Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 26.07.2006 09:45

Proponuję też słuchać 2 program Chorwackiego radia - hr2 . Zawsze pół godziny po pełnej, po wiadomościach, podaje informacje hrvatski autoklub- w trzech językach . I tak np. przed godziną jedyny korek byl przed tunelem Mala Kapela - 2 km w kierunku na Zagreb. W tej chwili wszędzie bez korków.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 26.07.2006 10:00

...jadę w piątek na Peljesac...planuję być w okolicach Graz'u w sobotę ok 4 rano, jeśli rzeczywiście korki mają być takie jak mówicie pojadę chyba dalej na Klagenfurt, przez przełęcz LoiBpass i Rijekę aż do Zutej Lokvy i dopiero na autostradę...Czy ktoś wie jak wygląda ten odcinek jadranki w sobotę rano???...
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 26.07.2006 17:02

To chyba też nie jest najlepsze rozwiązanie. Masz dwa miejsca gdzie sa wąskie gardła: przełęcz na granicy A-SLO i odcinek przed Rijeką (wąska i kręta droga). W obu tych miejscach tworzą się korki. Równiez możesz stać w korku przy zjeżdzie z autostrady w SLO w kierunku na Rijekę. Jak już dojedziesz do Rijeki to na Jadrance nie będzie problemu ale i tak prędkość max 80 a średnio w granicach 60-70. Ja proponuję jechać na Maribor i potem nie na Ptuj ale na Lubljanę i skręcić w lewo do któregoś z kilku przejść z CRO. W ten sposób ominiesz zatłoczony fragment do Krapiny.
Szerokiej drogi.
galtex
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) galtex » 26.07.2006 18:09

Jak wygląda trasa w czwartek w godzinach południowych na wjazdach na autostrade :?:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 26.07.2006 21:11

Cayman napisał(a):...jadę w piątek na Peljesac...planuję być w okolicach Graz'u w sobotę ok 4 rano, jeśli rzeczywiście korki mają być takie jak mówicie pojadę chyba dalej na Klagenfurt, przez przełęcz LoiBpass i Rijekę aż do Zutej Lokvy i dopiero na autostradę...Czy ktoś wie jak wygląda ten odcinek jadranki w sobotę rano???...

Witaj! W piatek zaczynaja sie ferie letnie w wielu landach Niemiec,miedzy innymi w Bawarii(hura!).Ostrzegam,ze moze byc tloczno...W zeszlym roku wyjechalismy tego feralnego dnia i podroz na Hvar trwala 23 godziny... :( Korki zaczely sie juz od Austrii... Jednak moze uda Ci sie jakos przeslizgnac i tego wlasnie zycze :D Milego urlopu!! :D :D
as12345600
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) as12345600 » 26.07.2006 21:40

Jechałem do Cro 8 lipca na granicy slo-cro stanąłem moze na 3 min godziny około 6 lub 7 rano. Mała Kapela w kierunku wybrzeża obydwoma pasami ruchu ( chyba powrót kierowali objazdem) Sveti Rok ruch w obie strony bez czekania. Wracałem 22 lipca na granicy slo-cro może kolejka na 5 aut ale to było około godz. 23. Wracając nie jechałem autostrada tylko starą drogą przed Plitwice. Jazda super bez korków czasami trzeba było sie wlec za jakimś zawalidrogą. Ale tam UWAGA STOJA Z RADARAMI. W miasteczkach radzę zwolnić. Nie mówiąc już o okolicach Plitwic czy Kninie. Łapią na radarach aż miło. Uważajcie też na autostradzie na Bratysławę pierwsze kilkanascie km radarki automatyczne, nie wiem czy robią zdięcia :) Jest za otwarta doskonała obwodnica Wiednia. Dobrze jest oznaczona z kierunkiem na Graz nazywa się S1. Były już na tym forum linki do mapek jak na nią wjechać. Jedzie sie super i mija cały Wiedeń. Łączy A-4 z A-2. Pozdrwionka dla wszystkich. Miłego wypoczynku.
Aha jeszcze z ciekawszych kto jedzie w kierunku Makarskiej i dalej, omijajcie bokiem Omiś tam jest zawsze korem przez miasto czasami od 0,5-1,5 godz. A można go minąć co uczyniłem jadąc z powrotem. Jadac do Baskiej Vody stałem w Omisiu 40 min.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 26.07.2006 22:06

teka napisał(a):To chyba też nie jest najlepsze rozwiązanie. Masz dwa miejsca gdzie sa wąskie gardła: przełęcz na granicy A-SLO i odcinek przed Rijeką (wąska i kręta droga). W obu tych miejscach tworzą się korki. Równiez możesz stać w korku przy zjeżdzie z autostrady w SLO w kierunku na Rijekę. Jak już dojedziesz do Rijeki to na Jadrance nie będzie problemu ale i tak prędkość max 80 a średnio w granicach 60-70. Ja proponuję jechać na Maribor i potem nie na Ptuj ale na Lubljanę i skręcić w lewo do któregoś z kilku przejść z CRO. W ten sposób ominiesz zatłoczony fragment do Krapiny.
Szerokiej drogi.

Dwukrotnie jechałem już ta trasą w zeszłym roku : w maju i na przełomie lipca i sierpnia...granica A - SLO na przełeczy LoiBpass byla totalnie pusta, ruch na autostradzie z Kranj do Postojnej względny i problemów na granicy SLO-CRO także nie było...ale nie dam sobie ręki uciąć, że wyjeżdzałem w piątek :)...biorę laptopa i najlepszym wyjściem byłoby chyba zjechanie do Grazu, złapanie darmowego hotspota, szybki podgląd webkamerek i szybka decyzja...:)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.07.2006 22:27

Cayman napisał(a):... wyjeżdzałem w piątek :)...biorę laptopa i najlepszym wyjściem byłoby chyba zjechanie do Grazu, złapanie darmowego hotspota, szybki podgląd webkamerek i szybka decyzja...:)

W razie czego napisz z granicy Ratunkiuuuu!! lub Pomocyyyy!! i znowu zrobi się wesoło :) jak w czerwcu. :D
maryś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maryś » 27.07.2006 06:11

Witam.
Zapraszam jeszcze raz na stronę chorwackiego autoklubu.
Tam znajduje się kilkanaście kamer Live w różnych miejscach Chorwacji m.in. przejścia graniczne.
To na drodze Maribor - Zagrzeb jest :
Podrucje nadzora : Granicni prijelazi

Zobacz : WEBCAMS
Pozdrawiam : Marian
marcek_pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 27.07.2006 08:05

Ja bede przekraczala granice A-SLo i SLo-CRO w niedziele, 30.07 - czy myslicie ze bedzie troche lepiej niz w sobote? :?
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 27.07.2006 08:19

Ja tez w niedzielę i już się boje po tym co napisaliście.
marcek_pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 27.07.2006 08:33

Chyba trzeba byc dobrej mysli, znalazlam cos takiego na pocieszenie:

forum/viewtopic.php?t=12385&postdays=0&postorder=asc&highlight=korki&start=15

a poza tym ostatecznie mozna pojechac stara droga.

Pozdrowienia :hut:
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 27.07.2006 08:34

...oglądam sobie kamerki z Macelj i mimo iż dzisiaj jest czwartek tworzą się kolejki...wolę nie myśleć co będzie w nocy z piątku na sobotę...chyba wybiorę jednak LoiBpass...do zobaczenia w Cro...:)
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 28.07.2006 13:18

Dzisiaj w Bawarii rozdanie świadectw !
,wiec kolejki beda tylko wieksze :evil:

http://www.schulferien.org/2006_2007/2006_2007.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2006 13:31

ze strony autostrady Zagreb Rijeka aktualne codzienne informacje
http://www.arz.hr/meteo/?page=3&cmd=1427318369)
Ostatnio edytowano 28.07.2006 21:38 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone