Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Walduś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 26.05.2008 20:15

Proszę mnie nie straszyć, bo nie po to robiłem zabawkę, by ją zostawić w domu. :)

Zdaję sobie sprawę, że to tylko ponton, ale od czegoś trzeba zacząć. Forumowicze też niektórzy pływali na pontonach i żyją, i to dobrze więc zabieram swój wynalazek. Za rady dotyczące pogody i szczególnej ostrożności dziękuję - wezmę sobie serca.
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 26.05.2008 20:26

Walduś napisał(a):Zaczynamy od tego samego - od gumiaków.

Ja kupiłem ponton Hondy i Marinera 15KM. Dorobiłem dżokejkę, sterowanie z manetki, dodałem VHF, oświetlenie (ale po co?) i wyszło to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d67 ... 6c564.html

Zwodowane i sprawdzone na Odrze - działa.

:)
, ja czesto jestem przeciw, ale tym razem jestem za, życze przedewszystkim udanej zabawy, a ze mała, nie ma takiej duzej zeby nie mozna zbudowac jeszcze wiekszej i powiedzieć ze tamta to była za mała, a ze zawsze trzeba mieć umiar i rozum to oczywiste.
pozdrawiam.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 13.06.2008 20:28

Panowie proszę o pomoc gdyż po dłuższych przemyśleniach jednak rezygnujemy z pontonu i chcemy kupić jakąś małą krypę do pływania :) co myślicie o :

malibu 360 LUX z silnikiem 20 - 25km lub cameo 420 z silnikiem 30km

lub proszę o radę co polecacie z tego typu łodzi do 14 - 15 tysięcy z silnikiem
minimum 20km najlepiej nie dłuższej jak 4 metry z lawetą i oczywiście 4 osobowej
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2008 06:41

D1ALVARO napisał(a):Panowie proszę o pomoc gdyż po dłuższych przemyśleniach jednak rezygnujemy z pontonu i chcemy kupić jakąś małą krypę do pływania :) co myślicie o :

malibu 360 LUX z silnikiem 20 - 25km lub cameo 420 z silnikiem 30km

lub proszę o radę co polecacie z tego typu łodzi do 14 - 15 tysięcy z silnikiem
minimum 20km najlepiej nie dłuższej jak 4 metry z lawetą i oczywiście 4 osobowej
Na jezioro szukasz.... :wink:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 14.06.2008 13:39

FUX chciałbym tym po Chorwacji pływać oczywiście bez przegięć :P

budżet to max 15 tysięcy ale jak by było mniej to nawet lepiej :)

silnik najlepiej 30 - 50km oczywiście komplet z przyczepą , prosiłbym o wszystkie rady na temat tego typu motorówek jakie podałem , ponieważ jesteście już doświadczeni bardziej ode mnie w tym temacie :)
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 14.06.2008 14:36

D1Alvaro na Allegro widziałem kilka modeli RIB w przedziale cenowym o którym piszesz,łódz + silnik + laweta, sprzedaje Gość z Dzierżoniowa. Wiem że firma solidna (kilku znajomych już kupowało jego łodzie i są zadowoleni).

Pzd be-ja
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 14.06.2008 15:13

be-ja - nie chcę Riba :) , wiem o kogo chodzi , wolałbym jakąś dobrą motorówkę :)

FUX - może coś podpowiesz :P

znajduje takie :

http://moto.allegro.pl/item363009889_su ... cenie.html

i takie cuda :) :

http://moto.allegro.pl/item350280166_mo ... da_50.html

dzisiaj we Wrocławiu oglądałem też tą krypę ale cena trochę duża :

http://moto.allegro.pl/item380859042_lo ... zepka.html

wolałbym kupić komplet żeby się nie rozdrabniać , ale łódka z przyczepą też może być jeśli byłaby w dobrej kwocie ponieważ za 8000zł można kupić 50km silnik Hondy w całym komplecie z 2005 roku.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 14.06.2008 16:46

D1ALVARO napisał(a):nie chcę Riba :) , wiem o kogo chodzi , wolałbym jakąś dobrą motorówkę :)

Dlaczego tak się bronisz przed RIB-em? Jak masz zamiar pływać głównie po morzu to żadna lekka łódka nie będzie tak dzielna jak RIB. A łódki ciężkie są drogie, więcej palą i byle czym jej nie zaholujesz, musisz mieć odpowiednie auto i prawo jazdy.

Z tych trzech o które pytasz mnie najbardziej podoba się ta pierwsza, ale druga też nie jest zła a patrząc na wyposażenie to cena jest atrakcyjna. Tylko musisz się liczyć z tym, że przy większej fali nie popłyniesz w ślizgu, co też nie jest tragedią. To jest po prostu kompromis pomiędzy wielkością i ciężarem a komfortem pływania.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 14.06.2008 17:09

MorskiPas - jakoś łódka wydaje mi się pewniejsza :) poza tym nie będę odpływał nie wiadomo gdzie od Lądu, wiem dlatego chciałbym mieć coś lekkiego, nie zależy mi żeby ciągle pływać w ślizgu, ale żeby płynąć w miarę bezpiecznie i w razie czego mieć czym uciec , MorskiPasie mógłbyś powiedzieć mi jaka jest różnica w spalaniu silnika 30 a 50KM ??? ( tak mniej więcej) przy spokojnym pływaniu lżejszą motorówką :?:

dzisiaj chyba właśnie będę dzwonił i pytał o te 2 , a co myślisz o tej 3 :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2008 17:13

Godzina pływania ca. 10-12l przy 50KM czterosuw i delikatnym obchodzeniu się z gazem; około 40-50km/h
Łódź masa całkowita z zalogą ok. 700-800kg.
Fala adriatycka, tzn. jej brak 8)
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 14.06.2008 17:31

FUX - czyli przy masie mojej krypy ( powiedzmy około 400kg ) i delikatnym obchodzeniu z gazem powinien wziąć 6 - 7 l godzina , czyli 30KM spali gdzieś 4 litry :) dobrze kombinuje :?:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 14.06.2008 17:44

D1ALVARO napisał(a):co myślisz o tej 3 :?:

Myślę, że jest najbardziej "jeziorowa" z tych trzech. Ale na żadnej z nich nie poszalejesz jak będzie fala.

Jeśli chodzi o spalanie to większy silnik spali więcej na godzinę, ale szybciej dopłyniesz do celu, więc pewnie na jedno wychodzi. Spalanie bardzo zależy od stylu pływania i od warunków. Jak jest fala to nie wejdziesz w ślizg i na tym samym dystansie spalisz 3 razy więcej, choć na godzinę 2 razy mniej.

Pływając nie więcej niż 2-3 godziny dziennie zużyłem 100 litrów w 2 tygodnie (ponton 100kg + 2 osoby, silnik 35KM).
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 15.06.2008 11:05

MorskiPas - to już wiem że interesuje mnie silnik od 30 do 50KM , tylko teraz do czego go zapiąć :) chciałbym coś od 4 do 4,5 metra z lawetą i najlepiej jakimś młodszym silnikiem do około 14000zł , chyba że tylko motorówkę z lawetą do 8000zł mógłbyś polecić coś używanego :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.06.2008 12:47

RIB, RIB, RIB......
Nic innego.....
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 15.06.2008 13:33

FUX - czemu jesteś tak zawzięty na tego Riba :P

przejrzałem temat ribów na allegro kurde wolałbym naprawdę łódkę bo nie ma w niej powietrza pewniej czuje się na plastiku :) poza tym nie potrzeba mi riba bo nie będę nie wiadomo jak szybko pływał i wchodził w duże fale , zależy mi bardziej na turystycznym pływaniu po polskich jeziorach i raz w roku przez 2 tygodnie w Chorwacji ale to będzie takie pływanie na pobliskie wysepki ewentualnie wzdłuż niedaleko od brzegu bez wypuszczania się w dalszy teren, a co do ribów na allegro to podoba mi się to cudo :

http://www.allegro.pl/item346155159_rib ... czepa.html

ale niestety cenowo jest dla mnie nie osiągalne , jest jeszcze takie coś :

http://www.allegro.pl/item377940235_lod ... on_35.html - i w to może i można by było celować ale krypa wygląda bardziej solidnie ma siedzenia :) i nikt nie będzie się bał na nią wsiąść , a to jest zbyt sportowe :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone