Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 06.08.2006 10:09

tak wygladala granica w kierunku Chorwacji w sobote 22 lipca po 2 h stania w korku

pozdrawiam
exit
Obrazek
wierad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierad » 06.08.2006 10:27

Witam!
Nie wiem dlaczego jest taki pęd do jazdy przez Austrię. Wczoraj wracałem z Primosten do Warszawy przez Węgry - droga 86. Trasa super żadnych korków, na granicach celnicy machają tylko ręką, żeby jechac dalej. Najtrudniejszym odcinkiem była jedynka w Chorwacji ze względu na natężenie ruchu. Z Promostenu wyjechałem o 6 rano, z kilkoma przerwami w tym 1 h na obiad, w Warszawie byłem o 1 w nocy.
Luckhasz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luckhasz » 06.08.2006 10:32

Pęd do jazdy przez Austrię przynajmniej dla mnie jest taki że 19lipca jechałem do Budapesztu z Warszawy 20 lipca powrót. Jechałem własnie bocznymi dorgi bo niestety w kierunku Polski nie buduje sie autostard i czas przjeazdu wyniósł 10 h praktycznie bez dłuższych przerw. Z powrotem 11h - ciągle jakieś remonty na Słowacji i na Węgrzech. Tak więc przyjemniej jest jechac autostradami ale z względu na te korki zastanawiam sie jak jechac do Zadaru 18 sierpnia. Bo stac 6 godz w korku w pelnym sloncu to tragedia.
wierad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierad » 06.08.2006 10:43

Luckhasz napisał(a):Pęd do jazdy przez Austrię przynajmniej dla mnie jest taki że 19lipca jechałem do Budapesztu z Warszawy 20 lipca powrót. Jechałem własnie bocznymi dorgi bo niestety w kierunku Polski nie buduje sie autostard i czas przjeazdu wyniósł 10 h praktycznie bez dłuższych przerw. Z powrotem 11h - ciągle jakieś remonty na Słowacji i na Węgrzech. Tak więc przyjemniej jest jechac autostradami ale z względu na te korki zastanawiam sie jak jechac do Zadaru 18 sierpnia. Bo stac 6 godz w korku w pelnym sloncu to tragedia.

Może w Karlovacu zjazd z autostrady na 1 i do Zadaru przez Gracac. Dużo gór zakrętów ale jedzie się cały czas, a trasa piękna.
romero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) romero » 06.08.2006 21:25

Witam
wybieramy się w nocy ze srody na czwartek 16/17.08 przez Słowacje i Austrię o której radzicie wyjechac z Warszawy , aby jak najmniej stac w korkach? :?:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 22:33

obojętnie w tygodniu korki się nie tworzą chyba że będziesz miał wielkiego pecha i trafisz na jakiś wypadek których niestety coraz więcej na autostradach w Cro :cry:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 06.08.2006 22:45

rich72 napisał(a):obojętnie w tygodniu korki się nie tworzą chyba że będziesz miał wielkiego pecha i trafisz na jakiś wypadek których niestety coraz więcej na autostradach w Cro :cry:

A propos wypadków na autostradach w HR - jadąc DO .. widzieliśmy na poboczu dachowane auto. Za jakiś czas zobaczyliśmy jadącą z naprzeciwka karetkę na sygnale.
Jak ona przedostała się potem przez barierkę? - bo miejsc, gdzie można strzelić tzw. nawrotkę, na autostradzie nie ma za wiele?
Tak pytam ... .
I życzę płynnej i bezpiecznej jazdy. Nie tylko w HR
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 22:56

a to jka - lecąc autostradą tego nie widać ale odpowiednie służby (straż, pogotowie, policja) mają możliwość szybkiego (nie wiem czy klucz czy co) rozpięcia barier w razie konieczności - jest nawet taki wymóg projektowy że bariera musi mieć przerwy niedostępne dla użytkowników ale dostępne dla służb ratowniczych :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.08.2006 10:04

Dziękuję za wyjaśnienie

P.S: właśnie czytałam relację z wypadku w tunelu ... . Bez komentarza.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.08.2006 10:26

jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 07.08.2006 10:43

Czy ktoś wie co się dzieje z kamerkami na stronie Hrvatskiego Autoklubu?
Od kilku dni u mnie nie chcą działać :cry:
Pozdrawiam
Jacek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.08.2006 11:39

u mnie też szlag trafił i to na 2 różnych kompach z różnymi systemami, przeglądarkami i podpinką do neta :cry: ale w sumie nie mam już co oglądać bo kolejny piątek zobaczę to na żywo :lol:
lukirg
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukirg » 07.08.2006 11:51

wszystko dziala! http://www.hak.hr/rmt/
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 07.08.2006 13:21

mnie na jednej kamerze ustawiła się data 30 czerwca i za nic nie mogę jej usunąc, na innyhc jest OK.
Może jakiś informatyk podpowie, pewnie coś siedzi w rejestrze , ale jak to wyrzucić????
kapitold
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitold » 07.08.2006 19:17

[quote="wierad"]Witam!
Nie wiem dlaczego jest taki pęd do jazdy przez Austrię.
Rozumiem ,ze ta trasa koledze odpowiada ale dla mnie z Poznania ta trasa to porazka
wystarczy spojrzec na mapę
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone