Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Morderczo upalny tydzień na Sardynii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.08.2017 06:56

maxredaktor napisał(a):Właśnie na Sardynii doświadczyłem największych upałów w życiu. Temperatura w górach dochodziła do 46 stopni w cieniu.
Grunt, że udało się przeżyć ;)

Upał momentami był naprawdę nieznośny, tylko kąpiel w morzu pomagała, a i to na chwilkę jeno....

:papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.08.2017 07:25

Ale niespodzianka 8O , Tony na Sardynii :lol:
Fajnie że w końcu i tam jednak dotarłeś :) .
Ciekawe jak wrażenia w porównaniu z innymi jakże licznie odwiedzonymi turystycznymi destynacjami :cool: :D
Na pewno wspomniany upał i jednak dość krótki pobyt miał znacznie w odbiorze...
Sporo odwiedzonych miejsc... i nawet Santu Antine widzę, i Trinita di Saccargia :)

By the way - fakt że w maju, ale nigdy jak dotąd nie wymarzliśmy się tak jak za pierwszym razem na Sardynii właśnie :lol: a za drugim było tylko trochę lepiej :?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.08.2017 09:14

tony montana napisał(a):Nie wolno wywozić żadnych kamyków ani piasku z Sardynii - jest to obwarowane wysoką grzywną
Wiem, wiem, stąd takie pytanko, mogłam dodać :wink:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 07.08.2017 09:35

Byłem z Wami na Sycylii...będę na Sardynii . :papa:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 07.08.2017 11:37

Kolejna mordercza relacja Tonego...... :oczko_usmiech:
Postaram się dotrwać do końca wyprawy. :mrgreen:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 07.08.2017 15:12

Ja Ci nawet Tony, tych upałów trochę zazdroszczę, bo coś marznę tego lata :wink: A poprzednie relacja jak zwykle niedokończona :?: :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.08.2017 15:55

tony montana napisał(a):Nie wiem, czy to było lato stulecia, ale było bardzo, bardzo gorąco - szczególnie ostatnie dwa dni - czwartek 3.08 i piątek 4.08 - po 43 stopnie w cieniu - auto nagrzewało się do 48

Cześć Tony.
To wina "Lucyfera. We Florencji, tak bardzo obniżył się poziomu rzeki Arno, że w muzeum Uffizi padła klimatyzacja wykorzystująca wodę z tej rzeki do chłodzenia. 8O Muzeum zostało zamknięte. Piszą, że branża turystyczna odnotowuje straty.
Jeśli źle znosisz upały to współczuję, no ale - jak to mówią - co nas nie zabije, to nas wzmocni i relacja będzie super. :)
P.S.
Chyba słusznie zrobiłem, że tym razem wybrałem wrzesień na wyjazd. Mam nadzieję, że przegonią tego "Lucyfera". :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2017 18:11

tony montana napisał(a):Proponuję mały quiz - Ktoś coś rozpoznaje? ;)

Owszem.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.08.2017 02:56

Zajawką zachęciłeś i to bardzo 8) , do upałów zaczynam się przyzwyczajać - będę tu stałym gościem

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.08.2017 06:51

kulka53 napisał(a):Ale niespodzianka 8O , Tony na Sardynii :lol:
Fajnie że w końcu i tam jednak dotarłeś :) .
Ciekawe jak wrażenia w porównaniu z innymi jakże licznie odwiedzonymi turystycznymi destynacjami :cool: :D
Na pewno wspomniany upał i jednak dość krótki pobyt miał znacznie w odbiorze...
Sporo odwiedzonych miejsc... i nawet Santu Antine widzę, i Trinita di Saccargia :)

By the way - fakt że w maju, ale nigdy jak dotąd nie wymarzliśmy się tak jak za pierwszym razem na Sardynii właśnie :lol: a za drugim było tylko trochę lepiej :?

W porównaniu do Waszych objazdów to my wyspę dosłownie liznęliśmy.
Wrażenia? Obciążone są, tym o czym piszesz - bardzo krótko, upały, bardzo dużo ludzi, szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego w sumie, ale spodziewałem się tam mniejszej ilości ludzi, a nieraz na plaży były ogromne tłumy - jak np na La Pelosa

Wiem, że Sardynia jest jedną z ulubionych destynacji Włochów, ale na kontynencie też jest ich pełno ;)

Zaskoczyły mnie drogi - jest ich sporo, takich głównych, bocznych, równoległych do głównych - najczęściej w niezłym stanie - tylko dlaczego one są takie kręte? ;)
Poruszaliśmy się głównie niedaleko (wzdłuż) północnego wybrzeża - bazę mieliśmy niedaleko pięknego Castelsardo, tam nie ma jakiś mega wysokich gór przecież, a nawet nadmorska trasa na Santę Teresę z Castelsardo po pierwszym szerokim i prostym kawałku ma 25 km serpentyn....

To, co widziałem w interiorze przypominało mi trochę strony Kretę, natomiast różnorodność skał, ich kolorów jest na Sardynii chyba większa

:papa: :papa:
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 08.08.2017 07:57

tony montana napisał(a):Ja po prostu słabo znoszę upały...

Polecam rześką Skandynawię, przyjemne +15, a puste plaże na Lofotach równie piękne :D Pozdrawiam :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 08.08.2017 08:20

O to ja też sobie popatrzę na Sardynię. A śpieszyć się bardzo nie musisz to nie będę miała dużo nadrabiania :oczko_usmiech:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 08.08.2017 10:45

Rozmowy i informacje o pogodzie wprawiają mnie w stan głębokiej zadumy...
Wszędzie słyszę o morderczych upałach, pożarach, suszach, a tymczasem my - pierwszy raz na wakacjach - nie dość, że zmarzliśmy, to jeszcze nas zmoczyło :@/ I dodam, że nie byliśmy ani w Skandynawii, ani w Polsce...

Pierwszy szok - dwie noce pod Florencją! Spaliśmy w śpiworach i zamkniętym namiocie. W nocy zmarzłem i musiałem przykryć się dodatkowo kocem! Popołudnia i poranki rześkie - cóż, pomyśleliśmy - pewnie dalej na południe będzie cieplej...

Kolejne noce w Umbrii (nad Lago di Bolsena) - nie było siedzenia do nocy w samych gaciach - było nakładanie bluz i ciepłe śpiwory!

Noc w Wenecji - tu dość ciepło, ale nad ranem deszcz :@/

Północna Pula - popołudniowa burza i wielogodzinny deszcz - siedzenie w bluzach, zimno w stopy.
Drugi dzień - powtórka z deszczu, burza w oddali.
Trzeci dzień - wieczorny kapuśniaczek. Brak siedzenia w samych gaciach :@/

Taaa, tak chłodnych wakacji jeszcze nie mieliśmy...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.08.2017 17:27

I ja tu dotarłam :papa: .
Zdjęcia nr 2. i 7. z zajawki - wymiatają :mrgreen: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.08.2017 17:32

Ale Krystof trafiłeś 8O 8O

A Ty Tony to podzielisz się już fotkami spakowanych walizek, z samolotu i z Sardynii :?: Czas ruszyć się dalej...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia