Re: Montana on Tour: Majowa Polska....
napisał(a) tony montana » 26.12.2015 09:17
Wejherowo - koniec spaceru
Kończąc dzisiejszy spacer po Grodzie Wejhera Jakuba zajeżdżam jeszcze pod słynną Kalwarię Wejherowską - tutaj można spędzić kilka godzin na spacerach i kontemplacji bytu, ja zaliczam z Kolegą tylko kilka pierwszych Kaplic. Kalwaria Wejherowska było czwartą z kolei kalwarią powstałą w czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej po Zebrzydowskiej, Pakoskiej i Żmudzińskiej.
Kalwarię Wejherowską rozplanowano na trzech wzgórzach, którym nadano biblijne nazwy – Góra Oliwna, Syjon i Golgota – oraz w sąsiednich dolinach. Tak jak w Jerozolimie toczy tu swe wody Cedron, kiedyś rzeka Biała. Początek kalwaryjskiego szlaku zaczyna się na Górze Oliwnej i mierzy ok. 5 km. - mamy tutaj 26 kaplic (kiedyś pokażę może całość przy "ładnej pogodzie")
Fundatorem Kaplicy Grobu Matki Bożej była Joanna Katarzyna Radziwiłł, druga żona Jakuba Wejhera, zbudowana w latach 1657 – 1665. Kaplica umiejscowiona jest u podnóża góry, a jej wnętrze podzielono na dwa pomieszczenia. W pierwszym znajduje się figura Matki Bożej w oszklonej trumience, w drugim obraz nieznanego autorstwa wzorowany jest na obrazie z kościoła klasztornego przedstawia Zaśnięcie NMP.
Kaplica Pocałunku Judasza - ta na pierwszym planie. Fundatorem był sam Jakub Wejher, budowa w latach 1649 – 1654. Jest to niewielka budowla w kształcie absydy. Wchodząc do wnętrza kaplicy doznajemy wrażenia, że postacie malowidła dotyczące pojmania Jezusa nas otaczają.
Kaplica Ogrójca - Fundatorem był: Aleksander Kęsowski, opat cystersów oliwskich, zbudowana w roku 1653.
No i wreszcie - Kaplica Wniebowstąpienia. Fundatorem była znowu Joanna Katarzyna Radziwiłł, budowana przez lat 8 (1657 – 1665), przypominam, że w tych czasach przetaczali się przez Polskę Szwedzi z Potopem. Umieszczona na szczycie wzgórza kaplica otwiera kalwaryjski szlak. Jest jedną z piękniejszych i oryginalniejszych budowli Kalwarii. Wyróżnia ja rokokowa dekoracja sztukatorska.
Widok z pierwszego wzgórza na kawałek Wejherowa
To tyle z Wejherowa, mam nadzieję, że zachęciłem do tego niewielkiego miasta?
IF JU ŁIL BI SAMŁER NIR - DU NOT HESITEJT WIZIT Wejherowo
tony