Snooker PART TWO
Stół
Ma niecałe 4 metry długości niecałe 2 metry szerokości (wiem, Fachowcy ukatrupiliby mnie za podawanie wymiarów ten sposób a nie
1 stóp 8 1/2 cala x 5 stóp 10 cali (3569 mm x 1778 mm), z tolerancją obu wymiarów +/- 1/2 cala (+/- 13 mm). huehuehue
Dziury czyli łuzy czyli wloty kieszeni
4 po rogach
+ 2 "na środku" - jak w poolu
Punkty wyznaczone
To jest ważne w snookerze i bardzo go różniące od poola czy innego bilarda
Każda z bil kolorowych ma swój wyznaczony punkt, na którym sędzia stawia konkretną bilę.
I tak zółta (2pkt), zielona (3 pkt) i brązowa(4pkt) "stoją" z jednej strony stołu
Niebieska (5 pkt) stoi na środku stołu (sorry za skróty myślowe, mam nadzieje, że nie czyta tego żaden znawca snooka bo bezczeszczę trochę temat
(ale sądząc z ilości czytaczy to mało możliwe hehehehe)
Różowa (6pkt) stoi prze gromadą czerwonych, natomiast czarna (7pkt) "pod" nimi
Ważne: po umieszczeniu kolorowej bili (po uprzednim trafieniu do łuzy czerwonej) bila ta wraca na SWOJE miejsce.
No i cóż: gramy !
))
Striker (ten, co rozpoczyna frejma) uderza czerwoną bilę (dowolną ze stojących w kupie w piramidce) i zaczynają się podchody, do pierwszej błędu
Gramy: przypominam: czerwona - kolorowa - czerwona -kolorowa
Gracze stosują różne taktyki w zależności od ułożenia bil, przez ich muskanie i odstawianie białej w dalekie rejony stołu, tak, aby maksymalnie utrudnić grę przeciwnikowi do kolejnej prawdopodobnej bili
Stawiają tzw Snookery czyli takie ustawienia, w których starają się uniemożliwić przeciwnikowi dojście do "wymarzonej" bili i ten musi grać białą np od kilku band ...
Śmietanka najlepszych snookerzystów jest liczna, należą do niej m.in
John Higgins (Wielki Snookerzysta, afera z kupowaniem meczów - dziennikarze zrobili prowokację)
Ronnie O'Sullivan (Ronnie The ROCKET!)
Mark Selby (Przystojniak)
Mark Williams
Neil Robertson (Świetna fryzura, wycięzca Gdynia Open)
Judd Trump (nowa, młoda, gniewna gwiazda)
Stephen Maguire (miłe, poczciwe oblicze Misia)
Stephen Lee
Ding JunHui (Ding JUN KŁEJ
hmmm
)
Marco Fu
Shaun Murphy (zwany Prosiaczkiem)
Alistair Carter (Przystojniak)
Graeme Dott (Pan Kropek)
i cała reszta znakomitych dżentelmenów