Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moreśka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Danuta
Cromaniak
Moreśka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 16.05.2004 21:49

Kogo z Was spotkam na Korćuli 27. 07.04-oglądającego taniec Moreśkę?
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.05.2004 22:26

Danuta napisał(a):Kogo z Was spotkam na Korćuli 27. 07.04-oglądającego taniec Moreśkę?

Ja moja obtancze w tym roku niestety w Swinoujsciu :(((

Piotr
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 16.05.2004 22:32

Danuta napisał(a):Kogo z Was spotkam na Korćuli 27. 07.04-oglądającego taniec Moreśkę?

Hej, Danuta!
Klikniesz w klawiaturę - a pewnie się odezwę :D
27.07 będę gdzieś, w Bieszczadach.
Nie zapomnę o snach...
P.S: Co to takiego "Moreśka?"
Pozdrawiam jeszcze niedzielnie
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 05:39

klikam adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 17.05.2004 13:22

a to ja napisał(a):P.S: Co to takiego "Moreśka?
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 13:53

Moreśka.(spisane żywcem z przewodnika turystycznego- mam nadzieję ,że żaden kurator tego nie unieważni)
Moreśka to nazwa gry rycersko ludowej charakterystycznej tylko dla Korczuli . Tradycja ta dotarła do Korczuli na przełomei XVII i XVIII w.,a znana była wcześniej na Sycylii, Korsyce i w Hiszpanii.Jest to właściwie rodzaj przedstawienia teatralnego, w którym udział biorą dwa wojska:białe i czarne.Wojsko białe, odziane w czerwone(?) stroje, dowodzone jest przez Osmana i reprezentuje wojsko muzułmańskie, natomiast wojskiem czarnym-piratami-dowodzi król Moro(od jego imienia bierze nazwę całe przedstawienie).Bula-to muzułmańska księżniczka,narzeczona Osmana, którą porwał król Moro.Spektakl rozpoczyna się dramatycznym dialogiem pomiędzy Bulą a królem Moro, z którego wynika, że Moro jest w księzniczce zakochany i pragnie ,aby ona obdarzyła go uczuciem.Ta jednak wzywa Osmana,woli bowiem zginąć,aniżeli pokochać innego.Na pomoc przybywa muzułmańskie wojsko z Osmanem i rozpoczyna się cykl siedmiu coraz bardziej dramatycznych tańców, w trakcie których oba wojska walczą ze sobą na miecze.Podczas gdy z mieczy sypią się iskry(dosłownie!) ,gra orkiestra dęta.
Bula:
Zostaw mnie ! Błagania Twoje
Nadaremne są i próżne
Moją piękność inny kocha,
Jego też uczuciem darzę.
Wiele bólu mi zadaje
Miłość Twoja,której nie chcę,
Aniżeli te łańcuchy, Którymi mi skuto ręce.

Moro:
Nie, nie mogę cię uwolnić,
Przestać kochać też nie mogę.
Miłość moja jest bez granic
Ku piękności Twojej drogiej.

(No i tak sobie śpiewają!)

Każda miejscowość na Korczuli ma swój zespół folklorystyczny wykonujący typowy dla niej taniec(zobaczymy na miejscu czy to prawda).
Obok Moreski z Korczuli ciekawa jest także Kumpanija z Blata i Vela Luki, gdzie czołowy tancerz wykonuje dynamiczny i wymagający olbrzymiej siły taniec z flagą.
Ciekawe będzie przekonać się o tym na miejscu- czy te przewodniki mówią prawdę!
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 17.05.2004 14:08

Dzienki za info. Ciekawe czy naprawde tak jest na Korculi :!: :!:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 14:10

Piotr Lutynski napisał(a):

Ja moja obtancze w tym roku niestety w Swinoujsciu :(((

Piotr

Drogi kolego!Proponuję odtańczyć w tym Świnoujściu jednak Kampaniję.
Z ciekawością będę ścigać w Chorwacji przeterminowaną"Wyborczą", aby na pierwszej stronie zobaczyć Twoje zdjęcie z komentarzem Michnika-"Oszalały z miłości do Chorwacji,uwięziony nad polskim morzem -tańczy Kampaniję."
Szczerze mówiąc -wytężam wzrok i widzę Świnoujście, plażę, wielki mur wykonany z piasku, niczym barbakan, na nim parasol. Pod nim Lutyński siedzi z laptopem i serfuje po chorwackim morzu!
Ratownicy ze "Słonecznego Patrolu" oprowadzają wycieczki plażowiczów pokazując-"taki jest koniec uzależnionych od cro". :lol: :lol: :lol:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 14:16

Mafus napisał(a):Dzienki za info. Ciekawe czy naprawde tak jest na Korculi :!: :!:

No musi tak być! czyżby kłamało te kilkanaście przewodników porozrzucanych w każdym miejscu w tym domu?usiąść nie ma gdzie bo wszędzie leży Chorwacja!
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 17.05.2004 14:22

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 14:26

No, no ostrożnie ,bo się zajady porobią! :D
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 15:15

Jeszcze trochę o Korczuli-miejscowość Vela Luka.

Mówią ,że Vela Luka to najbardziej muzykalna miejscowość w Chorwacji.Śpiewają tutaj wszyscy. Stąd pochodzą znane w całym kraju zespoły wokalne wykonujące muzykę tradycyjną.
Ktoś ,kto zajrzy do Vela Luki, z pewnością nie raz usłyszy jej hymn,wykonany przy wtórze klarnetu i gitar. Jest to sentymantalna ballada mówiąca o uczuciu przybysza nie tylko do samej Vela Luki, ale także do pewnej jej mieszkanki.

:Kiedy znów przyjadę,żeby widzieć cię?
Kiedy będę mógł pocałować cię?
Wreszcie wiem ile mi znaczą
Vela Luka, morze , Ty.
Wspomnieniami będę musiał karmić się.

Refren:
Tych skał i kamieni
Wyspy Ośjak, morskich fal
Vela Luki nigdy nie zapominaj.

:Znowu tu przyjadę,żeby szczęście tobie dać
Wiedz,żę dawna miłość będzie tu czekać na nas
Kiedy ujrzę błękit morza,
Zieleń lasów jodłowych,
Znów zanucę tę piosenkę dla ciebie.

Czy taki hymn mogłoby mieć polskie miasto-?
No cóż nie ten klimat, nie te temperamenty!
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 17.05.2004 18:21

Brawo, Danuśka!! Już oczyma wyobraźni widzę cię w tej moreśce!!
P.L. i co ty na to??? :lol:
Rozruszajmy się trochę!! cromaniacy!!Pozdrawiam.
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 19:56

jolek napisał(a):Brawo, Danuśka!! Już oczyma wyobraźni widzę cię w tej moreśce!!
P.L. i co ty na to??? :lol:
Rozruszajmy się trochę!! cromaniacy!!Pozdrawiam.

Przyleciała,zamieszała i uciekła! Taniec z mieczami? żebyśmy sobie łby poucinali- o nie tym razem stoję i obserwuję tylko z boku! 8) 8) 8)
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 20:50

Ballada o Asanaginicy.

Ta ludowa ballada opowiadająca nieszczęśliwe losy kochającej żony tureckiego oficera, napisana przez anonimowego autora typowym dla tego regionu ludowym dziesięciozgłoskowcem.
Czas i dokładne miejsce powstania ballady jest dokładnie nieznane.
Ballada ta jest ważna nie tylko z powodu wartości artystycznych i faktu,że przetłumaczono ją na kilkadziesiąt języków,ale dlatego,iż pokazuje,jak funkcjonowały niegdyś rodziny na terenach Chorwacji pozostających przez dłuższy czas pod turecką okupacją,jaka była sytuacja kobiet oraz jak gwałtowne i mocne potrafią być emocje ludzi z Imotskiej Krajiny i Dalmacji.

Turecki oficer Asan leży ranny w lesie.Odwiedza go matka i siostra, a ukochana żona Asanaginica wraz z pięciorgiem dzieci czeka nań w zamku, gdyż wstyd nie pozwala jej udać się do męża do lasu.Asan w przypływie urażonej dumy i złości na żonę, przekazuje żonie,że nie musi już więcej oczekiwać go, ani w zamku, ani w rodzinie.
Brat Asanaginicy, aby ocalić cześć siostry,zabiera ją siłą z domu Asana i zamierza ponownie wydać za mąż za sędziego z pobliskiej miejscowości Imotski.Nieszczęśliwa Asanaginica zostawia pięcioro dzieci w zamku Asana-musi poddać się woli brata.Gdy wraz ze swatami ma się udać do domu przyszłego męża , prosi, aby pozwolono jej zatrzymać się jej przed zamkiem Asana,chciałaby pożegnać się z dziećmi. Kiedy je obdarowuje, Asan patrzy na tę scenę z okien zamku i mimo miłości do żony-głośno wytyka jej niewierność.
Słysząc to Asanaginica pada martwa.
Pochowano ją niedaleko twierdzy w Imotski, w parku Gaj, a jej grób oglądać tam można do dziś dnia.

Na niemiecki balladę o Asanaginicy przetłumaczył sam Goethe.

W Imotski odbywają się w ciągu roku liczne uroczystośći religijn-folklorystyczne.Latem organizowanych jest wiele imprez pod wspólną nazwą Imotski sila.Szczególnie interesujące są uroczystości związane ze świętem Matki Boskiej od Aniołów, przypadającym 2 sierpnia. Data ta jest także dniem, w którym Imotski został oswobodzony od Turków.

Tuż obok znajduje się Modro Jezero- kolor jego wody ma niespotykaną modrą barwę.Modro Jezero połączone jest z podziemnymi rzekami płynącymi z Bośni. Kiedy śniegi topnieją w bośniackich górach, poziom wody w jeziorze podnosi się i ulega ona lekkiemu zmąceniu Jednak nawet przy największej niepogodzie jej kolor jest niesamowity, ma się wrażenie ,,jak gdyby ktoś nasypał do jeziora akwamaryny lub dodał sproszkowany turkus.

Tyle przewodniki- ale ja tam byłam i ten przepiękny kolor widziałam - polecam, warto obejrzeć. Gdzie jest Imotski- praca domowa z mapą w ręku. :D
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone