Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Montenegro moim okiem

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 09.06.2011 20:08

Ja śpię po drodze,mam zamiar dojechać do wodospadów KRKA i tam przenocować.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2011 20:09

Nie dasz rady :(
Polecam po drodze chociaż Motel ZAGI Oroslavie tj. ok. 40 km od granicy SL-Cro, a potem dalej na Monte - i to też jest spory odcinek cały dzień zajmie, a w Monte same znaki zapytania i co dalej? Jak w nocy znaleźć apartmani? Pozostaje "furmanka" :)))
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2011 20:11

lm648 napisał(a):Nie dasz rady :(
Polecam po drodze chociaż Motel ZAGI Oroslavie tj. ok. 40 km od granicy SL-Cro, a potem dalej na Monte - i to też jest spory odcinek cały dzień zajmie, a w Monte same znaki zapytania i co dalej? Jak w nocy znaleźć apartmani? Pozostaje "furmanka" :)))

dotyczy WIOLAB :))
nikiel
Croentuzjasta
Montenegro moim okiem

Postnapisał(a) nikiel » 09.06.2011 22:30

Witam wszystkich i proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. Niestety obowiązki służbowe nie pozwalają spędzać tyle czasu ile bym chciał. Jutro postaram się udzielić odpowiedzi na Wasze pytania. Pozdrawiam
WIOLAB
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WIOLAB » 09.06.2011 22:41

lm648 napisał(a):Nie dasz rady :(

Trochę mnie zmartwiłeś......
w ubiegłym roku do Orebića jechaliśmy 17godzin z powrotem 15.
Oczywiście wyjazd był w godzinach ok 19 a na miejscu byliśmy ok 12 w południe.

Możesz mi podać jakieś namiary na Twój motel??
W jakiej cenie jest nocleg?

nikiel napisał(a):Witam wszystkich i proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. Niestety obowiązki służbowe nie pozwalają spędzać tyle czasu ile bym chciał. Jutro postaram się udzielić odpowiedzi na Wasze pytania. Pozdrawiam

z niecierpliwością czekamy :)

Rozumiem, że proponujesz drogę przez Słowenię i Chorwację? Ja myślałam o zmianie w tym roku na Węgry :roll:

Jeśli możesz udzielić jeszcze jakis rad, czekam 8)
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 09.06.2011 22:54

WIOLAB napisał(a):Trochę mnie zmartwiłeś......
w ubiegłym roku do Orebića jechaliśmy 17godzin z powrotem 15.
Oczywiście wyjazd był w godzinach ok 19 a na miejscu byliśmy ok 12 w południe.

W tym roku też mam w planach przejazd przez Czarnogórę.
Jak Wiola spojrzysz na mapę - to do Orebica niewiele krócej niż do Czarnogóry. 1-2 godziny różnicy - wg mnie.
Nie znam na żywo wariantu przez Serbię albo przez Bośnię, ale jak radzicie sobie na koniec Peljesacu za jednym zamachem (przyznam, że 17 godz. razem z nocą to dla mnie chyba nie do zrobienia) - to myślę, że ten rzut beretem do Czarnogóry już nie zrobi różnicy.
Zresztą przejazd przez półwysep a podróż do granicy MN nie powinna się różnić czasowo zanadto.
WIOLAB
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WIOLAB » 09.06.2011 23:01

Crayfish napisał(a):
W tym roku też mam w planach przejazd przez Czarnogórę.
Jak Wiola spojrzysz na mapę - to do Orebica niewiele krócej niż do Czarnogóry. 1-2 godziny różnicy - wg mnie.
Nie znam na żywo wariantu przez Serbię albo przez Bośnię, ale jak radzicie sobie na koniec Peljesacu za jednym zamachem (przyznam, że 17 godz. razem z nocą to dla mnie chyba nie do zrobienia) - to myślę, że ten rzut beretem do Czarnogóry już nie zrobi różnicy.
Zresztą przejazd przez półwysep a podróż do granicy MN nie powinna się różnić czasowo zanadto.

dlatego też założyłam wariant, że zrobie to za 1 pociągnięciem 8) obym się nie myliła.
Teraz pozostaje kwestia, którędy szybciej.

Powiem Ci, że dzięki Twojej relacji w 2009 wylądowałam w Tucepi i trochę z Tobą na Twoim wąteczku podyskutowałam :D

Gdzie planujesz jechać do CG?
Ja na dzień dzisiejszy bo co chwilę zmiana :lol: Petrovac lub Canj ale kto wiem co przyniesie jutro :roll:

NIe chciałabym drugiej Makarskiej ale Tucepi czy Orebić już spokojnie mógłby być tyle, że w CG :D
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 09.06.2011 23:13

WIOLAB napisał(a):Gdzie planujesz jechać do CG?
Ja na dzień dzisiejszy bo co chwilę zmiana :lol: Petrovac lub Canj ale kto wiem co przyniesie jutro :roll:
NIe chciałabym drugiej Makarskiej ale Tucepi czy Orebić już spokojnie mógłby być tyle, że w CG :D

Nie chcę za bardzo autorowi tu bruździć ale odpowiem chętnie (to tylko założenia):
przejazd do Sarajeva (zwiedzanie) -> CG (góry Durmitor) -> CG (wybrzeże - może ... Petrovac ) -> CR (Peljesac) -> PL
ale jadę dopiero we wrześniu - więc plany mogą ulec zmianie, ciągle szukam
Masz Wiola twardego kierowcę(-ów) ! To już kupa kilosów na raz.
WIOLAB
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WIOLAB » 10.06.2011 06:55

Twardy kierowca to mój mąż, ja to zastępczy :)

Czekamy na autora wątku i jego kopalnie wiedzy na temat CG :D
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 10.06.2011 08:09

We dwoje to sobie można śmiało dać radę,niestety u nas tylko ja prowadzę.Z poniedziałku na wtorek wyjazd,pytanie do osób które już były w Czarnogórze,czy przy domach w których są pokoje do wynajęcia są może jakieś szyldy z których można wyczytać że obiekt dysponuje internetem?,na wyjeżdzie muszę mieć niestety kontakt z firmą.
szeryfek
Podróżnik

Postnapisał(a) szeryfek » 10.06.2011 09:51

Witam :D
Byłem w tamtym roku w Petrovacu i jechałem w każdą stronę z Polski i do innymi drogami.
Wariant z Polski. Słowacja-Węgry-CRO-BIH-MNE (nocleg na Węgrzech w Mohacsu) polecam bardzo widokowa traska.
wariant do Polski MNE-CRO-Węgry-Słowacja (nocleg koło Plitvic)
W MNE promem tylko przez zatokę Kotorską za 3,5 euro aby nie nadrabiać 30 km, potem Dubrovnik i 9 km wybrzeża BIH. Żaden prom w CRO.
pozdrav :lol:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.06.2011 10:25

szeryfek napisał(a):Witam :D
Byłem w tamtym roku w Petrovacu i jechałem w każdą stronę z Polski i do innymi drogami.
Wariant z Polski. Słowacja-Węgry-CRO-BIH-MNE (nocleg na Węgrzech w Mohacsu) polecam bardzo widokowa traska.
wariant do Polski MNE-CRO-Węgry-Słowacja (nocleg koło Plitvic)
W MNE promem tylko przez zatokę Kotorską za 3,5 euro aby nie nadrabiać 30 km, potem Dubrovnik i 9 km wybrzeża BIH. Żaden prom w CRO.
pozdrav :lol:

Nie uwierzę jak zdjęć nie zobaczę...

:wink:
mirso
Globtroter

Postnapisał(a) mirso » 10.06.2011 10:26

Witam
Na jeden raz to chyba sie nie da przejechać.troche daleko,ja w 2008r. byłem w Ulcijnie.Jechałem Czechy-Austria.Sło-Cro-troche BiH,prom żeby ominąc Kotor i dalej Ulcijn.
Nocleg zrobiłem za Dubrovnikiem, miasteczko jak dobrze pamiętam Dvernik, po 17 godzinach jazdy oczywiscie nie non stop, z przerwami na kawkę i inne potrzeby.
Użytkownik usunięty
Pansion Zagi

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2011 19:30

Dla zainteresowanych podaję namiary na Pansion Zagi Oroslavie
w j.polski:
http://www.booking.com/hotel/hr/pansion ... edd47963ad

lub
j. eng. j.cro

http://zagi.hr/component/option,com_con ... 3/lang,hr/

byłem, spałem, polecam, ze śniadaniem 4 osoby - 70 E, internet bezprzewod., TV, lodówka, bar itp. czysto, obsługa miła, dosyć możliwy jak na 1 noc :))
WIOLAB
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WIOLAB » 10.06.2011 19:53

lm648 rezerwowałeś go wcześniej?
Ciekawe max do której można się zameldować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора