andpe napisał(a):Dzień dobry wszystkim. Jestem nowy, przeczytałem wszystkie 17 stron postów i trochę mi się już kręci w głowie ale jadę w lipcu do Cro pierwszy raz z łódką i chcę zadać pytania dodatkowe; jeżeli gdzieś się pomylę, proszę o sprostowanie.
TRANSPORT:
1. Moja toyota avensis kombi ma dop. masę całk. 1970kg, przyczepka waży 300kg, łódka z silnikiem ok. 600kg, a więc nie przekraczam dop. masy zestawu (3500kg), czyli wystarczy prawo jazdy kat. B. i żadna policja (w tym austriacka, której najbardziej się boję) nie ma prawa się przyczepić. (Tu uwaga - zwracajcie uwagę na homologację swojego samochodu - ile kilo może ciągnąć bez hamulca. U mnie jest 500! i musiałem kupić przyczepkę hamowaną).
2. Długość zestawu jest poniżej 12m, szerokość max. 235cm - czyli wszystko w normie.
3. Nie wiem, czy nie ma ograniczeń dotyczących tego, ile może wystawać podniesiony silnik poza obrys przyczepy (tylny pas świateł), w razie czego trzeba zamontować jakąś pomarańczową tablicę, czy coś w tym rodzaju.
NA MIEJSCU:
1. Temat winiet, ubezpieczeń itd został wyczerpany ale ja dalej nie wiem co to jest w Cro "lista załogi" - czy to są osoby, które W OGÓLE będą pływać na łódce, czy osoby, które W DANYM DNIU wypływają z portu? Mam łódź zarejestrowaną na 5 osób, ale czasem będę z plaży lub zatoczki wracać po następnych i nie wiem jak się to ma do crew list. Help!
2. Nie wiem, czy quicksilver 500 ma głębokie V czy mniej głębokie i jak to będzie na falach. Mam zamiar pływać rekreacyjnie, jednodniowo i dookoła Hvaru, w związku z tym mam nadzieję, że nie jest to aż tak ważne.
3. Chcę kupić silnik dodatkowy ale zastanawiam się nad jakimś elektrycznym o odpowiedniej mocy. Co Wy na to?
Koniec części pierwszej, już i tak zbyt długiej.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Andpe
Witaj.
600 + 300 = 900 więc na moje oko powinienes posiadać kat. B+E bądź B,C+E
Lista zalogi posiada nie może przekroczyć liczby wierszy w niej zawartych!!!!
Musisz sie tego trzymać, aby uniknąć klopotow. Policji chorwackiej, a ona na wodzie jest spotykana, nie będzie obchodzilo, że kolegę, kochankę, koleżankę chciałes przewieźć. Jest na liście? Ok.
Nie ma; jest problem....
Jest to walka z tzw. dzikim czarterem i byla kilkakrotnie na forum opisywana.
Kwestia silnika.
Dodatkowy silnik nie zaszkodzi. Mootorowodniacy sobie pomagają. Widziałem lodzie zholowane przez innych do portów.
Ja żadnej lampy nie miałem.
Warunki pogodowe są rożne. wtedy pozostaje zdrowy rozsądek lub ucieczka do portu...
Pozdrawki.