Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Money, Money, must be funny in the Greek world…:)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 10.09.2015 21:42

jacek73 napisał(a):Świetna relacja i te fotki jak bym tam był :)
kliknąłem (Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie ) i czekam na dalej...
Pozdrawiam Jacek :hut:

miło mi, podróżujmy zatem dalej:)

agata26061 napisał(a):No wreszcie jest Twoja relacja! Na inne mam w tym roku mało czasu, ale na Twoją zawsze go jakoś znajdę :D
Oczywiście córy urosły i zdjęcia piękne jak zawsze :D
Dawaj szybko kolejne odcinki :D A jak wyjazd w sierpniu do Chorwacji? Doszedł do skutku? (Jeśli było już w tym wątku o tym, to sorry, ale czytam tylko odcinki z braku czasu).
Oczywiście mam nadzieję, że jak skończysz tę relację, to drugą zaczniesz?

Cieszę się że dotrwałaś w oczekiwaniach!
wyjazd doszedł do skutku, udało się zrealizować plan wyjazdu tylko we dwoje, Alpy Julijskie w Słowenii i Chorwacja, zadowoleni bardzo jesteśmy i za rok planujemy znowu podwojne wakacje ale tym razem już z dziećmi:)

Relacja pewnie powstanie ale raczej w wątku chorwackim...

Paulka napisał(a):Jak słusznie stwierdziłaś odwiedzasz miejsca "urokliwie fotogeniczne", aż żal by było do Ciebie nie zaglądać. :)

bardzo się cieszę że zajrzałaś i liczę na pozostanie:)

tiwa napisał(a):Byłem tam kiedyś przejazdem i skusiłem się na dwugodzinny spacer po Makrinitsie :D . Miejsce zdecydowanie warte odwiedzenia. W sezonie mogą być kłopoty z zaparkowaniem auta :? .
pzdr. :wink:

też się zastanawialiśmy jak to wygląda w sezonie, wąsko, stromo i mało miejsca...ale warto:)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 10.09.2015 21:44

kmichal napisał(a):... po prostu fantastyczne miejsce ... mega urokliwe i klimatyczne ... :) ...
Pozdrawiam.

prawda? bardzo lubimy takie miasteczka, można się zapomnieć i zatracić w takim specyficznym klimacie że człowiek zapomina o całym świecie... 8)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 10.09.2015 22:31

lećmy dalej bo zdjęcia stygną:)

Pakujemy się do auta i kierunek na Zagorę. Po drodze pełno drzewek jabłoni, czereśni (próbowaliśmy ale mniej słodkie niż polskie:)

Zagora...czytałam że znana, piękna, że warto a nam jakoś nie podeszła...rozczarowałam się i szybko ją opuściliśmy...dużo samochodów w uliczkach, mało urokliwa...wręcz nudna...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę znudzeni decydujemy się na przerywnik plażowy...Chorefto.

Miejscowość typowo turystyczna, powoli budzi się do życia, plaża wygląda całkiem miło chociaż zbyt blisko cała ta otoczka turystyczna ...
Idziemy na sam koniec , za skałki gdzie jest dalsza część plaży.

Pusto...rozkładamy się...wiele plaż ma sporo uroku tylko poza sezonem:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całkiem tu przyjemnie…MCK wiernie oddał w swojej relacji piękno tej plaży :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aura taka nieco przymglona…my zmęczeni jeszcze wczorajszą podróżą nieco się rozleniwiliśmy na tej plaży ale koniec siesty, ruszamy dalej, plan był do Kissos i Tsagarady....

Trochę dłużej nam zeszło na plaży więc Kissos jednak odpuszczamy ale zaglądamy na plażę Milopotamos.

Droga wąska i kręta prowadzi do parkingu gdzie jest też knajpka...najpierw rzut oka na plażę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak na wybrzeże to całkiem nas te plaże urzekają, fakt dzień już się powoli kończy a i chmur jakoś więcej więc nie odkrywamy pełnej urody tych miejsc…jednak polecamy:)

Obrazek

Obrazek

Głód się trochę odzywa we wszystkich brzuszkach ale zaintrygowała nas ścieżka w dół z drugiej strony plaży…zanim zdecydowaliśmy czy tam idziemy najmłodsze dziecię samo poszło:)

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.09.2015 06:58

Makrinitsa bardzo się nam podobała, choć to trochę turystyczna miejscowość... byliśmy w środku sezonu i pamiętam sporo straganów z lokalnymi wyrobami i pamiątkami. Zatrzymaliśmy się trochę przypadkiem, ale - warto :) . W Zagorze jednak też się nam podobało :)
Alpy Julijskie... ciekawe czy jakieś szczyty udało się Wam zaliczyć, mimo że byliśmy tam już ponad 10 lat temu, wędrówka na Stenar to coś czego nigdy nie zapomnę :cool:
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 11.09.2015 08:44

Pięknie się zapowiada!! Szczególnie czekam na grecką kuchnię - jest niesamowita...
Pamiętam relacje Kowala ze Skopelos a Mamma Mia też u nas jest na topie :D
P.S. Czy może ktoś wie, co jest z Kowalem? Trochę brakowało jego relacji "live" :(
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.09.2015 09:06

Bartek1977 napisał(a):P.S. Czy może ktoś wie, co jest z Kowalem? Trochę brakowało jego relacji "live" :(

Wpisz w wyszukiwarkę: "kowal gdzie jesteś" to się nieco dowiesz.
Spróbuj go namówić na relację.

Arlij
czy Ty myślisz, ze takie krótkie odcinki wystarczą? :? :?

Bo pozapominasz i wycieczki Ci się pomylą. :cry: :cry:

Trochę więcej tekstu - poproszę :wink:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 11.09.2015 09:23

Bartek1977 napisał(a):P.S. Czy może ktoś wie, co jest z Kowalem? Trochę brakowało jego relacji "live" :(

niestety nie wiem...trochę byłam zabiegana i rzadko tu zaglądała w sezonie wakacyjnym ale faktycznie nic się nie pojawiło nowego...

kulka53 napisał(a): W Zagorze jednak też się nam podobało :)

może to kwestia że byliśmy tam po Makrinitsy i jakoś już efekt nie ten sam był... trudno powiedzieć ale jakoś tak nie poczuliśmy nic szczególnego...a może nie trafiliśmy w takie zakątki jakie powinniśmy? nie wiem:)

kulka53 napisał(a):Alpy Julijskie... ciekawe czy jakieś szczyty udało się Wam zaliczyć, mimo że byliśmy tam już ponad 10 lat temu, wędrówka na Stenar to coś czego nigdy nie zapomnę :cool:

udało...ale ponieważ nie mamy sprzętu i nawet kasków nie mieliśmy więc nie wybieraliśmy przezornie tras wymagających takich zabezpieczeń. Miało być sielskie, alpejskie rozeznanie na przyszłość a spontanicznie wyszliśmy na Małą Mojstrovkę, na drugi dzień Mangart był w planie ale raz ze jednak sprzęt był wskazany a dwa że niezbyt dobra pogoda nam trochę zabrała dnia i potem nie wystarczyłoby czasu na przejście całej trasy...ale byliśmy wysoko pod szczytem, widoki i przeżycia niesamowite więc wróciliśmy zadowoleni:)

udało nam się też tuż przed wyjazdem do Słowenii i Chorwacji spędzić kilka dni w Norwegii, służbowo ale fiordy liznęliśmy wiec chyba połączę to w jedną relację:)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 11.09.2015 09:30

Darkos napisał(a):Arlij
czy Ty myślisz, ze takie krótkie odcinki wystarczą? :? :?

Bo pozapominasz i wycieczki Ci się pomylą. :cry: :cry:

Trochę więcej tekstu - poproszę :wink:

niestety sporo człowiek zapomina po jakimś czasie i fakty się mieszają więc czasem krótszy tekst pozwala uniknąć wpadki że się pomyliło te fakty :D :D :D

Będę się rozpisywać ile się da w ramach możliwości pamięciowych:)
VonJa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) VonJa » 11.09.2015 09:56

przepraszam z off topic ale .... :mrgreen: czy Wy również na tym zdjęciu widzicie Kłapouchego z Kubusia Puchatka lub innego zwierzaka maczającego pyszczek w wodzie ??
cholera a może powinienem zmienić lub odstawić te ziółka :P

muszę się jeszcze nauczyć cytować użytkowników wraz z załącznikami - oczywiście zdjęcie należy do ArliJ (patrz powyżej)

Obrazek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.09.2015 10:03

Super miejsca, piękne zdjęcia
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 11.09.2015 10:15

VonJa napisał(a):przepraszam z off topic ale .... :mrgreen: czy Wy również na tym zdjęciu widzicie Kłapouchego z Kubusia Puchatka lub innego zwierzaka maczającego pyszczek w wodzie ??

muszę się jeszcze nauczyć cytować użytkowników wraz z załącznikami - oczywiście zdjęcie należy do ArliJ (patrz powyżej)

Obrazek

no wypisz, wymaluj:):):) dobre te ziółka;)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 11.09.2015 13:45

idziemy schodkami…mała zatoczka, nie plaża ale urokliwa kapliczka i skałki nadają jej uroku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
z tej zatoczki jest ścieżka kierująca do hotelu na wzgórzu :roll: ...ciekawe kto bagaże nosi;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozbiegane towarzycho..ani nie zapozują ani nie wylezą z kadru:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy jeść bo zaraz ktoś zacznie strzelać:)...po obiadku wszyscy dostają gratisowe lody i wiadomo kto najbardziej happy :mrgreen:

Obrazek

To co? jeszcze mała rundka na plażę…:)

Milopotamos beach jest jedną z najbardziej popularnych na Pelionie. W sezonie bywa bardzo zatłoczona bo jest dużo mniejsza niż np. Chorefto. Jest jakby podwójna bo przedzielona wielką skałą z "oknem" :)
Podobno na tych skałkach są zorganizowane miejsca do wspinaczek, nie sprawdzałam.
Bardzo łatwo tu dotrzeć, prowadzi droga asfaltowa, w sezonie podobno tez autobus z Tsagarady. Jest spory parking ale w sezonie na pewno niewystarczający. Jest knajpa/restauracja na samej plaży a także powyżej, przy parkingu. Na plażę prowadzą schodki i ścieżka więc praktycznie żaden problem trafić.

Jak wspominałam pogoda już nie była plażowa więc i ludzi zero, do tego czerwiec...to dodaje uroku :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mogłabym tak fotografować każdą skałkę ale nie tylko plażę miałam wciąż w planach
Pora wracać do pojazdu...jeszcze chcieliśmy dotrzeć do Tsagarady...

Obrazek
Ostatnio edytowano 11.09.2015 17:40 przez ArliJ, łącznie edytowano 1 raz
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 11.09.2015 15:54

Milopotamos - wróciły bardzo miłe wspomnienia...pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.09.2015 16:25

ArliJ napisał(a):
VonJa napisał(a):przepraszam z off topic ale .... :mrgreen: czy Wy również na tym zdjęciu widzicie Kłapouchego z Kubusia Puchatka lub innego zwierzaka maczającego pyszczek w wodzie ??

Obrazek

no wypisz, wymaluj:):):) dobre te ziółka;)

Ja też ich widzę :P Chyba pijemy to samo :lol:

Plaża Milopotamos bardzo urokliwa :)
Arli, fajnie, że wrzucasz zdjęcia zwierzaków - psy, koty, konie :D Dzięki temu relacja jest jeszcze bardziej sympatyczna :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 11.09.2015 18:19

maslinko trochę się tych zwierzątek przewija w greckich klimatach:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Money, Money, must be funny in the Greek world…:) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone