Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Money, Money, must be funny in the Greek world…:)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 09.10.2015 21:42

gusia-s napisał(a):A mała Sofia ... wypisz wymaluj :)

ależ się ucieszy na to porównanie;)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 09.10.2015 21:51

Zjeżdżamy do Skopelos na lody i frappe…trafiamy na całkiem dobre a do tego pokaźne gałki:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapoznajemy się z ofertą wycieczek w tym polecanej przez spotkanych Polaków Queen Sporades
chcemy dopytać szczegóły i cenę ale nikogo nie ma...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spacerujemy po Skopelos, te uliczki są naprawdę sympatyczne…
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Tak się plątając trafiamy do kolejnego z 123 kościółków…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponownie odwiedzamy Panagia of Pyrgos, teraz w innym świetle:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nadia zakupiła sobie karteczki i zakładki do książki bo już czyta samodzielnie, ma też zeszyt gdzie od kilku lat wkleja swoje pamiątki z wyjazdów.

Jako że dzień długi to po spacerach jest jeszcze czas na plażę, decydujemy się na Milie, liczymy na opustoszałą już na wieczór...i faktycznie tak jest...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lenka zasnęła a my z Nadią poszłyśmy na spacer. Praktycznie nikt poza nami nie został na plaży czy w okolicy...słońce pięknie chyli się ku zachodowi...chwilo trwaj! :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obserwujemy rybaków wypływających na połów przy zachodzie słońca, jest tak jak lubimy...tylko Lenka mnie martwi, taka znowu zbyt ciepła się robi…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety nie jest lepiej…Lena coraz bardziej gorąca, w domu termometr pokazuje nam 40 stopni...zbijanie, zimne okłady ale za wiele nie rusza się nic, przeglądam adresy lekarzy i zastanawiamy się czy szukać już lekarza czy rano...

Przechodziła jesień, zimę i wiosnę bez chorób i teraz na wakacjach...

zaczynam składać elementy układanki, wysoka gorączka, brak innych objawów, brak apetytu co raczej sie nie zdarza...najpewniej angina a przy tym konieczny antybiotyk.

Podejmujemy decyzje żeby jechać już do lekarza bo nie ma co czekać skoro to angina...jest 23 w nocy. Pakujemy obie w samochód, Nadia śpi, Lena też biedna ledwo żywa...dojeżdżamy do Skopelos i uderzamy na szpital ( Health Center 24h). Mamy też namiar na pediatrę ale o tej godzinie wybieramy szpital...

I muszę przyznać, że spotkaliśmy się ze świetną opieką, od razu od drzwi internista nas przywitał, chciał dzwonić po pediatrę, specjalistę na telefon ale najpierw poprosiłam żeby ją zobaczył sam.

Jak angina to internista też rozpozna a akcja poszukiwania pediatry lub czekania na jej przybycie to o tej godzinie średnia atrakcja...

Lekarz, młody Grek obejrzał Lenkę, chciał jej zadać parę pytań, tłumaczył jej co teraz będzie robił ale go uświadomiliśmy że nie rozumie po angielsku nasz 3 latek :D

Wyrok angina...wiedziałam :? ...proszę go o receptę, wypisuje ale dzwoni do pediatry potwierdzić dawkę. Tylko gdzie my teraz w nocy lek wykupimy...ale to nie problem.
Lekarz dzwoni gdzieś i wysyła nas do centrum gdzie aptekarz wyrwany z łóżka;) podjeżdża skuterkiem, otwiera praktycznie o północy aptekę i sprzedaje nam lek...byłam bardzo pozytywnie zaskoczona życzliwością i pomocą!.

Ta noc kończy się b. dobrze, mamy lek, idzie ku dobremu:)
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 10.10.2015 06:38

Szczęście w nieszczęściu, że grecy są niezmiennie pomocni i życzliwi.

Pozdrawiam
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 10.10.2015 06:50

No tak, te czerwcowe anginy... :roll:
Były prawdziwym utrapieniem u naszego Piotrusia do momentu wycięcia migdałków w wieku lat 7. Właściwie co roku było prawie pewne, że wakacje rozpoczną się anginą. Raz wracaliśmy szybko ze Słowacji, raz był antybiotyk nad morzem na dzień dobry, a potem już wybieraliśmy sierpień na wakacje. :wink:
Mam nadzieję, że małej szybko się poprawiło. Grecka służba zdrowia - suuuper. 8O
Gdy patrzę na Twoje zdjęcia, coraz bardziej marzy mi się Grecja... :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 10.10.2015 17:11

Zachód słońca na plaży super...ale mam nadzieję ,że Małej się szybko polepszyło(przerabiałem to kiedyś w Egipcie i nie
zazdroszczę)...pozdrawiam
gosiak.k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak.k » 10.10.2015 19:54

Po raz kolejny muszę napisać, że cudnie tu u Ciebie... :-D
ArliJ napisał(a):
Obrazek

Obrazek

Dziewczyny, ślicznie wyglądacie:))
Anginy na wakacjach nie zazdroszczę... dobrze, że szybko udało Wam się załatwić leki.
pozdrawiam
:papa:
Gośka
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.10.2015 11:00

Skopelos.... z daleka podobne do innych egejskich stolic które widzieliśmy. Z bliska - wypisz wymaluj Cyklady 8O . I do tego jeszcze te kontynentalne, łupkowe dachy - niezła mieszanka :lol:
A cała wyspa... krajobrazowo trochę grecka, trochę jakby chorwacka :roll:

Tak czy inaczej - ładnie :idea: , wieczór także przepiękny 8O

Mam nadzieję, że leki szybko pomogły :idea:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 12.10.2015 09:08

... z maluchami tak to już bywa ... :( ... nam już też zdarzało się w nocy jeździć po lekarzach ... :roll: ...
... a jeżeli chodzi o zdjęcia to nie mogę się napatrzeć, masz do nich rękę, tylko pozazdrościć ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 12.10.2015 10:17

kulka53 napisał(a):Skopelos.... z daleka podobne do innych egejskich stolic które widzieliśmy. Z bliska - wypisz wymaluj Cyklady 8O .

trochę nas zaskoczył cykladzki styl Skopelos, raczej spodziewaliśmy się bardziej kontynentalnego zabudowania więc na plus bo Cyklady planowaliśmy na wstępie a wyszło inaczej :D ...coś o planowaniu sami wiecie;)

kmichal napisał(a):... a jeżeli chodzi o zdjęcia to nie mogę się napatrzeć, masz do nich rękę, tylko pozazdrościć ... :wink: ...
Pozdrawiam.

lubię, przykładam się ale wciąż bazuje na podstawach:(

MarDomi napisał(a):Szczęście w nieszczęściu, że grecy są niezmiennie pomocni i życzliwi.

Pozdrawiam

potwierdzam że wielokrotnie spotykaliśmy się w Grecji z życzliwością a ta bardzo pomocna dłoń w ramach nocnej akcji bardzo pozytywnie nas dodatkowo uradowała. Tak niewiele czasem a ile zmienia a my bezstresowo wróciliśmy do naszego apartamentu:)

gosiak.k napisał(a):Po raz kolejny muszę napisać, że cudnie tu u Ciebie... :-D
Dziewczyny, ślicznie wyglądacie:))
Anginy na wakacjach nie zazdroszczę... dobrze, że szybko udało Wam się załatwić leki.
pozdrawiam
:papa:
Gośka

bardzo dziękuję...i tak zdjęcia nie oddają tego jak tam było uroczo ale chociaż tyle;)

ajdadi napisał(a):Zachód słońca na plaży super...ale mam nadzieję ,że Małej się szybko polepszyło(przerabiałem to kiedyś w Egipcie i nie
zazdroszczę)...pozdrawiam

Mikromir napisał(a):No tak, te czerwcowe anginy... :roll:
Były prawdziwym utrapieniem u naszego Piotrusia do momentu wycięcia migdałków w wieku lat 7. Właściwie co roku było prawie pewne, że wakacje rozpoczną się anginą. Raz wracaliśmy szybko ze Słowacji, raz był antybiotyk nad morzem na dzień dobry, a potem już wybieraliśmy sierpień na wakacje. :wink:
Mam nadzieję, że małej szybko się poprawiło. Grecka służba zdrowia - suuuper. 8O

całe szczęście rano obudziła się zdrowa i bez śladu choroby:)
a anginę mieliśmy 2 raz u najmłodszej, u starszej to w ogóle od kilku lat żadnego nawet kataru więc nie za wiele chorób dziecięcych na szczęście znam...tu miałam jakiś szósty zmysł...

Mikromir napisał(a):Gdy patrzę na Twoje zdjęcia, coraz bardziej marzy mi się Grecja... :)

Polecam, trzeba spróbować na własnej skórze tych klimatów:)

tymczasem w Krakowie rano taka aura mnie przywitała...

Obrazek

Obrazek
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 12.10.2015 12:25

Brrrr .... a mówią, że to na wschodzie pingwiny i białe miśki :D tymczasem u nas na szczęście jeszcze kolory jesieni i sucho, choć chłodno.
Tym bardziej musisz wrzucić coś na ocieplenie - najlepiej jakieś błękity i lazury :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 12.10.2015 13:08

gusia-s napisał(a):Brrrr .... a mówią, że to na wschodzie pingwiny i białe miśki :D tymczasem u nas na szczęście jeszcze kolory jesieni i sucho, choć chłodno.
Tym bardziej musisz wrzucić coś na ocieplenie - najlepiej jakieś błękity i lazury :)

niestety nie mam dobrych wieści bo ten niż zbliża się podobno do Warszawy...ot taka chwilowa zawierucha śnieżna, na pewno wróci jeszcze złota jesień:)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 12.10.2015 15:36

Skopelos cykladzka? No way. Kythira to i owszem, Astypalea (nie byłem, planuję) również, ale nie sporady :-)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 12.10.2015 18:35

MCR napisał(a):Skopelos cykladzka? No way. Kythira to i owszem, Astypalea (nie byłem, planuję) również, ale nie sporady :-)

Tylko centrum miasteczka mieliśmy na myśli!;)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.10.2015 18:42

ArliJ napisał(a):...rano obudziła się zdrowa i bez śladu choroby:)

...to całe szczęście

A co do pogody...u Was biało...a u nas na szczęście jeszcze nie...ale zimno z nocnymi przymrozkami...
Pozdrawiam
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 12.10.2015 22:07

ArliJ napisał(a):Polecam, trzeba spróbować na własnej skórze tych klimatów:)
tymczasem w Krakowie rano taka aura mnie przywitała...
....

gusia-s napisał(a):Brrrr .... tymczasem u nas na szczęście jeszcze kolory jesieni i sucho, choć chłodno...

:D
Też śnieżek dzisiaj przytuliłem z rana.
W Polsce to pogoda na opak - ciepła północ ... zimne południe :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Money, Money, must be funny in the Greek world…:) - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone