Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
Też mam ponton

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.03.2009 15:34

Witam wszystkich.
Tyle się naczytałem na tym forum (chyba najlepsze w całym polskim necie), że w końcu też kupiłem ponton - Honda 32IE z silnikiem 2-suw Yamaha 9,9HP (usunięta blokada na 15HP). Zrobiłem patent sternika (młodszego) i popływałem trochę w październiku na zalewie zegrzyńskim (potem przegląd silnika w serwisie i do piwnicy...Już nie mogę się doczekać ciepłej wiosny, żeby znowu wyskoczyć popływać (sprzęt spisywał się wyśmienicie więc zakładam że mnie teraz też nie zawiedzie).
Planuję wyjazd do CRO w tym roku (oczywiście z pontonem). Zgodnie z przeczytanymi wcześniej Waszymi uwagami, żeby nie dostać porażenia słonecznego podczas pływania po Ardiatyku zamówiłem już baldachim do pontonu (na targach "Wiatr i Woda" dostałem namiary na firmę, gdzie cena nie jest "zabijająca"). Zamówiłem też drabinkę sznurową, żeby po wskoczeniu do wody można było łatwo wejść z powrotem na pokład. Kupiłem na (w tym przypadku) "alletanio" pasy/kapoki ratunkowe (morskie - 150N). Jeżeli chodzi o załogę to ponton (dość) wygodnie mieści 3 osoby (w tym jedno dziecko), więcej to już chyba by było trochę ciasno. Poprzedni właściciel (nie napisałem, że kupiłem używany :D) dodał drugą ławeczkę, więc mam dwie ...(co chyba nie jest "totalną rozpustą"). Żeby pomieścić wszystkie niezbędne drobiazgi (kotwicę, liny, gaśnicę itp.), pod jedną z tych ławeczek zamontuję taką specjalną torbę, którą też zamówiłem razem z baldachimem. Sprzęt zarejestrowałem jako "do połowu ryb", więc jeszcze do tego chcę zrobić kartę wędkarską :) żeby już spokojnie korzystać "z pełni szczęścia".
Pozdrawiam wszystkich pontoniarzy (i innych "wilków morskich" oczywiście też).
Do zobaczenia na wodzie.
Ostatnio edytowano 27.03.2009 16:13 przez mottom, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2009 15:54

Witaj.
Mam tylko jedno pytanie: po co w więcej, niz jednym wątku wkleiłeś ten sam post... 8)
mottom
Cromaniak
Dlaczego nie w jednym

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.03.2009 16:02

Sorry, :idea:
Dlatego, że w sumie nie wiedziałem w którym wątku to wpisać :( ,
Przez tę poprawiającą się pogodę na zewnątrz już dostaję "drgawek" - kiedy popływam...... (i chcę się tą radością podzielić z jak największą liczbą osób :) )
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2009 16:11

mottom - pozamiatałem tamte 2 Twoje posty. Proszę nie śmieć na forum, a będzie dobrze ;)

Pozdrav :papa:
mottom
Cromaniak
dzieki

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.03.2009 16:15

Leszek Skupin napisał(a):mottom - pozamiatałem tamte 2 Twoje posty. Proszę nie śmieć na forum, a będzie dobrze ;)

Pozdrav :papa:

Bardzo dziękuję - sam chciałem to zrobić po (słusznej) uwadze kolegi :)
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 27.03.2009 17:08

mottom - możesz opisać jak zachowuje się podłoga typu Vib na fali :?: i czy faktycznie podchodzi to do Riba :?:
mottom
Cromaniak
rib

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.03.2009 17:44

Niestety nie pływałem nigdy na RIBie :( więc nie wiem jak się zachowuje taki sprzęt (pode mną :lol: ). W moim przypadku również jeszcze za wcześnie na wyrażanie znaczącej opinii o pływaniu na fali pontonem z podłogą/kilem pompowaną , gdyż pływałem dopiero parę godzin i to tylko po Zegrzu. W każdym bądź razie przepływanie przez falę wywołaną przez inną jednostkę pływającą (o ile się nie mylę nazywa się to "kilwater" :o ) jest "fajne" - ponton nie schodzi z kursu, ostro tnie tę falę, nie "myszkuje". Pewno RIB byłby lepszy ale..... (te rozmiary, brak możliwości składania, wożenie na dodatkowej przyczepie) to narazie nie dla mnie.
P.S.
K i e d y w r e s z c i e n a d e j d z i e t o l a t o ?
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 27.03.2009 18:43

mottom - chyba kiedy rozpocznie się sezon na pływanie :D , ja od 2 lat szukam sprzętu dla siebie i nie wiem czy kupić ponton czy łódkę, czy może rib, szukam , pytam itp i nie mogę się zdecydować , tym bardziej że jest tego pełno :D , a wkurza mnie już pływanie hondą bf 5 gdyż od prawie roku mam sternika motorowodnego, a co do forum to jeśli chodzi o motorowodniactwo to cro.pl i tylko jeszcze 1 forum polskie trzyma tak wielki poziom i można się na nim dowiedzieć wiele ważnych i ciekawych rzeczy.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 27.03.2009 18:46

D1ALVARO napisał(a):jeśli chodzi o motorowodniactwo to cro.pl i tylko jeszcze 1 forum polskie trzyma tak wielki poziom i można się na nim dowiedzieć wiele ważnych i ciekawych rzeczy.

Które to forum? Chętnie zaglądnę.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2009 19:04

D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 27.03.2009 19:41

FUX - dokładnie uprzedziłeś mnie :D
mottom
Cromaniak
motorowodny

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.03.2009 20:11

Forum na motorowodnym jest fajne, lecz tutaj (CRO) można dowiedzieć się zdecydowanie więcej o pływaniu pontonami po morzu (no i w Chorwacji), a to teraz mój "konik". Oczywiście jak Panowie raczyli wcześniej zauważyć jest to choroba nieuleczalna więc (może przerzucę się na duuuużą łódkę :) - kto wie (niezbadane są wyroki....)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2009 20:18

Tak na marginesie.
Po zakupie lódki parę lat temu PM był w zasadzie jedynym, polskim periodykiem.
Wysłalem do Kazaneckiej maila z propozycją założenia forum motorowodnego. Oczywiście zero reakcji.
Parę tygodni temu przez przypadek sie dowiedziałem, że jednak forum działa. .. :roll:
Wtedy właśnie powstał wątek motorowodny na cro.pl, ktory to do dnia dzisiejszego funkconuje.
Pozdrawiam.
mottom
Cromaniak
margines

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.03.2009 20:38

Tak na (drugim) marginesie - kiedy planujecie "pierwsze testy sezonu" (w PL lub w CRO)? Czy czekacie na 20 oC, czy hardcore nawet jak jest zimno?
W tym roku chciałbym rozpocząć sezon na Zegrzu (a może popłynę tam z W-wy Wisłą i Kanałem Żerańskim ... - czy ktoś tego próbował?)
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 28.03.2009 11:07

maax1 napisał(a):Jacek L jak mozesz to napisz gdzie byłeś za ile cumowałeś i jak i gdzie sie pływało. pozdrawiam

Obrazek

Za cumowanie nie płaciłem. Jak widzisz, łódka była przywiązana do sporego betonowego prosiaka, których tam na dnie nie brakowało :)
Oczywiście z wyjątkiem winiety.

a pływałem w okolicach Dubrownika - i tam wracam :) - jeszcze tyle do opływania ...

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone