Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Money, Money, must be funny in the Greek world…:)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.09.2015 20:26

Cześć! Bardzo chętnie poczytam. Zdjęć nie widzę, żadnego...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.09.2015 20:43

U mnie tez już żadnego nie widać :( , a przecież były! Teraz zamiast każdej z fotek mam :mrgreen: napisy "obrazek"...
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 07.09.2015 20:52

Potwierdzam fotek nie widzę ...ale nie przejmuj się - dawaj tekst - chętnie poczytam o Grecji :D .
Pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.09.2015 20:53

Propozycja wyjazdu w czerwcu była oczywista już od zeszłego roku kiedy to odwiedziliśmy Lefkadę w tym terminie.

Długi dzień w czerwcu, ludzi zdecydowanie mniej, piękna pogoda...to chyba nie mało argumentów? :lol:

Niewątpliwie wpływ na terminarz miał też fakt, że wrzesień w tym roku zecydowanie odpadał ze względu na pierwsze kroki w edukacji szkolnej naszej starszej córki od 1 września...( to już???przecież ja jeszcze taka młoda!!!! :lol: )

Czerwiec sprawdzony więc mamy termin...pytanie jak co roku tylko gdzie...?

Plan był Milos ale w okolicach października po przejrzeniu i przeliczeniu ofert oraz propozycji noclegów trochę nas z lekka ceny zniechęciły + a może przede wszystkim długa podróż promem i jego też cena...

Wtedy nie wiedziałam że w grudniu nasza sytuacja zawodowo-finansowa ulegnie nieco zmianie... ale:)

Nic to...szukamy coś alternatywnego i wtedy oczami pamięci widzę relację Kowolków i MCK jak Sporady zdobywali, film Mamma Mia oczywiście znany bardzo dobrze więc jest wstępna propozycja na kierunek.

Pytanie pada czy tylko Skopelos czy podział na Skiathos i Skopelos i/lub Alonissos?

Po burzliwym namyśle, kilku decydujących wymianach zdań wybór został ustalony...

Potrzebujemy nocleg w drodze więc takie dzielenie na ląd i 2 wyspy to dodatkowo zabiera czas przy przeprowadzkach, w tym roku nie mamy aż 2,5 tyg do dyspozycji więc decydujemy się na kompromis i 3 dni na Pelionie a potem Skopelos.

Ale zmieniłam w grudniu pracę, wątpliwości jak nam wyjdzie termin wyjazdu w czerwcu, trochę niepewności ale ostatecznie termin ok więc odliczamy...

i wtedy to wpadło w czerwcu wesele znajomych...klops...zmieniamy termin na maj chociaż mając w pamięci relację kulek z maja i niepewną pogodę mam wątpliwości.

W weekend majowy zapada decyzja, że jakoś to ogarniemy, w pracy poukładałam i wyszło nam 13 dni do zagospodarowania w czerwcu :D

Plan jest, relacje poczytane, podrukowane, mapa Skopelos kupiona w necie więc odliczamy po raz drugi:)

Teraz już nic nam nie może stanąć na drodze...jedziemy w Boże Ciało, 4 czerwca.

Pakowanie do walizek trwało dużo wcześniej bo w Boże Ciało jeszcze pracowałam, dzieci na procesji, ja na laptopie, 16.00 fajrant, pakowanie rzeczy do auta i spokojnie ruszamy koło 20.00...aż sama nie wierzę, że nam się udało tak wcześnie!!!!! :D

Nocleg mamy w Makrinitsa na Pelionie więc przez noc chcemy dojechać jak najdalej korzystając z ciszy nocnej smyków. Do ok 9 rano jedziemy tylko z przerwami na siku i tankowanie:) oraz zmianę kierowcy.

Postój we Vranje ponad godzinny i dalej w trasę...taki tryb podróży tylko dzięki temu że mam bohatera w swoim aucie... ja nie dam rady prowadzić dłużej nić 3-4h bo zasypiam, mąż potrafi nawet dobę prowadzić bez snu:)

gdzieś na stacji benzynowej....

Obrazek

Obrazek

Droga ok, ok. 13.20 przekraczamy granicę z Grecją-kierunek Makrinitsa!

Jest ciepło....:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zanim się tam wyspinamy chcemy kupić bilety na prom w Volos, łapiemy się na jakąś promocję więc taniej niż na rozkładzie sprawdzaliśmy.

Obrazek

Przegryzamy w knajpce obok agencji club sandwich, mały spacer i wspinamy się w górę do Makrinitsy. Podjazd robimy od Portarii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z odszukaniem hoteliku mamy problem bo wszystkie budynki wyglądają tak samo:), jest wąsko i stromo...w sezonie pewnie tu lekki dramat z mijaniem i parkowaniem itd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 08.09.2015 21:08 przez ArliJ, łącznie edytowano 1 raz
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 07.09.2015 21:36

No, nam tak szybko podróż nie mija...w takim czasie to my do Zadaru docieramy...do Valos bez noclegu chyba byśmy nawet nie próbowali... :?

Rozumiem, że trasa przez Słowację, Węgry, Serbię, Macedonię?
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.09.2015 21:42

toteż właśnie doceniam mojego bohatera...kiedyś, dawno temu jechaliśmy z Aten bez noclegu, miał zmiennika na 3-4h, resztę sam prowadził i nawet stawać nie chciał, tylko pasażerowie chcieli chociaż siku:)

to duży plus przy dalekich wojażach ale za rok jak myślimy o Cykladach to jednak chyba lot do Aten, prom i wynajem auta...chyba że uda nam się 3 tyg wygospodarować na wyjazd...co też się kłóci z planem wyjazdów w czerwcu i w sierpniu bo nam braknie urlopu:)

Aniu a czy teraz widać zdjęcia?? :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2015 21:43

ArliJ napisał(a):
maslinka napisał(a):Arli, niestety nie widzę Twoich zdjęć :( Nie wiem, dlaczego...

a teraz maslinko? mam nadzieję, że już możliwe będzie śledzenie mojej relacji w której z wielką przyjemnością Cię goszczę:)

Śledzić będę na pewno :) Ale niestety nie widzę zdjęć z zajawki :(
Te z ostatniego odcinka już tak :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.09.2015 21:46

To chyba już jestem w domu;)

Dzięki, poprawiam więc zajawkę po raz n-ty i oby juz finalnie;)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 07.09.2015 21:52

ArliJ napisał(a):Aniu a czy teraz widać zdjęcia?? :lol:

Ja widzę wszystkie :roll:

No tak....ja też mam bohatera-jest jedynym kierowcą w naszym aucie :wink: , ale i tak uważam że szybko Wam poszło :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 07.09.2015 21:58

Są piękne fotki i sukcesywnie zaczynają sie pokazywać na pierwszej stronie :D .
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.09.2015 22:12

Buber napisał(a):Są piękne fotki i sukcesywnie zaczynają sie pokazywać na pierwszej stronie :D .

under construction powinnam wrzucić w trakcie edycji:)

uff skończyłam poprawiać i mam nadzieję, że teraz już skupimy się na relacji a zdjęcia nie znikną!:)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.09.2015 22:15

Podpytujemy tutejszych i za chwilę jesteśmy pod drzwiami hotelu. Wita nas specyficzny Mr Demetrius, częstuje napojami, prowadzi na pokoje...widok z okna bezbłędny...w oddali widać całe Volos a z drugiej strony góry:)
Piękny na taras na którym delektujemy się pierwszym greckim frappe...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciężki dzień i noc za nami, nieprzespana noc daje o sobie znać więc padamy dość szybko...za oknem wzmaga się wiatr, oby nic z sobą nie przyniósł...
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.09.2015 22:15

AniaJ. napisał(a):Rozumiem, że trasa przez Słowację, Węgry, Serbię, Macedonię?

tak:)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2015 22:17

Już wszystko widzę :D Fotki przepiękne!

Rany, ale Ci dziewczyny urosły 8O Czas leci niesamowicie...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 07.09.2015 23:10

Super tytuł, extra fotki - będzie fajnie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Money, Money, must be funny in the Greek world…:) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies