Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jestem tu nowy jednak od jakiegoś czasu przeglądam ogrom informacji na forum cro.pl (przyzaję, że jest to dość uciążliwe gdyż informacji jest mnustwo lecz nie do końca uporządkowanych).
Z góry uprzedzam, że przeglądałem mnustwo tematów na interesujące mnie tematy oraz FAQ jednak część informacji jest z dość dawna takżę chciałby, dowiedzieć się czy coś się nie zmieniło.
Do rzeczy, nie chciałem otwierać nowego wątku gdyż moje pytania, które do Was mam są pośrednio związane z tym, w którym piszę - jak łatwo się domyślić wybieram się razem ze znajomymi do Chorwacji na motocyklach Suzuki Bandit 600 (3 lub 4 maszyny, 6-8 osób).
Zamierzamy wyjechać 5-6 Lipca na 2 tygodnie i wybraliśmy mniej więcej taką trasę
http://tinyurl.com/mc3z5g z między nocowaniem w Czechach lub Austii (pytanie gdzie lepiej/taniej).
Co sądzicie ogólnie o tej drodzę? Zależy nam na przyjemnych widokach i równej nawierzchni żeby nie poodpadały nam tyłki po paru godzinach jazdy. Prędkości przelotowych nie planujemy dużych - rzędu 120-130km/h więc jazda autostradami nie jest obowiązkowa.
Drugiego dnia podróży chcemy dojechać do Rijeki (co widać na mapie) a potem zjerzdżać w dół Chorwacji aż do Dubrovnika. Wymyśliliśmy sobie, że najlepszym rozwiązaniem byłoby gdybyśmy jechali powiedzmy 100-200km potem 2-3 dni przerwy na relax w danej miejscowości. Pytanie do Was czy nie będziemy mieli problemów ze znalezieniem niedrogich kwater na okres 2-3 dni. Nie zależy nam na luksusach - ważne jest czyste łóżko, lazienienka + ew. lodówka (jakich cen możemy się spodziewać? Czy do 15 Euro można coś znaleźć za os.?).
Idąc dalej tematem jeżeli chodzi o płacenie wyczytałem na forum, że opłaca się płacić kartami VISA więc postanowiliśmy około połowę budżetu zgromadzić na karcie, drugą zaś połowę wziąć w Euro (może lepiej część wymienić na kuny? - proszę o podpowiedź czy Chorwacji chętnie przyjmują swoją walutę?).
Planując drogę zastanawialiśmy się co warto odwiedzić żeby możliwie dobrze wykorzystać urlop - mam 3 przewodniki po Chorwacji i oczywiście w każdym znajdę co innego, więc ciężko wyłuskać prawdziwe perełki.
Napewno w grę wchodzą plitwickie jeziora oraz inne "standardy" ale co możecie jeszcze polecić jako obowiązkowy przystanek (interesują mnie ciekawe zabytki kultury, urokliwe miejscowości, zapierające dech w piersiach zabytki przyrody
)
Ogólnie mam miliony pytań i wątpliwości, które chciałbym rozwiać ale nie sposób wymienić tu wszyskie więc proszę tylko o rady dot. wyżej wymienionych
Z góry dziękuję -
pozdrawiam
Igor