napisał(a) Rafał K » 14.07.2011 00:05
Artur - ja bym na Twoim miejscu wypożyczył auto, weżmiesz na 3-4 dni, to wyjdzie Ci max. 30e za dobę. Ceny paliwa jak w Polsce, więc taniej to będzie od wycieczek fakultatywnych. PKS'em to jednak trochę nie wygodnie.
Co zobaczyć - Kotor dobrze jest zaatakować od strony Cetinje, są wtedy piękne widoki na Bokę. Można albo z samego Kotoru podjechać "pod górkę" (za przełęcz Krstac), tyle, że raczej ciężko wtedy z nawrotem auta, albo od razu ciąć od Budvy na Cetnije - droga nie za szwedzka - często jeden pas na niewidocznych zakrętach nad przepaścią, ale spoko, da radę.
W Boce koniecznie trzeba mz zahaczyć jeszcze Perast, a przy okazji można też wpaśc do Risan.
Dalej - Szkoderskie jezioro - najlepiej drogą od wioski Vladimir (widoki na trasie pomiędzy Starym Barem a Vladimirem jak na Krecie), w Virpazarze można bujnąć się łódką na jezioro za parę juro, warto. Wycieczka z Budvy dookoła Szkodry trasą jak wyżej to ok. 150 km i ok. ...10h podróży
Zajebiaszczą miejscówką jest Rijeka Crnojevica - podjeżdżałem tam trzy razy, klasa, heban i kość słoniowa
Z Budvy jedzie się tam jakieś 50 min., więc luzik.
Monastyr Ostrog - ok, ale bez rewelacji. Fatalny stan nawierzchni drogi dojazdowej do klasztoru.
Do Dormitoru się nie wybrałem, trochę daleko, ale na upartego dałoby radę.
Pzdr