Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moreśka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
conewka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) conewka » 17.05.2004 21:46

ja będę oglądać Moreśkę na Korculi, tyle że trochę wcześniej 05.07. pozdrawiam serdecznie
conewka :lol:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 17.05.2004 23:14

Cześć Konewko!
Błagam tylko ,nie "wyoglądaj" wszystkiego-zostaw trochę na później dla mnie!
Lubię patrzeć,kiedy ludzie mają "takie wielkie oczy" od oglądania Chorwacji, szczególnie kiedy są tam pierwszy raz, lub kiedy są tam "setny" raz i myślą,że wszystko już widzieli, a w Chorwacji jest to bardzo złudne wrażenie, bo potrafi ciągle czymś zaskoczyć!
Ile jest jeszcze rzeczy i miejsc , o których nam się tam nawet nie śniło,że są i trzeba je zobaczyć? Czy da się to wyrazić w liczbach, marzeniach, czy czym tam jeszcze............. :?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 17.05.2004 23:50

Danuta cala tradicje Moreski opisala bardzo dobrze. Co do Vela Luki zgadza sie tam ludzie rzeczewiscie sa muzikalni i z tego miasta pochodzi wiele znanich w chorwacji muzikow jak Oliveri i nieco starsza gwiazda Meri Cetinic i wiele inich..
Moreszka jest taniec wojownikow, tradicja sie utrzimala na Korczuli ale i w inich miastach w innich krajach na adriatiku i nie tylko ktore bily pod pliwem Wenecji. Sa to specificzne tance wojownikow ktore istnieja i w innich kulturach. Akurat te sa znane bo jest chonorem dla mlodich panow bic uczesnikami w tradicijnich obchodach i posiadanie umjentnosci i ubrania. W niekturich z tych tancow trzeba sie tez wikazac kondicja itp....Moreski ktore maja termini w lato sa bardzej znane od tych zymowich kiedy niema wiele turistow. Ogulnie bardzo ciekawe widowisko jak i Alka w Sinju (tez zawodi rycerskie z dluga tradicja).
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 18.05.2004 06:10

A dla mnie honorem jest Leonie ,że tu trafiłeś i potwierdziłeś,że czeka mnie fajna przygoda.
Wszelkiej pomyślności życzę! :D
Danuta
Cromaniak
Biserujka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 18.05.2004 13:38

Gdy się już tak napatrzę na tą Moreśkę i Kumpanilję-dla ochłody skok na KRK , tam jest wspaniała jaskinia BISERUJKA.Wdrapujesz się na górkę po to ,żeby wejść do jaskini.
Jestem przekonana,że tak może wyglądać raj.
Kiedy wydaje się,że można wyzionąć ducha z gorąca-trafiasz do jaskini.
Branko Żikić z Uvala Scott woził nas tam ,kiedy nie dawało się już wytrzymać upałow.
Wchodzisz i czujesz,że zaczyna się dla ciebie życie po życiu.
Cudowny chłód rozchodzi się po tobie -jak stado mrówek.
Mózg , który już nie pracował- zaczyna działać.
Myślisz sobie : czy w zimie tak bardzo tęsknić będę za słońcem Chorwacji-jak teraz tęsknię za lodem i śniegiem grudniowym?Biserujka-dar Pana Boga , dla tych co już mają dosyć cykad, słońca i upału.
No i to cudowne wyjście z jaskini- no bo przecież za słońcem zatęsknię szybciej niż za śniegiem!

Wydaje mi się (a może majaczę),że gdzieś był jakiś temat o jaskiniach, ale przebrnąć przez tę mnogość tematów-praca dla tytana.

Możeby dobrze było mieć w Chorwacji , co jakiś czas w czasie podróży taką jaskinię , dla pobudzenia pracy mózgu. Trzeba poszukać. Może ktoś pomoże?
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 18.05.2004 19:19

.mmnic z ikonki
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.05.2004 20:24

Na samim Hvarze jest ponad 130 znanich jaskin......
Jest taki facet, kolega moj, biolog-speleolog Tonći Rađa zajmuje sie zyciem w jaskiniach podwodnich i ladowych. Tez zapowiada ze sie zacznie zajmowac speologiom turisticzna. Okolice Omisa.
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 18.05.2004 20:29

Jasna pogoda! i teraz Leonie mi to piszesz-znaczy się ,że na Hvar muszę uderzyć jeszcze raz!dla ochłody!

:D Yess, wreszcie konkretna informacja! dzięki jak nie wiem co! :D :D

Hvala Vam,bilo je divno većeras.
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone