Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mordercze temperatury w Cro

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 30.08.2012 16:47

scotty^ napisał(a):Wyjazd jutro na noc.
No trudno oby nie lało codziennie.
Takie 40 stopniowe upały męczą, ale 30 mogłoby być

40 juz na pewno nie bedzie ale 30 jest bardzo mile a i niewielki deszczyk bylby przyjemnoscia tu nie Polska gdzie mozna trafic na 2 tygodnichmur i deszczu
kaszmirr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszmirr » 30.08.2012 17:22

Gorzej jak sie jedzie na 7 dni a pierwszych 5 pokazuje deszcz :/
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 30.08.2012 18:34

moze byc ze 3 dni pochmurne z mala iloscia deszczu,teraz nad Vodicami slonce ale widac ze za Szibenikiem chmur sporo wiec jutro ,pojutrze planowac wycieczki samochodowe :D
majmon
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majmon » 30.08.2012 21:15

Ja też mam nadzieję że prognozy się nie sprawdzą i będzie można się plażować....
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 30.08.2012 22:45

Czy ktoś był na Paśmanie 26.08.2012 r ?
Ja byłem , w przeciągu paru minut pogoda się zmieniła , nie wiem jak to nazwać - szkwał na Mazurach czy huragan w USA .
Drugi raz w Chorwacji przeżyłem zjawiska pogodowe wcześniej mi nieznane . Pierwszy raz ( 2008 r Senj) największą burzę jaką widziałem w swoim życiu , drugi raz ( 2012 r wyspa Paśman) nagłe załamanie pogody z huraganowym wiatrem , który przewracał przebieralnie ( w stylu toi toi ) jak zapałki , zrywał dachówki , przewracał stoliki w barze , tłukł szkło , unieruchomił prom , byłem przerażony .
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 30.08.2012 22:54

Z forum:

"Cechą charakterystyczną chorwackiego wybrzeża jest stosunkowo częste występowanie silnych wiatrów. Wiatr od strony lądu - bora (bura) jest wiatrem typu fenowego (jak halny), a więc spływającym z gór suchym i chłodnym jak na wybrzeże śródziemnomorskie (ciepłym jak na góry) powietrzem. Gdy wieje bora, powietrze jest rześkie, niebo czyste, a pogoda bezdeszczowa. Kiedy wieje drugi często spotykany rodzaj wiatru, yugo (południowy), powietrze jest bardzo wilgotne i gorące. "

Tak to jest, sam w tym roku przeżyłem : "bura" w Mimicach

:-)
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 30.08.2012 23:10

Makar..... napisał(a):Z forum:

"Cechą charakterystyczną chorwackiego wybrzeża jest stosunkowo częste występowanie silnych wiatrów. Wiatr od strony lądu - bora (bura) jest wiatrem typu fenowego (jak halny), a więc spływającym z gór suchym i chłodnym jak na wybrzeże śródziemnomorskie (ciepłym jak na góry) powietrzem. Gdy wieje bora, powietrze jest rześkie, niebo czyste, a pogoda bezdeszczowa. Kiedy wieje drugi często spotykany rodzaj wiatru, yugo (południowy), powietrze jest bardzo wilgotne i gorące. "

Tak to jest, sam w tym roku przeżyłem : "bura" w Mimicach

:-)

Z moich spostrzeżeń niebo było na przemian , raz granatowe od chmur , raz słoneczne , a wiatr był przerażliwie zimny i silny .
norbizgora
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbizgora » 03.09.2012 13:17

Byłem od 24.08 do 01.09 2 dni lało tak że hej siedzenie w domu , pozatym temperatury 30 stopni ...Bylem na ISTRA miejscowosc RABAC....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.09.2012 18:18

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 15:13 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
redyeti
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) redyeti » 03.02.2013 15:05

Mam takie pytanie, może niezbyt mądre, ale dosyć dla mnie ważne. Jadąc do Cro wybieram oczywiście kwatery z klimą. Dotychczas mieliśmy małe apartamenty, gdzie klimatyzator robił lodówkę z pomieszczenia w kilka chwil. W tym roku jedziemy większą grupą i mamy m.in. około 70 m apartament, gdzie jest jeden klimatyzator na całe mieszkanie, zresztą w kuchni. Wyrobi toto czy nie?
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 03.02.2013 15:21

Szału nie oczekuj,ale da się żyć.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 03.02.2013 16:53

Nie da rady, w jednym pomieszczeniu jedynie będziesz miał chłód.
redyeti
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) redyeti » 03.02.2013 17:24

mieliśmy dwa lata temu mały apartament - sypialnia + kuchnia, gdzie jeden klimatyzator potrafił zmrozić atmosferę - nie mogę narzekać. Ale przy dużym metrażu i licznych pomieszczeniach chyba nie do końca się to sprawdzi?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2013 19:04

redyeti napisał(a):mieliśmy dwa lata temu mały apartament - sypialnia + kuchnia, gdzie jeden klimatyzator potrafił zmrozić atmosferę - nie mogę narzekać. Ale przy dużym metrażu i licznych pomieszczeniach chyba nie do końca się to sprawdzi?

zależy jak zorganizowana jest przestrzeń (otwarta/zamknięta), gdzie klima umieszczona, ale z ostatniego 'upalnie morderczego' pobytu w Breli wiem, że trudno z dojściem chłodu do wszystkich pomieszczeń
nabuchodonozor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor » 08.06.2013 20:40

Nie ma co patrzeć na nagrzane samochodowe temperatury, założyłbym się o grejpfrutowe Ożujsko, że w czasie ostatnich wakacji nigdzie na wybrzeżu temperatura w cieniu nie przekroczyła 40 stopni (pewnie 38 nie przekroczyła), max z Makarskiej z pierwszej połowy lipca to 36,5 stopnia. Dla mnie to i tak za dużo, poza przebywaniem w wodzie :) Optimum 28-30.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Mordercze temperatury w Cro - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies