Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Money, Money, must be funny in the Greek world…:)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 20.09.2015 19:13

husband właśnie dlatego tam zawitaliśmy, dla tej tawerny i jakież było moje zaskoczenie że to wygląda jak opuszczone od lat...mąż z lekka nawet wątpił czy plaż nie pomyliłam bo tak niekoniecznie wygląda to atrakcyjnie..potem doczytaliśmy informację że przenieśli się do centrum Skopelos.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 20.09.2015 19:40

... kierunek Stafylos.

Początkowo tu mieliśmy mieszkać ale po zapoznaniu się ze stronką

http://skopelosweb.gr/en/skopelos/beach/greekbeaches

uznałam, że większość plaż które chcemy odkryć jest po drugiej stronie wyspy więc wybór padł na Neo Klima.

Dzisiaj zawitaliśmy tutaj żeby poznać tę stronę wyspy...raczej jednorazowy wypad.

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy to ten brak pełnego słońca czy co ale plaża nie powala, może dlatego że jest w trakcie szykowania do sezonu i 4 panów nawiozło masę kołków i wkopują w piasek jako bazę pod parasole.

Nie przepadam za tymi "dodatkami", odbiera to urok plaży jak dla nas wiec tylko przechodzimy dalej na plażę Velanio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Velanio…

Na pewno nie ma tu tłumów…plaża duża, bez szału…ale spędzamy tu miło popołudnie.

Dodam, że plaża raczej FKK ale widziałam też mieszane towarzystwo...daleko każdy od siebie bo miejsca sporo a ludzi generalnie mało.

Obrazek

Obrazek

Co jakiś czas ktoś się pojawi, dwa razy słyszymy polską mowę...w sezonie obie plaże cieszą się ogromną popularnością ze względu na bliskość do miasta Skopelos i bardzo łatwy dojazd.

Co jakiś czas widzimy też statki wycieczkowe w tym Posejdon którego spotkamy w kolejnym dniu w zupełnie innym miejscu:)

Dziewczyny szczęśliwe, wreszcie porządne plażowanie, obok mała grota do której Nadia wpływa non stop.
Lena wszystkie kamienie przekłada a ja mam czas na książkę...odkąd są dzieci jest z tym nieco gorzej ale już rok temu udało mi się przy nich na plaży przeczytać 3 książki na plaży, wcześniej nie było tyle wolnego czasu przy wspólnym plażowaniu:)

To już ten wiek kiedy samodzielność dzieci jest bardzo odczuwalna:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
]
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwijamy się, młodszy gad zasypia na stojąco wiec tatuś utulił…

Obrazek

Żegnamy się z plażą, raczej tu więcej nie zawitamy, miło poplażowaliśmy ale czuję, że zamiast skupiać się na znanych plażach pora jakieś odkrywać i wyjdzie nam to na lepsze... :lol: :hut:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wdepnęliśmy do restauracji Stafylos na frappe + przekąska + lody...pogadaliśmy z miłym kelnerem który twierdził, że ma dużo klientów z Polski i zawsze są przemili...nie wiem na ile to prawda ale był przekonujący:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do siebie już późnym wieczorem, obiadokolacja i znowu planowanie na tarasie…co przyniesie nowy dzień?.
Plan jest na słynny kościółek z filmu – czyli Agios Ioannis.

Obrazek

A potem się zobaczy…
Max Power
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max Power » 20.09.2015 21:01

Witaj.To juz kolejna Twoja relacja, którą czytam i z której czerpię wiele wiadomości. Grecja w Twoim obiektywie zachęca do bliższego jej poznania i coraz poważniej zastanawiam się nad ukierunkowaniem przyszłych wakacji w ten właśnie rejon. Podoba mi się Wasze podejście do zwiedzania i dobierania miejsc do odpoczynku. Jako, że nie byłem jeszcze w Grecji może mogłabyś doradzić, w które rejony Twoim zdaniem warto pojechać podczas pierwszego pobytu? I jeśli możesz to prześlij namiary na kwatery, w których mieszkaliście. Z góry dziękuję i przepraszam, że się tak rozpisałem.
Pozdrawiam
P.S
Zdjęcia wspaniałe
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 20.09.2015 22:32

Cieszę się, że Cię zainspirowałam.

Co do wyboru miejsca na pierwszy wyjazd to ciężka kwestia..wszystko zależy czym, jak daleko chcesz się wybrać...Grecja jest bardzo rozległa i bogata w ciekawe miejsca...my sami liznęliźmy tylko kawałeczek :) .
Ale jeżeli mogę polecić coś co jest w "miarę blisko" i nie wymaga dodatkowych kosztów typu prom to Lefkada- piękna wyspa i cudne plaże.
Skopelos jest już w pakiecie z promem więc wszystko kwestia wyborów...

zapraszam do mojej relacji z Lefkady odkryjemy-milosc-nieznana-czyli-macedonia-i-lefkada-2014-t46130.html?hilit=odkryjemy%20mi%C5%82o%C5%9B%C4%87 oraz do śledzenia aktualnej, może łatwiej będzie dokonać wyboru.
W razie pytań pisz na priv:)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.09.2015 07:41

... mmmm na to frappe to bym się skusił ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 21.09.2015 20:08

kmichal napisał(a):... mmmm na to frappe to bym się skusił ... :wink: ...
Pozdrawiam.

frappe jednoznacznie kojarzy mi się z wakacjami i Grecją:)

i co najlepsze...nigdzie nie smakuje tak dobrze jak tam :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.09.2015 07:35

ArliJ napisał(a):frappe jednoznacznie kojarzy mi się z wakacjami i Grecją:)

i co najlepsze...nigdzie nie smakuje tak dobrze jak tam

... mam tak samo ... :wink: ...
Pozdrawiam.
marr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marr » 22.09.2015 14:17

witam ,ArliJ
świetne fotki i relacja, gratuluję umiejętności uchwycenia szczegółów które oddają klimat i smak podrózy,
Pozdrawiam :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 23.09.2015 16:57

marr napisał(a):witam ,ArliJ
świetne fotki i relacja, gratuluję umiejętności uchwycenia szczegółów które oddają klimat i smak podrózy,
Pozdrawiam :)

bardzo mi miło!:)

pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 23.09.2015 17:55

Dzień VI 10.06.2015

Z drżeniem serca podnoszę jedną powiekę a potem drugą i szukam oknaa raczej sprawdzam aurę…bo na kościółek Agios Ioannis wymyśliłam sobie że pogoda musi być bardzo dobra...spoglądam I moja radość nie ma końca, jest jak trzeba:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałam już ruszać żeby uniknąć towarzystwa wycieczek więc z poświęceniem wstałam, przygotowałam śniadanie, ekwipunek na plażę a reszta brygady jak na złość dzisiaj śpi mimo strzelających garów, które mi niby to mimochodem wypadają… :mrgreen:

Kto widział tracić tyle czasu na wakacjach na nic???? :hut:

Byłam okrutna, zdarłam towarzystwo:) najbardziej hamulcowy zawsze jest mąż!

Dopiero o 10 wyszliśmy z apartamentu! O zgrozo, co za ludzie:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na Glossę…

Obrazek

Obrazek

Tym samym trafił mnie szlag bo niebo zaszło znowu milionem barankowych chmurek...

I efekt już nie ten sam:(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy na miejscu, na szczęście raczej nikt z nami nie planuje wychodzić...jest jeszcze pusto

Ten mały kościółek położony jest na szczycie skały połączonej z lądem ścieżką i 110 schodkami.
Jego nazwa oznacza w rzeczywistości Saint John on the Castle co sugeruje, że prawdopodobnie był tam mały zamek tam w przeszłości chroniący wyspę od piratów i najazdów wroga

Aktualnie przeżywa oblężenia po filmie Mamma Mia gdyż tutaj kręcono główne sceny filmowego ślubu.

Podobno bardzo wzrosła też liczba osób biorących ślub właśnie w tym miejscu. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pusty w miarę parking…Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę turkusu jest:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie powiem…lokalizacja kościółka wybitna…sam jego wygląd na potrzeby filmu został zmieniony, obudowany ściankami i “zrobiony” na bardziej cykladzki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A i środek też nie ten sam co w filmie:)

Obrazek

Obrazek

Ale widok niezmiennie cudny…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plaża tuż obok, która za chwilę pewnie się zapełni...

Obrazek

A nie mówię???:) Już płyną…

Obrazek

Obrazek

Zaraz zaraz…przecież to znajomy z Velanio Posejdon…a muzyka z filmu głównie ten kawałek co śpiewa Meryl Streep na wzgórzach z kościółkiem w tle pobrzmiewa na całą zatoczkę:)

Obrazek

Nadciągają…szybko robimy zdjęcia żeby zejść na dół zanim ruszą szturmem na górę…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało się…więc oni na górę a my na plażę i okoliczne filmowe wzgórze :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sesja :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zarządziłam rzecz jasna że musimy tu wrócić przy lepszej aurze!!! I tylko mąż nie był pełen entuzjazmu!:)
Dzieci trzymały moją stroną bo w tym roku na tapecie Mamma Mia...rok temu była Kraina Lodu :)
Zastanawiamy się co robić dalej...decydujemy się plażować, w końcu jest upał...proponuję rozeznanie na północnej części wyspy – okolice Perivoliou, tam wyczytałam i wyśledziłam z mapą 3-4 fajne zatoczki z dojściem ścieżkami...pewnie różnej jakości te ścieżki ale to zbadamy sami :hut: .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.09.2015 18:22

ArliJ napisał(a):...Ale widok niezmiennie cudny…

...całkowicie się z Tobą zgadzam...pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 23.09.2015 18:50

ArliJ napisał(a):Tym samym trafił mnie szlag bo niebo zaszło znowu milionem barankowych chmurek...

Często w tym roku prześladowały Was chmury i deszcz, ale jak na Grecję to już dużo. Teraz będzie już pewnie lepiej :wink: :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 23.09.2015 18:54

MarDomi napisał(a):
ArliJ napisał(a):Tym samym trafił mnie szlag bo niebo zaszło znowu milionem barankowych chmurek...

Często w tym roku prześladowały Was chmury i deszcz, ale jak na Grecję to już dużo. Teraz będzie już pewnie lepiej :wink: :)

deszcz nas straszył jeden dzień...chmury...miną jeszcze w tym odcinku :D

naprzeciw tego jak ostatnio bywają różne anomalia pogodowe w Chorwacji i innych krajach Morza Ś. to tą pogodę co mieliśmy biorę w ciemno :D
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 24.09.2015 08:01

... muszę przyznać, że ostatnie zdjęcie dobitnie pokazuje piękno położenie kościółka ... :lol: ...
Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 24.09.2015 20:56

ajdadi napisał(a):
ArliJ napisał(a):...Ale widok niezmiennie cudny…

...całkowicie się z Tobą zgadzam...pozdrawiam

:D

kmichal napisał(a):... muszę przyznać, że ostatnie zdjęcie dobitnie pokazuje piękno położenie kościółka ... :lol: ...
Pozdrawiam.

niewątpliwie urokliwe miejsce na ślub:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Money, Money, must be funny in the Greek world…:) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone