Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MOTO-CRO-dyskusje.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser
MOTO-CRO-dyskusje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.06.2005 20:57

Mam propozycję - może umieścimy w jednym temacie wszystkie sprawy związane z samochodami. Każdy niech tu wpisze jak przygotowuje auto do wyjazdu, jakie są nowe przepisy drogowe w danym kraju, co należy mieć w wyposażeniu pojazdu (o kamizelkach są akurat dwa takie same tematy) itd. Można też tu wpisać wiele rad i zapytań dotyczących naprawy aut.
Co Wy na to? :wink:

Ja zaczynam i prosze o szybką poradę!
Interesuję się motoryzacją ale nie mechaniką dlatego proszę cro-mechaników o pomoc.
Godzinę temu wlewałem na stacji paliwo (akurat "moja" czyli tam gdzie zawsze tankuję była zamknięta) i co jakiś czas "pistolet" odbijał mi. W sumie przerywało mi z 8-10 razy aż wreszcie nalałem do pełna.

I tu mam pytanie czy to wina "pistoletu" czy ja mam zapowietrzony zbiornik paliwa (tak powiedział pan na stacji). Pierwszy raz mi sie to stało, (aut miałem kilka) a ponieważ jutro rano jadę do Chorwacji troszke się wnerwiłem.
Sądzę, że to nic takiego wina pistoletu - a co Wy na ten temat powiecie?
Citroen XsaraII , auto zakupione w salonie (nowe) styczeń 2003.
Mam to ignorować :?: (ostatnio modne słowo :wink: ) a jak nie to co robić bo rano w niedzielę jadę i będe dolewał PB-95 w Chyżnym.

Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź.

Pozdrawiam
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 04.06.2005 22:17

Ja tak mam z meganką 01 praktycznie od początku. Mieli mi to zrobić na gwarancji ale nigdy nie miałem czasu do nich pojechać na pustym baku. W każdym razie to nie jest tak, że odbija zawsze. Odbija, jak jest powyżej 10-15C, na większości stacji. Prawie nigdy na Shellu i Jet. Chyba mają lepszy system odsysania oparów.

Przed wyjazdem mam zamiar wyważyć kółka, sprawdzić stan klocków (bo już mam 15 tys. od wymiany) i ewentualnie zmienić akumulator (bo po 4 latach trochę już zdycha, a nie chciałbym, żeby mi zdechł na wakacjach).
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.06.2005 22:27

Dzieki Krzychu_72 zobaczymy co dalej będzie. Nie będę się przejmował.

Pozdrawiam :wink:
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 05.06.2005 04:27

krakusie: z moich doświadczeń wynika, że możesz spokojnie zignorować ;) pana ze stacji. w 9 na 10 przypadkach to wina pistoletu a nie auta. Szerokiej drogi i spoojnych wakacji! ale Ci zazdroszczę ja muszę jeszcze sporo poczekać
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.06.2005 05:34

piotrs napisał(a):krakusie: z moich doświadczeń wynika, że możesz spokojnie zignorować ;) pana ze stacji. w 9 na 10 przypadkach to wina pistoletu a nie auta. Szerokiej drogi i spoojnych wakacji! ale Ci zazdroszczę ja muszę jeszcze sporo poczekać

Dziękuję. :papa: :papa: :papa:

Pozdrawiam
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 05.06.2005 07:49

Na kilku stacjach też mi się to zdarzało.Zawsze tłumaczono mi,że" te modele tak mają".Wygląda to na standardowe tłumaczenie niesprawności dystrybutora.
newoytek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) newoytek » 05.06.2005 11:20

Jeszcze słowo o Citroenach.Kolega ma Picasso (2 lata) i od początku roku silnik łyknął 2 litry oleju,w ASO powiedzieli mu(po przeglądzie) że one tak mają.Pozdrawiam.
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 05.06.2005 12:10

8O To te citroeny coś bardzo dużo tego oleju biorą z tego co czytam. No ale ważne, żeby się nic innego nie psuło - olej zawsze można dolać.
darek71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek71 » 05.06.2005 12:27

Swego czasu pracowałem w serwisie VW, Audi. Z tego co pamiętam to producent dopuszczał nawet zużycie oleju do 1l/1000km. Oczywiście nigdy nic takiego nie miało miejsca ale bywało, że przyjeżdżali klienci którzy dolewali 2-3litry od wymiany do wymiany (15 tys km). Troszkę to dziwne bo sam jeżdżę Nissanem Sunny 12 letnim (250 tys km przebiegu) no i nie dolewam ani kropli oleju (wymiana co 10 tys).
Wyjeżdżam teraz tym autkiem do Puli i mam nadzieję, że dowiezie nas bezpiecznie w tę i z powrotem. A może ktoś z was był w Chorwacji jeszcze starszym wozem 8O . Jeszcze jedno pytanie. Moje autko ma jeszcze czarne tablice i nie będę ukrywał, że ta z przodu jest
"po przejściach" tzn wypłowiałe numery, uderzona hakiem (czyt. wyklepana). Czy do takich spraw czepiają się za granicą? Czy wymienić na białe? Ale wiem że wymiana wiąże się z przekreślaniem numerów w polisie OC i wpisywaniem nowych, a wtedy jakiś nadgorliwy celnik czy policjant również może stwarzać problemy. Proszę o radę doświadczonych podróżników.
Darek
Dr.Watson
Croentuzjasta
Pistolet odbija!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 05.06.2005 12:40

Z tego co się oriętuje to OLEJ temat!!
Nic złego się nie dzieje!
Do baku wraz z paliwem przedostaje się powietrze i opary paliwa.
To zas się spienia tak jak bys lał wodę do butelki silnym strumieniem i ten"gaz" odbija zawór w pompie.
Ponadto pompiarze oszukują i jak paliwo jest silnie napowietrzone to Ci wejdzie go mniej niż dystrybutor pokazuje.
Pompiarze tna nas w ch..a
W moim przypadku mimo że mam zbiornik 55l wchodzi mi np. 58l-tylko chciałbym wiedziec gdzie???? MOŻE w opony ??
pt
Croentuzjasta
Re: Pistolet odbija!

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 05.06.2005 15:00

Dr.Watson napisał(a):Z tego co się oriętuje to OLEJ temat!!
Nic złego się nie dzieje!
Do baku wraz z paliwem przedostaje się powietrze i opary paliwa.
To zas się spienia tak jak bys lał wodę do butelki silnym strumieniem i ten"gaz" odbija zawór w pompie.
Ponadto pompiarze oszukują i jak paliwo jest silnie napowietrzone to Ci wejdzie go mniej niż dystrybutor pokazuje.
Pompiarze tna nas w ch..a
W moim przypadku mimo że mam zbiornik 55l wchodzi mi np. 58l-tylko chciałbym wiedziec gdzie???? MOŻE w opony ??

To ''odbijanie'' pistoletu to w 99% wina paliwa a nie samochodu czy pistoletuto opinia kilku moich kolegów pracujących na stacjach paliw),czy nie dziwi was ,ze poza granicami Polski takie rzeczy nam sie nie trafiają?

... Przed wyjazdem mam zamiar wyważyć kółka, sprawdzić stan klocków ... dobrze byłoby wyważyc cały układ jezdny a nie tylko koła,wiem ,że taka usługę oferują niektóre stacje Shell

w temacie oleju ciekawostka,stare silniki 1,8 VW produkowane do polowy lat 90 miały normę ''brania'' oleju 5l na 10000 km : :lol: ,czyli tyle ile wlewało się przy wymianie :lol:
pozdro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2005 16:46

Sprzedawcy poszczególnych marek samochodów w okresie przed wakacyjnym organizują tzw. dni otwarte serwisu. Przejrzą samochód za darmo lub niewielką opłatą i okreslą, co ewentualnie trzeba zrobić. Taniej wychodzi wymienić coś przed podróżą, niż stresować się za granicą. :cry:
Pozdr Fux
bosc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 16.06.2005 11:19

FUX napisał(a):Sprzedawcy poszczególnych marek samochodów w okresie przed wakacyjnym organizują tzw. dni otwarte serwisu. Przejrzą samochód za darmo lub niewielką opłatą i okreslą, co ewentualnie trzeba zrobić. Taniej wychodzi wymienić coś przed podróżą, niż stresować się za granicą. :cry:
Pozdr Fux

Na dniach otwartych przeglądy ograniczają się do jak to się ładnie nazywa ,,wzrokowej kontroli". Musi być poważna usterka żeby wyszła na takim przeglądzie. A jeśli chodzi o ASO to trzeba uważać żeby nas nie nacieli. W większości przypadków ich maksyma brzmi ,,Klient nasz wróg"
Pozdrawiam bosc :lol:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi