Re: Montana on Tour: Majowa Polska....
napisał(a) tony montana » 01.01.2016 20:46
SZCZECIN1 grudnia wybrałem się pociągiem TLK do Szczecina
Pociąg jechał aż z Bielska Białej przez całą noc, toteż wsiadających podobnie jak ja, w Gdyni, przywitała temperatura SKŁADU w okolicach 50 stopni, konduktor przychodzący po każdej stacji z pytaniem: "kto dosiadał?" dał się ubłagać i przykręcił nieco kurek z afrykańskimi podmuchami....
Nie trzeba iść do sauny, TLK zapewnia ją for free
Tak minęły nieco ponad 4 godziny drogi, pociąg zatrzymywał się na większości stacji w tym ... CHOCIWEL
(spodobała mi się nazwa)
Od razu na wstępie powiem, że Szczecin ma, jak dla mnie, niesamowitą atmosferę miasta, które jest w pewien sposób momentami podobne do kamienic i szerokich ulic Budapesztu, Pragi czy nawet Paryża.
Bardzo fajne miasto z tego Szczecina!Po załatwieniu clu wizyty w Szczecinie przystąpiłem do zwiedzania miasta, zaczynamy od ładnych budynków
Trzeba przyznać stylowe budynki
Od Placu Szarych Szeregów...
... idę w kierunku bardzo interesującego budynku....
....Z rozetami
Od 1945 roku mieści się tutaj Szkoła Podstawowa nr 1
Budynek zbudowany jest w stylu neogotyckim. Gmach zbudowano na kamiennym cokole z czerwonej cegły. Gmach składający się z trzech części wzniesionych w kształcie litery „L”. Korpus główny zwrócony jest fasadą w kierunku alei. Interesującym elementem od strony alei Piastów są neoromańskie kolumienki na wysokości drugiej i trzeciej kondygnacji.
Ulica Jagiellońska
A to już XX wieczny kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa
Budowla jest imponujących rozmiarów
Sanktuarium ostatecznie zbudowano w 1919 roku
Naprzeciwko stoi sobie Kościół Garnizonowy pw Św. Wojciecha
Kościół zbudowany został w latach 1906-1909 wg projektu berlińskiego architekta Jurgena Krogera.
Podczas bombardowania Szczecina w 1944 roku kościół ucierpiał, szczególnie dach i witraże
CDN
tony