Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mostar - prosba o przydatne informacje!!!

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
jordan74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jordan74 » 15.06.2007 18:01

Witam wszystkich!!!
Na początku lipca wybieram się do Chorwacji na Peljesac. Będzie to moja pierwsza wyprawa nad Adriatyk. Bardzo wiele ciekawych rzeczy dowiedziałem się czytajac porady i relacje forumowiczów. Korzystajac z okazji chciałbym również podjechać do BiH, a konkretnie zobaczyć Mostar. Trochę juz na forum o Mostarze czytałem, ale i tak pewnie nie wszystko. Bede próbował dostac sie do miasta drogą 17E73 przez Metkowić. Chciałem prosić o pomoc i poradę jak w Mostarze rzecz sie ma z parkowaniem autka??? Gdzie radzicie zostawić samochód??? Jak w ogóle jeżdzi się po Mostarze??? Może ktoś posiada na zbyciu plan Mostaru albo wie gdzie go można zakupić???
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Pozdrav
jordan74
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.06.2007 18:09

W Mostarze nie ma możliwości się zgubić. To malutka mieścinka, na wjeździe od Metkovic już są strzałki na stare miasto i most dosłownie 2 skrzyżowania. Parkingów pustych od groma. Nie masz się w ogóle czym przejmować a mapki miasta za 2 E dostaniesz na każdym parkingu - przydają się żeby wiedzieć gdzie co jest.

Tu masz od 33 trochę Mostaru
tomasz19701
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz19701 » 15.06.2007 18:19

W zeszłym roku byliśmy w Mostarze, oto kilka uwag:
-dojazd bardzo prosty
-parkownie pod samym Stary Miastem(boczne uliczki)
-pamiętaj o zielonej karcie sprawdzają na granicy
-Bardzo polecam również Medjugorje blisko Mostaru
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 15.06.2007 18:22

Stosunkowo łatwo można trafić na niewielki, płatny (niedrogi) parking leżący bardzo blisko Starego Mostu, dosłownie dwa kroki. Znajduje się on na PRAWYM brzegu Neretwy. Prowadzi doń wąska uliczka odchodząca od głównej ulicy biegnącej wzdłuż NERETWY na jej prawym brzegu. Wjeżdżając do Mostaru należy generalnie kierować się w lewo tak, by przez jeden z mostów dostać się na ten właśnie brzeg. To tylko moja propozycja. 8)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2007 18:56

Nie ma problemu z trafieniem do celu (stare miasto) bo w całym mieście jest pełno znaków "Stari most" i "centar" więc żaden plan nie jest potrzebny.
Z parkowaniem też nie ma problemu - tzn. w sezonie może być ciężko z bezpłatnymi miejscami przy samym starym mieście, więc co najwyżej zostawisz brykę kawałek dalej. Mostar to nie Dubrownik.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.06.2007 19:01

,, drogą 17E73 przez Metkowić''sprawdż czy nie jest w przebudowie,bo w tamtym okręgu wszystko,, przeboduwują'' :wink:
jordan74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jordan74 » 15.06.2007 19:02

Wielkie dzięki who, tomasz 19701 i rich72. Specjalne podziekowania dla richa72 za linka do galerii z fajnymi fotkami!!!
Więc teraz śmielej już spytam wszystkich którzy odwiedzili Mostar co polecilibyście tam zobaczyć??? (oczywiście słynny most, targ i meczet to na pewno obejrzę).
Zawsze tam gdzie sie wybieram staram sie kupić jakąś (niekoniecznie drogą) pamiątke. Co polecacie nabyć w Mostarze???
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2007 19:28

jordan74 napisał(a):Więc teraz śmielej już spytam wszystkich którzy odwiedzili Mostar co polecilibyście tam zobaczyć??? (oczywiście słynny most, targ i meczet to na pewno obejrzę).

Wszystko co ciekawe znajduje się po obu stronach starego mostu bo własnie tam jest stare miasto. Jak będziesz miał szczęście to zobaczysz jak skaczą z mostu do Neretwy.
Obrazek

jordan74 napisał(a):Zawsze tam gdzie sie wybieram staram sie kupić jakąś (niekoniecznie drogą) pamiątke. Co polecacie nabyć w Mostarze???

Dla mnie najbardziej kultowe pamiątki z BiH to rzeźbione łuski po odpalonych pociskach. W tym roku nabyłem kaliber 125 mm. Tu gościu który to rzeźbi:
Obrazek

Ale najbardziej charakterystyczne dla BiH są tego typu "szpeja":
Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2007 19:44

jordan74 napisał(a):Specjalne podziekowania dla richa72 za linka do galerii z fajnymi fotkami!!!

Nie dziękuj, jak ktoś jak człowiek zadaje pytanie zawsze staram się pomóc jak mogę. A zdjęcia nie znów takie fajne bo z datą :oops: TU troszkę opisu w mojej relacji :wink:
jordan74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jordan74 » 15.06.2007 20:09

Hvala niezawodny :D
A ile taka 125 kosztuje???
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.06.2007 20:16

jordan74 napisał(a):Witam wszystkich!!!
Na początku lipca wybieram się do Chorwacji na Peljesac. Będzie to moja pierwsza wyprawa nad Adriatyk. Bardzo wiele ciekawych rzeczy dowiedziałem się czytajac porady i relacje forumowiczów. Korzystajac z okazji chciałbym również podjechać do BiH, a konkretnie zobaczyć Mostar. Trochę juz na forum o Mostarze czytałem, ale i tak pewnie nie wszystko. Bede próbował dostac sie do miasta drogą 17E73 przez Metkowić. Chciałem prosić o pomoc i poradę jak w Mostarze rzecz sie ma z parkowaniem autka??? Gdzie radzicie zostawić samochód??? Jak w ogóle jeżdzi się po Mostarze??? Może ktoś posiada na zbyciu plan Mostaru albo wie gdzie go można zakupić???
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Pozdrav
jordan74

Warto zobaczyć i posłuchać :D
-

-
jordan74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jordan74 » 15.06.2007 20:23

Super. Rich dzięki za relacje. No to mam lekturę na wieczór. Ale chwilowo muszę przerwać bo pies nie daje spokoju :?
Pozdrav
tomasz19701
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz19701 » 15.06.2007 20:34

Z mostu skaczacych to chyba nie zobaczysz. Cały okratowany i chodzą patrole.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2007 20:35

jordan74 napisał(a):Hvala niezawodny :D
A ile taka 125 kosztuje???

Przede wszystkim trzeba się targować bo cena wywoławcza była 200 Kun (szukają frajerów) ale po negocjacjach poszło za 80.
Ciekawostka polega na tym że kupiłem największą łuskę jaka była w obiegu...(w Sarajewie) do czasu jak przyjechałem do Mostaru gdzie w jednym sklepiku były 250 mm wysokie na metr. I wszystko to waliło w Mostar jeszcze niedawno a konkretnie Chorwaci z HVO grzali jednego brzegu do Muzułmanów na drugim...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2007 20:42

tomasz19701 napisał(a):Z mostu skaczacych to chyba nie zobaczysz. Cały okratowany i chodzą patrole.

Ten jakoś dał radę się uwolnić i kraty przeskoczył, nawet mu brawa bili i do czapki zbierali :wink:
Następna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone