Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Money, Money, must be funny in the Greek world…:)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.10.2015 16:18

Fajna taka plażyczka tylko do "własnego użytku"
Pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 06.10.2015 16:21

ajdadi napisał(a):Fajna taka plażyczka tylko do "własnego użytku"
Pozdrawiam

kmichal napisał(a):... no to niezłą zatoczkę udało Wam się upolować ... :)... i to tylko do Waszego prywatnego użytku ... :lol:... pozazdrościć ... :D ...
Pozdrawiam.

Tak się trafia poza sezonem bez problemu;)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.10.2015 17:03

Zatoczka cudna oczywiście, ale gorączki u dziecka nie zazdroszczę. Co było dalej? Wszystko ok?
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 06.10.2015 19:30

ArliJ napisał(a):Tak się trafia poza sezonem bez problemu;)

Nie wiem ,jak w tym roku...ale w poprzednich latach nawet w sezonie też można było bez problemu znależć
Pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.10.2015 17:23

Mikromir napisał(a):Zatoczka cudna oczywiście, ale gorączki u dziecka nie zazdroszczę. Co było dalej? Wszystko ok?

zaraz wrzucę kolejny odcinek więc troszkę się wyjaśni...

ajdadi napisał(a):
ArliJ napisał(a):Tak się trafia poza sezonem bez problemu;)

Nie wiem ,jak w tym roku...ale w poprzednich latach nawet w sezonie też można było bez problemu znależć
Pozdrawiam

nie wiem bo sezonu greckiego dawno nie testowaliśmy...właściwie to nigdy:)..do tej pory czerwiec albo wrzesień były wyjazdowe.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.10.2015 19:18

Dzień VIII 12.06.2015

Nastaje nowy dzień, Lenka mimo iż po ciężkiej nocy jest w swoim żywiole.

Postanawiamy zrobić dzisiaj przerwę od plażowania, ot spontanicznie zrobimy co nam przyjdzie do głowy, na spokojnie...

wracamy więc śladami wcześniejszymi do kościółka z Mamma Mia, planujemy odkryć w końcu Amarantos Cape a resztę zdecydujemy po drodze...

Zanim cokolwiek zobaczymy wyskakuję tylko zobaczyć jeszcze raz plażę Milia...

Z oddali

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu Kastani

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie zauważyłam niestety od razu że mam obiektyw zabrudzony…dzieci oglądały zdjęcia i taki efekt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy dalej, mijamy Panormos, to nie nasze klimaty…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z daleka widzimy już ten Cape...był tu, był…podejmujemy więc próbę podejść blisko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parkujemy w tym samym miejscu, zauważamy znowu jakąś parę na skuterze, uśmiechają się, my też i zagadują bo Polacy:)

Wymieniliśmy różne opinie, podoradzaliśmy sobie gdzie co i jak zobaczyć, polecili nam trip z Queen Sporades na Alonissos, wskazali nam drogę na Cape i po 10 minutach rozstajemy się po bardzo sympatycznej rozmowie:)

Obrazek

Ruszamy w kierunku skałek...Nadia czuje się jak Sofia z filmu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już znamy z poprzedniej próby…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro tak dobrze nam poszło z tym punktem z filmu to dla odmiany zobaczymy może jakiś monastyr?

Jedziemy w kierunku Skopelos, panorama na miasto widoczna już z daleka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy porcie odbijamy na prawo i wspinamy się na górę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy monastyr to Metamorfosi, niestety trafiamy na siestę, podziwiamy więc z zewnątrz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Między kolejnymi monastyrami jest bardzo przyjemna, kamienna ścieżka, bardzo dobrze oznakowana , prowadzona miejscami w cieniu więc jak ktoś ma chęć może zrobić sobie krótką wycieczkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy do następnych…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parkujemy w cieniu i idziemy dalej na nogach.

Obrazek

Obrazek

Przed sobą mamy 2 monastyry - Agia Varvarai Timios Prodromos.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Monasytr Agia Varvara (Saint Barbara) jest podobno najstarszym monastyrem na wyspie.
Jest urokliwie położony, rozciąga się tam panorama na miasto Skopelos i na morze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzut oka na Timos Prodriomos.

Obrazek

Agia Varvara wydaje się też być zamknięty i jest ale kręcimy się przy wejściu, pojawia się pani, która mówi, że closed ale chodźcie i zaprasza nas serdecznie, pozwala się rozejrzeć :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo nas urzekło to miejsce, pani podaje nam świeczki do zapalenia, polewa nas wodą kolońską…dzieci mogła sobie darować!!:)

Obrazek

Obrazek

Próbujemy coś pogadać ale angielskiego to tak kilka słów zna, trochę się domyślamy ale nie klei się w dłuższą rozmowę, więcej na migi coś nam próbuje przekazać a przede wszystkim uśmiechem:).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo dziękujemy za gościnność, wrzucamy na ofiarę i żegnamy się z Panią.

Obrazek

Kolejny monastyr oglądamy już tylko z daleka, dzieci nie są już aż tak zainteresowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drodze zajeżdżamy jeszcze tylko na wieżę strażacką, podziwiamy widok...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 07.10.2015 20:06

ArliJ napisał(a):Nie zauważyłam niestety od razu że mam obiektyw zabrudzony…dzieci oglądały zdjęcia i taki efekt

... efekt wyszedł niezły ... :) ... na fotkach pokazujących skałki wystające z wody wygląda jakby drobny piasek z nich był zawiewany ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 07.10.2015 20:50

pozytywy zawsze warto szukać;)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 08.10.2015 08:32

Dziewczyny masz świetne.
Widzę, że są bardzo cierpliwe i pozwalają dużo zobaczyć i zwiedzić.
Widoki z góry na Skopelos piękne... i przy klasztorze znowu kolejny przykład greckiej życzliwości :D .
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.10.2015 18:07

Systematycznie zaglądam,wszystkie Wasze wyprawy są świetne (aż mi wstyd ciągle ochać i achać...) :wink: ale nie mogę się powstrzymać....ach jak pięknie.... 8) :D
Świetnie planujesz wakacje - każdy dzień niezwykle ciekawy...
:papa:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 08.10.2015 21:31

Buber napisał(a):Dziewczyny masz świetne.
Widzę, że są bardzo cierpliwe i pozwalają dużo zobaczyć i zwiedzić.
Widoki z góry na Skopelos piękne... i przy klasztorze znowu kolejny przykład greckiej życzliwości :D .

to prawda, z moimi dzieciakami naprawdę dużo można zrobić, raczej nigdy się nie certoliliśmy nad nimi, że za małe czy coś (oczywiście w granicach rozsądku itd. :D ) ale zawsze próbowaliśmy wybadać co można, ile mogą, co lubią i zachęcać je do poznawania, odkrywania, aktywnego życia.

Jestem z nich dumna bo i na dalekie wakacje i w góry można z nimi jeździć. Po weekendowym wypadzie na Czerwone Wierchy w Tatrach to nawet już nie próbowałam dogonić starszej tak nas mija na szlakach i nie ma dość a młodsze się awanturuje jak musi na trudniejszych odcinkach iść do nosidła bo ona chce sama chodzić...i zeszła z Kopy Kondrackiej (2005 m.n.p.m) na sam dół sama :lol:

co do greckiej życzliwości to też mamy szczęście bo bardzo często się z nią spotykaliśmy i pewnie to też jest czynnik który nas tak pcha do tego kraju :D
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 08.10.2015 21:34

CROberto napisał(a):Systematycznie zaglądam,wszystkie Wasze wyprawy są świetne (aż mi wstyd ciągle ochać i achać...) :wink: ale nie mogę się powstrzymać....ach jak pięknie.... 8) :D
Świetnie planujesz wakacje - każdy dzień niezwykle ciekawy...
:papa:

Niezmiernie mi miło, że zaglądasz tu systematycznie! :D

Staram się wypełnić dzień żeby pamiętać potem coś więcej niż tylko że była plaża i cudne morze;)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.10.2015 09:08

ArliJ napisał(a):Postanawiamy zrobić dzisiaj przerwę od plażowania, ot spontanicznie zrobimy co nam przyjdzie do głowy, na spokojnie...

My nie moglibyśmy robić przerw od plażowania bo by nas pomylono z powodu koloru skóry z uchodźcami. :wink:
Bogaty w miejsca i atrakcje dzień. Monastyry, cape, widok na Skopelos, kozy na spacerze, same przyjemności.
Gdyby na zdjęciach nie pojawiały się Nadia i Lenka nikt by nie uwierzył, że zwiedzacie z dziećmi. Równie dobrze mógłby to być opis np. naszego dnia na wyspie.

kmichal napisał(a):
ArliJ napisał(a):Nie zauważyłam niestety od razu że mam obiektyw zabrudzony…dzieci oglądały zdjęcia i taki efekt

... efekt wyszedł niezły ... :) ... na fotkach pokazujących skałki wystające z wody wygląda jakby drobny piasek z nich był zawiewany ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Właśnie, czyli jak już brudzić obiektyw to żeby potem ciekawe zdjęcia były.
Niestety u mnie się brudzi matryca wtedy efekt jest nieprzyjemny i wymaga przesiadywania nad zdjęciami. :(

Pięknie się zrobiło wraz z greckim słoneczkiem.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.10.2015 12:06

A mała Sofia ... wypisz wymaluj :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 09.10.2015 21:27

Lidia K napisał(a):Bogaty w miejsca i atrakcje dzień. Monastyry, cape, widok na Skopelos, kozy na spacerze, same przyjemności.
Gdyby na zdjęciach nie pojawiały się Nadia i Lenka nikt by nie uwierzył, że zwiedzacie z dziećmi. Równie dobrze mógłby to być opis np. naszego dnia na wyspie.

Pięknie się zrobiło wraz z greckim słoneczkiem.

czasem taki ciekawy dzień spontanicznie wychodzi a czasem trzeba mu pomóc:). Staram się dzieciom i nam urozmaicać aczkolwiek nie zawsze okolica sprzyja...

tak, słoneczka teraz bardzo potrzeba :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Money, Money, must be funny in the Greek world…:) - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone