Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mordercze temperatury w Cro

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sergi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sergi » 17.08.2012 07:55

W Pakostane lampa świeci na maxa - 33 i więcej, ale noce przyjemne.
gina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gina » 17.08.2012 12:55

sergi napisał(a):W Pakostane lampa świeci na maxa - 33 i więcej, ale noce przyjemne.

Ale macie super. :D Ja wybieram się do Pakostane za tydzień ,może polecicie jakąś kwaterę ?( widok na morze i klimatyzacja)
Brok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brok » 17.08.2012 16:49

Wróciłem z Istrii we wtorek. Temperatury ok. 33-35C w cieniu, w słońcu 45C. Woda w kranach na okrągło.
Sucho jest, to fakt. Rozmawiałem z plantatorem i producentem oliwy - powiedział, że jeżeli w najbliższych dniach nie spadnie deszcz, to w tym roku oliwek prawie nie będzie.
Fakt, że gorąco, ale organizm (przynajmniej mój) dosyć szybko się przyzwyczaja. Pierwszego dnia wytrąbiliśmy całą zgrzewkę mineralnej (9 ltr w 3 osoby). Drugiego dnia kupiłem trzy kolejne zgrzewki, z czego jedną przywiozłem do domu. Oczywiście w międzyczasie popijałem Karlovacko i Ożujsko :)
Udało mi się nawet pojeździć rowerem - po aklimatyzacji robiłem po 30 km dziennie, co w naszych warunkach nie jest żadnym wyczynem, ale w 45C i po górkach, liczę x4 ;)
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 17.08.2012 19:24

Właśnie wróciliśmy z Pagu (1-13 .08). Temperatury w okolicach 35c,pierwszy raz w cro musieliśmy korzystać z klimatyzacji w apartmanie.Gorąco i sucho , ale po to jedzie się do Chorwacji żeby poczuć trochę prawdziwego lata. :hut:
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 18.08.2012 00:28

Nie podawajcie temp. "w słońcu" :? to bezsensowne i nic nie wnosi, temp. mierzy się tylko w cieniu !!!
Postawcie sobie termometr z czarnym cyferblatem jak piszecie"w słońcu"....jaka będzie temp?? nawet 60 st. C a z białym cyferblatem? kilkanaście mniej.
sergi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sergi » 18.08.2012 06:32

gina napisał(a):
sergi napisał(a):W Pakostane lampa świeci na maxa - 33 i więcej, ale noce przyjemne.

Ale macie super. :D Ja wybieram się do Pakostane za tydzień ,może polecicie jakąś kwaterę ?( widok na morze i klimatyzacja)

Siedzimy na kampingu Kozarica, więc z kwaterkami nie bardzo się orientuję :( Mogę powiedzieć, że już jest coraz więcej wolnych. Miłego urlopiku życzę i idę po kruszywo ;)
gina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gina » 20.08.2012 09:14

sergi napisał(a):
gina napisał(a):

Siedzimy na kampingu Kozarica, więc z kwaterkami nie bardzo się orientuję :( Mogę powiedzieć, że już jest coraz więcej wolnych. Miłego urlopiku życzę i idę po kruszywo ;)

No to chyba coś znajdziemy bez problemu, może nawet będzie można pogrymasić :wink: . Wyjazd w piątek- już nie mogę się doczekać .
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 21.08.2012 21:54

W lipcu też było 40 i jakoś dało się wytrzymać. Ale z plaży wracaliśmy po 19,00
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.08.2012 13:07

W sumie to mogłaby mnie dalej mordować ta temperatura w Cro :)
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 22.08.2012 15:47

my jestesmy od dwoch tygodni w mimicach i marzymy o z 2 dwoch dniach oddechu ale patrzac na prognoze nie ma takiej opcji najbardziej szkoda nam roslinek za domem
dyha
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyha » 22.08.2012 16:18

Heh... Pamiętam jak w ubiegłym roku świeżo po powrocie z HR złapałem się na tym że wychodziłem z mieszkania na zakupy do pobliskiego sklepu w samych bokserkach bo tak się przyzwyczaiłem to upałów, a po wyjściu z mieszkania (i już założeniu spodni i koszulki) na zewnątrz jakieś 18 stopni i mżawka. To jest dopiero szok :)
pluszaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pluszaki » 24.08.2012 23:36

Szok to mieliśmy tydzień temu po powrocie z 40 stopni w cro a w polsce było 13
jechaliśmy ubrani do Polski tak jak w chorwacji w klapkach i koszulce na ramiączkach
jakieś ciepłe ciuchy głęboko w bagażniku nie do wyciągnięcia aby się przebrać
Jak wysiadłem na parkingu koło jakiegoś tesco już w Polsce ludzie w kurtach polarach deszczówkach a ja w japoneczkach i koszulce pomykałem przez parking do sklepu no i ta opalenizna to patrzyli się tak jakoś dziwnie :lol:
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 27.08.2012 20:52

My podobny szok do tej pory przeżywaliśmy wracając z Italii a w tym roku z Chorwacji wychodząc po winietę na pierwszej stacji w Austrii.
Zazwyczaj wyjazd nawet w godzinach porannych w temperaturze około 30 stopni - klapeczki szorciki :) a w Austrii temperatura 11-12 stopni :) i co roku to samo :mrgreen:
Tubylcy patrzą jak na idiotów, ale co ciekawe nam podobnych zawsze mnóstwo heh
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.08.2012 14:26

W tym roku susza wykańcza już psychicznie Chorwatów.
Rozmawiałem z moim gospodarzem to mówił że Chorwacja to oczywiście ciepły kraj ale takich susz to nie pamięta.
6 miesięcy ani kropli deszczu. Gazety codziennie o jakiś nowych pożarach nagłaśniały.
Dla turystów świetnie ale przebywać tam 6 miechów bez deszczu to ja dziękuję.
Przyjechałem na Krk 12.08.2012 i już było dość fajnie bo z 29-30st w cieniu co przy nikłej wilgotności 30% nie przeszkadza w ogóle.
Lecz pod koniec urlopu 24-25.08.2012 dało już popalić z 34-35st w cieniu.
Przyjechałem do PL 26-go zabierając deszcz z Austrii i temp w okolicach 15st.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 28.08.2012 15:30

Przy takich upałach to jakby woda w morzu chłodniejsza była, nie sądzicie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Mordercze temperatury w Cro - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies