Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Montenegro moim okiem

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
nikiel
Croentuzjasta
Montenegro moim okiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikiel » 10.06.2011 22:05

Witam jeszcze raz wszystkich i cieszę się, że Czarnogóra wzbudza takie zainteresowanie.
Na wstępie podziękowania dla gości, którym nie przeszkadzały warunki oświetleniowe w moich pstrykach WIOLAB, mwxx, Franz, Crayfish, Im648 dzięki wielkie :)

Zakładając swój temat nie wiedziałem, że tyle osób będzie zainteresowanych wyjazdem do Czarnogóry. A powiem jedno, naprawdę warto. Ale po kolei.
Wyjeżdżając do Budvy, nie miałem żadnego doświadczenia związanego z tym krajem, ale będąc zachwycony Chorwacją, pomyślałem, że pewnie musi by podobnie. Podobnie jak Was, przerażała mnie trochę odległość i pojawiające się plotki o nowych przepisach (które okazały się rzeczywistością) odnośnie wprowadzonych ograniczeń czy wręcz zakazie wwozu żywności pochodzenia zwierzęcego na teren Czarnogóry.

http://www.msz.gov.pl/Informacja,MSZ,dla,osob,planujacych,podroz,,do,Czarnogory,18040.html

Być może rozczaruję niektórych, ale rozpatrując wszystkie za i przeciw, wybrałem wariant dla leniuchów tzn. wykupiłem przejazd zorganizowany z biura podróży. Zawsze można na miejscu wypożyczyć samochód - pomyślałem. Po części nie musiałem martwic się o drogę i nocleg. Wyżywienie pozostawiłem sobie do wyboru, korzystając z miejscowych dobrodziejstw kuchni czarnogórskiej.
Wariantów dojazdu do Czarnogóry jest kilka, po części uzależnionych od miejsca wyjazdu oraz od tego czy się chce coś zwiedzać po drodze czy nie.
Można zaplanować trasę zachodnią standardowo przez Austrię, Słowenię no i Chorwację. Jazda trasą zachodnią może nie obfituje w zapierające dech w piersiach widoki, jednak jest zdecydowanie najszybsza, przy wyborze oczywiście autostrad, a nie "Jadranki".
Trasa środkowa Czechy/Słowacja, Węgry, Chorwacja, Bośnia.
Jako że w BiH spędziłem ponad rok czasu, planując przejazd trasą środkową, wybrałbym właśnie to państwo jako miejsce noclegu tranzytowego. Nocleg można znaleźć za naprawdę śmieszne pieniądze, wybierając właścicieli prywatnych kwater. Bez reklamowania, można zjechać za Dobojem w prawo do Teslica (Banji Vrucicy). Jest to taki bośniacki Ciechocinek, w którym od ręki można znaleźć prywatne kwatery lub dla bardziej wygodnych jest tam Zdravstveno-turistički centar z siecią hotelową
http://www.banja-vrucica.com/www/index.php?modul=strana&poziv=index&idm=12&idv=58
Ponadto w Banji Vrucicy znajduje się polski Zespół Łącznikowo-Obserwacyjny żołnierzy pełniących służbę w ramach Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Bośni. W sytuacjach kryzysowych zawsze można się do nich zwrócić o pomoc. Można zapytać się także odnośnie pomocy w znalezieniu noclegu tranzytowego czy wczasów w Chorwacji. (PS naprawdę WARTO)
http://www.euforbih.org/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=49
Jest jeszcze trasa wschodnia Czechy/Słowacja, Węgry, Serbia, Czarnogóra.

Jeżeli chodzi o dojazd do Czarnogóry (w moim przypadku do Budvy), nie jechaliśmy przez całą Zatokę Kotorską i przeprawialiśmy się promem na drugą stronę. Promy kursują regularnie i zdecydowanie skraca się czas dotarcia do miejsca docelowego. Przejazd Boką Kotorską to z kolei wspaniałe widoki, więc każdy musi sam rozważyć własne priorytety. Jeżeli chodzi o namiary noclegowe, podobnie jak nad naszym, polskim morzem, wiele jest wywieszek, osób oferujących wolne sobe, apartmani. Bazując na wiadomościach "lokalsów" z Banji Vrucicy, ludność lokalna Bośni (a przynajmniej jej cześć) korzysta ze strony
http://www.montenegro.com/
do wyszukiwania ofert w Montenegro. Jedynym minusem tej strony i ofert tam umieszczanych jest zdecydowana większość bez podanych cen, ale zdarzają się z wyszczególnionymi cenami.
W zależności od tego co kto preferuje, czy miejsce na odludziu, czy raczej gwar i tłumy letników oraz promenadę z dyskotekami po obu jej stronach, należy dobrać odpowiednie miasteczko. W miesiącach lipiec sierpień w Budvie czy np. Herceg Novi nie będzie raczej cicho i spokojnie. Można znaleźć w szczycie sezonu również miejsca spokojniejsze np. Risan w Zatoce Kotorskiej. Notabene w miejscowości tej są apartamenty do wynajęcia u polskiej rodziny.
Bardzo przydatną stronką, pomocną przy planowaniu trasy może okazać się :
http://www.viamichelin.pl

PS Przy wyjeździe z południa Polski możliwe jest dojechanie na 1 raz do Czarnogóry bez noclegu tranzytowego. Oczywiście bez zbędnego zwiedzania po drodze. Jak ktoś opisał, że możliwe jest dojechać na 1 raz na koniec płw. Peljesac do Orebica, to tym bardziej możliwe jest dojechanie np do Herceg Novi czy Budvy.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

Pozdrawiam
nikiel
Croentuzjasta
Montenegro moim okiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikiel » 10.06.2011 22:26

Po chwili grzebania w zakamarkach pamięci przypomniał mi się adres miejscowej bośniackiej strony i biura turystycznego. Może komuś się przyda, więc smacznego :)

http://www.sineks.info/jomla/index.php?option=com_content&view=section&id=117&Itemid=174

Poniżej obowiązujące ceny ujęte w zakładce Crna Gora

http://www.sabinternational.rs/files/SAB-Leto-Crna-Gora-2011.pdf

Pzdr
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 10.06.2011 22:36

Witam,
ja wyjeżdżam 22.06.2011, jadę w okolice Herceg Novi, nocleg + zwiedzanie w okolicy Plitvic ( śpię w miejscowości Korana, nad rzeką Korana- wypływającą z Piltvickich jezior). Od Plitvic pojadę chyba chorwacką autostradą i dalej Dubrovnik i Czarnogóra. ( Od Dubrownika mam ok 60 km do kwater).
Zastanawiam się również nad wariantem trasy przez BIH - czy ktoś tak jechał ( Plitvice - Czarnogóra)?
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 11.06.2011 07:33

nikiel bardzo rzeczowo i konkretnie piszesz dzięki Ci wielkie !!!

Nie mniej jednak oczekuję (my) jeszcze jednego, proszę napisz na co należy uważać, jak z płatnościami kartą, bankomatami, cenami.

W samej CG co Cię zachwyciło a gdzie nie warto się wybierać.
Może polecisz jakieś ciekawe miejscowości gdzie wybrałbyś się na letni wypoczynek.
Po prostu interesuje mnie wszystko jak każdego wybierającego się po raz pierwszy :D

A może wkleisz jeszcze coś z Twoich uroczych fotek???

Pozdrawiam
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 11.06.2011 09:42

nikiel !!
dzięki za wszelkie info :)

z racji tego, że mieszkam na podkarpaciu wybrałem trasę przez Słovację, Węgry i tu przerwa w Gyuli - swietny aqua park - regeneracja sił,
póżniej Serbia i Czarnogóra, a powrót przez Cro - tutaj Dubrovnik i BH - urzekający Mostar i być może jeszcze Sarajevo, pózniej znów Serbia, Węgry i Słovacja

jeśli możesz opisz jeszcze swe wrazenia po Czarnogórze, jestem otwarty na każdą wiedzę...pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2011 13:54

WIOLAB napisał(a):lm648 rezerwowałeś go wcześniej?
Ciekawe max do której można się zameldować.

Tak, na podanych stronach jest opcja rezerwacji, potwierdzenie otrzymujesz na e-maila. Również możesz im odpisać mailowo o której przyjedziesz, z tym nie ma żadnego problemu. Rezerwowałem wcześniej gdzieś ok. 2-3 tygodni, a przyjechałem ok. 20.00 :)))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2011 14:17

nikiel "Być może rozczaruję niektórych, ale rozpatrując wszystkie za i przeciw, wybrałem wariant dla leniuchów tzn. wykupiłem przejazd zorganizowany z biura podróży. Zawsze można na miejscu wypożyczyć samochód - pomyślałem. Po części nie musiałem martwic się o drogę i nocleg." i nie tylko ................

z tym to jest tak jak np. Fiat 125 p to prawie Porsche

NIESTETY ROZCZAROWAŁEŚ :((
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 11.06.2011 15:25

Nie mniej jednak oczekuję (my) jeszcze jednego, proszę napisz na co należy uważać, jak z płatnościami kartą, bankomatami, cenami.

Może ja odpowiem.
Ceny jak w Polsce, paradoksalnie droższe były owoce.
Znacznie taniej niż w Cro.
Płacisz kartą w większych sklepach, stacjach benzynowych, restauracjach. Bankomaty są, normalnie.

PS należy uważać żeby nie nadepnąć na jeżowca. :D
psdynów
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) psdynów » 11.06.2011 15:45

Witajcie, planuje wyjazd z dzieckiem w ciemno 14-15 lipiec do 25 w okolice ulcina, czy ktoś tam sie wzbiera w tym terminie?( jade na 2 auta)
Bardzo prosze o orientacyjne ceny noclegów, o porównanie cen z naszymi slyszalem ze sa porównywalne i czy nie ma problemów z wwiezieniem swojego jedzenia. I ktora trase polecacie, czy przez BiH czy serbie, jade z rzeszowa. Pozdrawiam
psdynów
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) psdynów » 11.06.2011 16:19

I jeszcze pytanko odnoście tych kontroli na granicach i wwożenia jedzenia, z tego co wiem wszędzie nie wolo wwozić jedzenia nawet do chorwacji. Pytanie tylko czy kontrola wyglada jak na chorwacji- malo dokladnie i rzadko, czy jak w jeździe na wschód europy, długo i dokladnie? Kolejne pytanie dotyczy cen za noclegi ale nie w hotelach tylko w kwaterach prywatnych( oczywiście wiem ze to zależny od standartu- nie zalezy mi na luksusie, ale chce cos względnego z widokiem na morze) czy da sie wynajac wzgledna kwatere za 8-10 euro od osoby na 5-10 noclegow. Inne pytanie czy w ich apartamentach sa lodowki?
psdynów
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) psdynów » 11.06.2011 16:20

bardzo prosze o jakis namiar na gg lub poczte do kogos, chcial bym konkretnie porozmawiac. pozdrawiam
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 11.06.2011 17:59

Crayfish napisał(a):
WIOLAB napisał(a):Gdzie planujesz jechać do CG?
Ja na dzień dzisiejszy bo co chwilę zmiana :lol: Petrovac lub Canj ale kto wiem co przyniesie jutro :roll:
NIe chciałabym drugiej Makarskiej ale Tucepi czy Orebić już spokojnie mógłby być tyle, że w CG :D

Nie chcę za bardzo autorowi tu bruździć ale odpowiem chętnie (to tylko założenia):
przejazd do Sarajeva (zwiedzanie) -> CG (góry Durmitor) -> CG (wybrzeże - może ... Petrovac ) -> CR (Peljesac) -> PL
ale jadę dopiero we wrześniu - więc plany mogą ulec zmianie, ciągle szukam
Masz Wiola twardego kierowcę(-ów) ! To już kupa kilosów na raz.

Znakomity wariant pod względem krajoznawczym. Sarajewo ma bardzo fajny klimat. Ja spałem w hostelu nad starym miastem, jedyne 10 EUR od osoby. Przejazd do Zabljaka przez kanion Pivy i przełęcz Sedlo (wyjeżdza się samochodem na wysokośc Kasprowego Wierchu :D ) niezapomniana. W drodze na Sedlo należy uważać na kamienie.

Obrazek

ImageShack.us

Obrazek

ImageShack.us

W Zabljaku bez trudu można znależć nocleg (ja nocowałem za 10 EUR/osobę) choć standard kwater raczej "górski". We wrześniu to może być dość chłodno. To w końcu 1400 mnpm. Zjazd w dół doliną Tary również niczego sobie.

Jeśli chodzi o porównanie z Cro to: ceny niższe, ogólny standard podobny, nieco więcej śmieci w rejonie plaż, plaże bardziej zatłoczone, za to zwykle wyposażone w prysznice i przebieralnie.
Wybrzeże - Herceg Novi, Kotor, Budva, Stari Bar, Św Stefek - koniecznie trzeba odwiedzić.

Granice - zarówno BiH jak i MNE - łatwiej wjechałem niż do CRO. W MNE należy pamiętać o opłacie ekologicznej - 10 EUR płatne na granicy.
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 12.06.2011 10:17

Kiepura widoki super, tym bardziej, że ja uwielbiam góry.

Ja dalej drażę, następny zestaw pytań 8)

Jak jest z jeżowcami czy komarami???

Nie wiecie czy w bankomaty wypłacają bez prowizji jak to miało miejsce w Cro?

Może ktoś z Was pokonywał trasę do CG dwoma wariantami??? np przez Węgry - Serbie czy Bośnię / Słowenię, Cro ??????
Nie wiem co wybrać, czy naprawdę zaoszczędzę dużo jadąc I wariantem (zł) a drugim sporo czasu
:roll:
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 12.06.2011 16:11

Jak milło powspominać, zwiedziłam Czarnogórę rok temu. Nie udało i się jedynie zwiedzic Starego Miasta w Barze, byliśmy tam tylko godzinkę. Szczególnie podobalo mi się w Kotorze. Stare Miasto cudne, uliczki jak w Dubrowniku ale albo mialam szczęście albo jest tam znacznie mniej zwiedzających.
Jednak wybrzeże coraz bardziej zaludnione, także kto się wybiera niech robi to szybko bo według mnie niedługo będzie tam hotel na hotelu jak na riwierze tureckiej. 8)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 13.06.2011 07:02

Kiepura:
Rezerwowałeś nocleg w Sarajewie czy w ciemno ?
Jest luz z wyborem noclegów we wrześniu ?
Chciałbym znaleźć coś w rejonie starówki
i posiedzieć tam wieczorkiem w jakiejś knajpce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора