Kolejny raz w Chorwacji i znowu wyspa Pag tym razem koniec lub początek wyspy w zależności jak patrzeć, choć most na Pag wyznacza początek wyspy więc przyjmijmy, że to koniec, na cel wybraliśmy małą miejscowość Jakišnica leżącą niedaleko Lun, to nasza baza wypadowa. Cel nr 1 to wycieczka na drugi szczyt Velebitu - Sveto Brdo (Święta Góra) wznoszącego się na wysokość 1753 m n.p.m, inspiracją do tej wycieczki była relacja Intersala (dzięki)
Plan był taki z Modric szlakiem do Doliny Male Libinje, później szlakiem na Sveto Brdo szacowany czas 6:40 h, powrót przez Malą Paklenicę do Seline szacowany czas 9:30 oczywiście liczyliśmy, że te czasy możemy skrócić szczególnie na zejściach, plan był ambitny, a co z tego wyszło przeczytacie dalej.
30.07.2012 r. godzina 5:00 wyruszamy (ja i mój kolega Wojtek) samochodem z Jakšenicy, kierunek Modrič czyli punkt wyjścia w góry.
Do Modrič dojechaliśmy przed siódmą, niestety nie znalazłem drogi, którą można było skrócić czas wycieczki i przyznam się to był największy błąd tego dnia, później były jeszcze inne.
Przebraliśmy się w stosowne ubrania i buty, wyposażeni w odpowiednią ilość wody (tak mi się wtedy wydawało) 3,5 litra na głowę oraz w inne niezbędne gadżety - wyruszamy w góry, jest godzina 6:50.
To be continued ...