Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MATii
Turysta
Pytanko

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATii » 18.04.2008 13:02

Cześć!

Jade w te wakacje 5 raz do chorwacji, bardzo zaciekawił mnie te temat i wogóle motorowodniactwo. Chciałbym w tym roku zabrać ponton do chorwacji i troszke zwiedzić ten kraj od tej strony. W maju wyrabiam sobie patent i już myśle co zakupić, widze że tu dożo jest osób którze naprawdę się znają więć może troszke by mi pomogły osobie nie doświadczonej w tej kwestii.

Zainteresowałem się tym zestawikiem:

http://www.allegro.pl/item341064844_zes ... _raty.html

Chciałbym właśnie silnik conajmniej 25 km ale cenowo mniejwięcej właśnie te 12 tysięcy. Patrząc po stronach no ta oferta jest oczywiście najtańsza ale z tego co tu pisałęm silniki parsun to praktycznie nowość i mało o nich wiadomo.
Może coś podpowiecie??
Z góry bardzo dziękuje!! :D
daisykf
Cromaniak
Re: Pytanko

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 18.04.2008 16:24

MATii napisał(a):Cześć!

Jade w te wakacje 5 raz do chorwacji, bardzo zaciekawił mnie te temat i wogóle motorowodniactwo. Chciałbym w tym roku zabrać ponton do chorwacji i troszke zwiedzić ten kraj od tej strony. W maju wyrabiam sobie patent i już myśle co zakupić, widze że tu dożo jest osób którze naprawdę się znają więć może troszke by mi pomogły osobie nie doświadczonej w tej kwestii.

Zainteresowałem się tym zestawikiem:

http://www.allegro.pl/item341064844_zes ... _raty.html

Chciałbym właśnie silnik conajmniej 25 km ale cenowo mniejwięcej właśnie te 12 tysięcy. Patrząc po stronach no ta oferta jest oczywiście najtańsza ale z tego co tu pisałęm silniki parsun to praktycznie nowość i mało o nich wiadomo.
Może coś podpowiecie??
Z góry bardzo dziękuje!! :D

Niestety stanowczo odradzam !!!
Mój kolega w ubiegłym roku kupił taki silnik, po 2 dniach, ten wynalazek mu sie zatrarł (prod Chiny), no i zaczęły się schody sprawa reklamacji, oczywiście nie uznano, no i potem kilkumiesięczny oczekiwanie na zestaw naprawczy.
Lepiej kupic w tej cenie coś uzywanego , ale "firmowego", bo wtedy będziesz miał spokój z naprawami i częściami zapasowymi.
Jako test proponuje o tel do tej firmy i pytanie jakie śruby (chodzi o skok) mają w swojej ofercie. Kiedy kolega dzwonił , oni nawet nie wiedzieli o co chodzi. A przecież to fundamentalna sprawa czy pływasz w 2 czy np w 6 osób wtedy potrzebne sa rózne śruby.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 18.04.2008 18:25

daisykf napisał(a):Mój kolega w ubiegłym roku kupił taki silnik, po 2 dniach, ten wynalazek mu sie zatrarł (prod Chiny), no i zaczęły się schody

Napisz coś więcej. Jaka była przyczyna zatarcia i czym uzasadniali odmowę naprawy gwarancyjnej. Mało jest jeszcze opinii o tych silnikach, więc każda się liczy.
MATii
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATii » 18.04.2008 21:07

:( czyli mam sobie darować?? już myślałem że znalazłem zestawik fajny, używany znów trudno trafić coś konkretnego zadbanego eeh a gdzie najlepiej szukać i jaki silnik w takim razie polecacie może uda mi się coś dołożyć i kupić coś lepszego??
MATii
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATii » 18.04.2008 21:14

daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 18.04.2008 21:19

MorskiPas napisał(a):
daisykf napisał(a):Mój kolega w ubiegłym roku kupił taki silnik, po 2 dniach, ten wynalazek mu sie zatrarł (prod Chiny), no i zaczęły się schody

Napisz coś więcej. Jaka była przyczyna zatarcia i czym uzasadniali odmowę naprawy gwarancyjnej. Mało jest jeszcze opinii o tych silnikach, więc każda się liczy.

Kolega kupił to cacko i zamontował do małej łódki wędkarskiej. Zaznaczam, że nie był to jego pierwszy silnik. Olej, woda OK. Drugiego dnia klapa, ciekawostka nawet nic nie śmierdziało. Plynął na małych obrotach. Zatarte panewki.W serwisie stwierdzili, że to jego wina.Bujał się dość długo. Ale problem generalnie jest inny bo części zamiennych brak.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 18.04.2008 21:22

MATii napisał(a):http://www.allegro.pl/item347499103_ponton_yam380s_silnik_yamaha_25_nmhos_2004r_.html

Co o tym powiecie?? :roll:

O to jest sprawa rozsądna
MATii
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATii » 18.04.2008 21:47

no właśnie patrzyłem i np silniki suzuki to 25 koników można juz mieć za 10 tysi około, i może do tego bym wziął ponton aquamax właśnie sprzedawane w tym zestawi z silnikiem parsun. CO myślisz o tych pontonach bo tu znowu cena w porównaniu z yamaha czy czymś podobnym 2 tysiące mniej - firma kanadyjska ale w sumie nie wiadomo co to za jakość?? :roll:
MATii
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATii » 18.04.2008 21:49

http://aquamax.pl/cgibin/shop?info=PLY380&sid=09302cce

ten pontonik właśnie a silniczek tak narazie wstępnie oczywiście

http://www.szopeneria.pl/index.php?prod ... prod_id=98

cena by wyższła nie dużo większa ale jak opowiedziałeś tą historie to wole się nie pakować w tamten silnik
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 11.05.2008 18:47

Jeżeli miałbym wybierać, to wybrałbym sprzęt sprawdzony.
Masz zamiar wybrać się tym zestawem na morze, a nie na śródlądzie !!!
Najważniejsze więc jest bezpieczeństwo Twojej załogi.
Jeżeli masz kilka przykładów padnięcia silnika w okresie
docierania, to zastanów się co będzie się działo gdy przywali YUGO,
ty będziesz bez napędu, który równa się brakiem sterowności, które
to równa sie = wytęż wyobrażnie !!!

Oczywiście ktoś powie "kasa", zgadzam się, że jakość kosztuje,
ale bezpieczeństwo i życie jest bezcenne.....

pzdr.samart
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 11.05.2008 21:59

Marka silnika to jak marka samochodu. Powiedzcie ilu z nas ma zaufanie np. od chińskich aut ????.
I co będzie jak skończy się gwarancja, skąd brać części. itd.
Lepiej kupic nawet kilkuletni silnik z pewnego zródła niż pakować się w wynalazki.
MATii
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATii » 17.05.2008 20:48

Macie oczywiście rację rozeznałem się w opiniach itd. i nastawiłem się na kupno zestawu yamahy. Silnik 20 km byłem już u dealera koszt troszke ponad 16 tysięcy ale gwarancja na 5 lat silnik i 4 lata ponton o ile dobrze pamiętam. Myślę że to chyba jeden z lepszych zestawów w tej cenie i prędkość można już rozwinąć przyzwoitą a jak na ponton bardzo fajną. Myślę że nie ma co się pakować w silniki typu parsun tym bardziej że różnica cenowa to 2-3 tysiące a jak mają być problemy zaraz po zakupie, potem z serwisem i gwarancja tylko 2 lata to napewno opłaca się dołożyć te pieniążki i zrobić zakup na pare lat albo tak jak przedmówcy tu mądrze zauważyli kupić używane ale dobrej sprawdzonej marki.
Walduś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 22.05.2008 18:38

Zaczynamy od tego samego - od gumiaków.

Ja kupiłem ponton Hondy i Marinera 15KM. Dorobiłem dżokejkę, sterowanie z manetki, dodałem VHF, oświetlenie (ale po co?) i wyszło to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d67 ... 6c564.html

Zwodowane i sprawdzone na Odrze - działa.

:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.05.2008 18:54

Walduś napisał(a):Zaczynamy od tego samego - od gumiaków.

Ja kupiłem ponton Hondy i Marinera 15KM. Dorobiłem dżokejkę, sterowanie z manetki, dodałem VHF, oświetlenie (ale po co?) i wyszło to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d67 ... 6c564.html

Zwodowane i sprawdzone na Odrze - działa.

:)

Tak OT.

Uwierz, że Odrariver to nie Adriatyk....... :wink:
sprawdzone osobiście....
.... na czyms większym....
....ale i tak za małym. :?
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 24.05.2008 21:38

@ walduś
posłuchaj FUX-A - ma w 100% racje...
Osobiście chciałem ciągnąc 6,5 metrową motorówkę na Chorwację
mając doswiadczenie tylko i wyłącznie ze śródlądzia.....
Doświadczeni koledzy mówili: "odpuść sobie", za mała łódka na bezpieczne
pływanie po tym akwenie.
Powiem szczerze, nie bardzo chciałem im wierzyć...:-(
Aż nie popłynąłem w na 15 metrowym jachcie (2 tygodnie temu) i złapało
nas lekkie załamanie pogody.
Dziękowałem Bogu, że nie jestem na swojej motorówce....

Koledzy przyznaję Wam rację i chylę czoło
Nie biorę mojej łupinki na/do CRO. Będę czarterował
i to łodzie minimum 10mb (im większe tym lepsze i bezpieczniejsze :-)

Odpuść sobie 6 metrową łajbę na CRO....
Chyba, że tylko na minimalnych odleglościach od lądu i z głową
dookoła i super szybką reakcją na wzbierającą falę.....

pzdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone