napisał(a) dyzio74 » 21.07.2017 15:56
Troszkę wstyd, że Jesteś w Chorwacji i nie masz podstawowej wiedzy
Piszesz to znaczy ,że masz internet a wystarczy googlemap i 15 minut, ale co tam trzeba sobie przecież pomagać.
Zakładam, że raczej nie masz szansy na dostarczenie zielonej karty z Kraju, jest więc kilka rozwiązań.
Można opłacić ubezpieczenia na granicy. O ile mnie skleroza nie myli z tego co wyczytałem na forum to jakieś 50euro.
Warto samemu zapytać celnika i powiedzieć, że się nie ma zielonej karty, chyba że puszczą bez, ale to na Twoje ryzyko, a jest spore - osobiście ja bym nie ryzykował bo to jak jazda bez OC.
Ale ale nie jest tak tragicznie , można ominąć granice Bośniacką z miejscowości Ploče jest prom do Trpanj.
Potem półwyspem Pelješac docierasz prosto do Dubrownika, a wszystko się odbywa na terenie Chorwacji.
Ale to nie jest całkowite rozwiązanie Twojego pytania bo wtedy na Mostar czy Medjugorie nie możesz liczyć.
Tu byś musiał wykupić to ubezpieczenie na granicy BIH.
Bez tego by trzeba wracać ta samą drogą+ promem. Można dalszą drogą przez Korčulę pojechać a tam więcej promów do większych miast, ale to więcej promów, kosztów i czasu. Czy wyjdzie taniej 2x promem czy kupić to ubezpieczenie i skorzystać z możliwości bezpiecznego dojechania w więcej miejsc nie mam pojęcia. Jeśli się dowiesz opisz to proszę dla innych.
Warto by też sprawdzić na jaki czas działa takie ubezpieczenie aby pozwiedzać jak już się zapłaciło.
Jest jeszcze inna opcja czyli wycieczka do Dubrownika bez auta, drogą wodną czy busem. Każde większe miasto blisko Dubrwonika powinno mieć taką ofertę.
Udanych wakacji .