś za spawanie sobie policzy min 7-8 stówek więc fabryczna 7 stówek drożej :)

Ja potrzebuję przyczepę na łódź 5 m a taka kosztuje ok 5000zł więc sam dłubię i wychodzi na ok 2000zł a to już oszczędność :)

jeśli chcesz wymiary takiej -to nie ma problemu, ale na Twoje potrzeby chyba jest za duża.

Obrazek
Obrazek

pozdrawiam!
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 08.04.2009 20:31

D1ALVARO napisał(a):mógłby ktoś podrzucić schemat lawety 4,3 metra na ponton :?:
( podliczymy wtedy dokładnie koszty i jeśli to wyjdzie z 800z - 1000zł taniej to chyba sami z ojcem ją zrobimy )

Jeżeli będziesz robił sam, to ceny które Ci podałem są przynajmniej
600/800 zł niżej na samej konstrukcji i elementach podporowych,
tak więc powinieneś zamknąć się kwotą na 100%, grubo poniżej 2000 zł.
Jutro zrobię ci foty przyczepy na której siedzi ponad 5 metrowy RIB
i postaram się przesłać schemat (rozrysuję jeżeli nie znajdę wzoru.)

Przyczepka naprawdę bardzo stabilna nawet do prędkości grubo powyżej
dozwolonych :-) z Twoim pontonem 430cm poradzi sobie w 100%

pzdr.samart
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 09.04.2009 08:25

kurcze ewentualnie skracać taką przyczepkę 5m do 4,5m :D jakie kółka lepiej stosować jeśli by robił przyczepkę sam 13 czy 14 :?:

mój ponton ma 3,8m wychodzę po prostu z założenia że jakby przyszła mi na myśl wymiana pontonu to nie będzie on większy jak 4,3 - 4,5m dlatego chcę większą lawetę niż 4m ale mniejszą niż 5 :)

myślę jeszcze o tej, tylko nie wiem czy nie będzie za wąska :

http://www.allegro.pl/item606177470_prz ... ziowa.html
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 10.04.2009 11:03

Pod lekki ponton wybrałbym wersję raczej 14",
przyczepka jest niewiele wyższa, a opona na 14tkach będzie
bardziej wytrzymała niż na feldze 13"

Jeżeli uda Ci się kupić przyczepkę 5 metrową, to po co chcesz ją
skracać ? Przecież z przodu masz uchwyt z wyciągarką, który
nie jest montowany na zero z przodem przyczepy,
tylko jest przesunięty około 50/70cm
od zaczepu (sprzęgu). Więc jeżeli odejmiesz te 70cm to rufa pontonu
wyjdzie idealnie ze światłami. Oczywiście przyczepka może być krótsza,
bo powinna być wyposażona w wyjmowaną belkę oświetleniową i tą
belkę wysuwasz, tak aby widoczne były światła i łódka
nie wystawała poza obrys przyczepki...ufffff
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.04.2009 08:04

samart - już wszystko wiem, i czy bym robił sam czy kupił gotową sam na allegro i zarejestrował to praktycznie na 1 wyjdzie, na razie się jeszcze zastanawiam, w każdym razie dzięki za wszystkie wyjaśnienia i rady.
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 12.04.2009 20:41

D1ALVARO napisał(a):samart - już wszystko wiem, i czy bym robił sam czy kupił gotową sam na allegro i zarejestrował to praktycznie na 1 wyjdzie, na razie się jeszcze zastanawiam, w każdym razie dzięki za wszystkie wyjaśnienia i rady.

No to jesteś szczęściarzem, jeżeli już wszystko wiesz :-)
Ja z biegiem lat i nabywanej wiedzy zaczynam mieć świadomość
jak mało wiem i ile jeszcze muszę się naumieć
aby nie umrzeć całkowitym "głupolem" :-(
A pewnie i tak głupim umrę.....ech filozoficznie się jakoś zrobiło :-)

pzdr. samart
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 13.04.2009 07:37

Samart nie dołuj się tak, na pewno nie jest tak źle. :)
Pozdrawiam
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 24.04.2009 14:40

heza napisał(a):Samart nie dołuj się tak, na pewno nie jest tak źle. :)
Pozdrawiam

No tragedii nie ma :-)
ale ta świadomość, że ktoś miał rację pisząc "wiem, że nic nie wiem"
jest dołująca :wink:

pzdr. samart
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 30.04.2009 13:43

koledzy i znowu muszę was pomęczyć pytaniami , szukałem i w końcu wyszło ze mogę się zamknąć w 3000zł z rejestracją za Brenderup 4115 z płozami 1,5m , tylko martwi mnie czy policja się nie przyczepi bo drugi ponton ma 4,5 m długości ( akurat 4115 ma 4,5m długości więc z silnikiem będzie w sam raz ) ale niestety szerokości tylko 158cm a ponton ma 2m szerokości to już o 21 cm na stronę będzie wystawać nikt mi się do tego nie przyczepi :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.04.2009 14:31

D1ALVARO napisał(a):koledzy i znowu muszę was pomęczyć pytaniami , szukałem i w końcu wyszło ze mogę się zamknąć w 3000zł z rejestracją za Brenderup 4115 z płozami 1,5m , tylko martwi mnie czy policja się nie przyczepi bo drugi ponton ma 4,5 m długości ( akurat 4115 ma 4,5m długości więc z silnikiem będzie w sam raz ) ale niestety szerokości tylko 158cm a ponton ma 2m szerokości to już o 21 cm na stronę będzie wystawać nikt mi się do tego nie przyczepi :?:

Zawsze krypa bedzie wystawała poza obrys przyczepy. Z tyłu masz oświetlenie na szynach, to sobie wysuniesz...
Brenderup jest ok. tylko kup tubkę smaru na zaczep kulowy.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 30.04.2009 15:00

FUX - dzięki za objaśnienie po prostu trochę się bałem że policja się przyczepi, tak to wszystko przemyślałem dam te 3000zł i będę miał homologacje i spokój, a tak w razie np jakiegoś dzwona z tymi przyczepkami sam może być potem kłopot, a tak mam to nowe na gwarancji z homologacją i w sumie nic mnie nie interesuje.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.04.2009 15:22

D1ALVARO napisał(a):FUX - dzięki za objaśnienie po prostu trochę się bałem że policja się przyczepi, tak to wszystko przemyślałem dam te 3000zł i będę miał homologacje i spokój, a tak w razie np jakiegoś dzwona z tymi przyczepkami sam może być potem kłopot, a tak mam to nowe na gwarancji z homologacją i w sumie nic mnie nie interesuje.

Tak nie do końca; myśleć trzeba zawsze...
AC na przyczepę i ubezpieczenie cargo w drodze do Cro nie zawadzi...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone