Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Money, Money, must be funny in the Greek world…:)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 17.09.2015 16:00

zurowska4 napisał(a):Przepiękne zdjęcia!!!! Cudnie tam. Ja nie jestem jeszcze gotowa na zdradę Chorwacji. Jeśli przyjdzie czas na skok w bok ...to tylko tu gdzie tak biało-niebiesko :-D

Polecam, naprawdę warto poznać inne kraje, nieco inną kulturę, inne rodzaje plaż i zawsze można wrócić do Cro;) ...ja wpadłam w grecki zachwyt a tam jest tyle wysp że wybór jeszcze trudniejszy ale przez to ze rozrzucone po róznych rejonach Morza to szansa przy okazji piznac inne kraje i nowe miejsca po drodze;)

To sobie cenię bardzo!

AniaJ. napisał(a):Tak, to jest miejsce, które muszę zobaczyć...przeczucie mnie nie myliło :wink: Bardzo mi się podoba :D

A będzie coraz lepiej:)

Paulka napisał(a):Aż zazdrość bierze, że człowiek nie może poza sezonem jechać :wink:

To duży plus ktory moze jeszcze 3 lata będziemy cenić zanim zaczniemy 4 klasę...
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 17.09.2015 19:42

c.d dnia

Obrazek

Młodszy gad ma niespotykaną chęć pozowanie mamie…wykorzystuję bo więcej może się nie powtórzyć:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla odmiany czerwień…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękne bugenville….nieustannie zachwycają…

Obrazek

Mała przerwa i zmierzamy w poszukiwaniu jakiegoś jadła…azymut na port ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety obowiązkowo musimy zatrzymać się przy stoiskach…tylko zobaczymy co jest:)....na szczęście zobaczymy...na nieszczęście trzeba to sprawdzić co jest na każdym...:)

Obrazek

Obrazek

Wychodzimy z urokliwych uliczek do portu i szturmujemy restaurację.
Zamawiamy pizzę, bruschetty i oczywiście sałatkę grecką, nieco wzmocnieni posiłkiem możemy pełnoprawnie zjeść też lody!:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obserwujemy w porcie wycieczkę wracającą z Alonissos i w myślach rozważamy taki punkt na późniejszy pobyt...

Tymczasem ładujemy się do auta i jedziemy zobaczyć pierwszy punkt z listy śladami Mamma Mia – Glisteri Beach, muzeum Kosmy i poszwendać się po okolicy...

Obrazek

Wąską drogą ale asfaltową, tuż za portem trafiamy na plażę...strzałki prowadzą więc trafić możne bezproblemowo.

Nie robi na nas wrażenia...jakaś taka porzucona, opuszczona...motyw z filmu jest ale gdzie restauracja, muzeum o którym pisały Kowolki i MCK?...ruina totalna...widać, że nie funkcjonuje już kilka sezonów...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To wiele wyjaśnia…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda że to miejsce całkiem ładne kiedyś a takie zaśmiecone przez pozostawione „resztki zabudowań”...boli nas że przy całkiem ładnej plaży otoczka robi swoje...

Ruszamy na poszukiwania Willi Donna…z filmu...

Wyczytaliśmy w intrenecie gdzie może być, prowadzi jakby prywatna droga...jest fotokomórka przy bramie więc ryzyk fizyk wjeżdżamy...ale czujemy się jak intruzi...kilka domów dość odległych od siebie, ogrodzone działki więc nie przeszkadzamy długo...raczej willi nie znajdziemy:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W dole Glisteri…

Obrazek

Osobliwe ozdoby dachów;)

Obrazek

Obrazek

Widoki piękne nawet przy tej pochmurnej aurze…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czasami lekkie słoneczne promienie zawitają ale to taki tylko przebłysk…

Obrazek

Obrazek

Zbliża się wieczór a my tak jakoś w rozpędzie zwiedzaniowym widzimy kierunkowskazy na Sendoukie...rozważamy...na przerwie pączkowej w małej zatoczce na drodze spotykamy Polaków, też tam zmierzają więc w sumie czemu nie...

Kilka razy wydawało nam się, ze minęliśmy zjazd ale w końcu parkujemy w środku lasu na wyznaczonym miejscu i ścieżką idziemy w górę, prowadzą strzałki które momentami też są wątpliwe więc przy powrocie odnotowujemy że tamci Polacy jednak nie trafili...a szli kawałek za nami...
Widok na Alonissoss jak widać...no trudno...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docieramy do 3 odkrytych grobowców...

Groby są prostokątne i mistrzowsko wykute w skale. Dokładność jest imponująca.
Nikt nie wie, czyje te groby są, ale biorąc pod uwagę niedostępność miejsca, uznaje się, że muszą to być bardzo ważne osoby…szczerze mówiąc, nie ma wiele do zobaczenia.

Co przemawia za Sendoukia to wspaniałe widoki i spokojna atmosfera. To idealne miejsce na zachód słońca jak jest słońce:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ku naszemu zaskoczeniu na sam wieczór pojawia się to słońce…

Obrazek

Decydujemy się zobaczyć słynną plażę Kastani na której kręcone były sceny filmu Mamma Mia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest już wieczór więc ludzi prawie wcale…aż dziwnie się czujemy bo ta plaża akurat jest najbardziej popularna ale wcale nie najładniejsza…w późniejszym czasie odkryjemy dużo ładniejsze:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idę na mały rekonesans z cyklu co jest za główną plażą?…są kolejne plaże… :mrgreen:

Obrazek

Mniejsze…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I większe…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z mapy wynika że to już jest kawałek plaży Milia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracam do rodzinki i jednym tchem opowiadam im o całkiem sympatycznych miejscach na kolejne dni, mąż zadowolony bo zagodpodarowane plaże go zniechęcają a Nadia życzy sobie sesję tu gdzie Sofia robiła to, tamto i owanto...takie zafiksowanie filmem:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na plaży spotykamy tych samych Polaków którzy zmierzali z nami do Sendoukia, potwierdzają że się zagubili z tymi strzałkami:) a my ich pocieszamy, że nie jest to punkt „must see” a przynajmniej nie przy średniej widoczności.

Obrazek

Mała kąpiel, krótkie plażowanie…to wielki plus czerwca i długiego dnia, można jeszcze do późnego wieczora korzystać z uroków plaży:)

Sama plaża jest ładna ale nie powala bo w oddali leżaki itd...jest też knajpka i kompleks leżakowy bardziej z tyłu, wśród zieleni. To akurat jest na plus jeżeli już ma być zagospodarowana.

Obrazek

Obrazek

Wracamy z zamiarem zaglądnięcia jeszcze na Chovolo ale zaraz zaraz…to pierwszy dzień a nie ostatni…wyluzujmy!:)

Kolacja w apartamencie, wieczór na tarasie i oddajemy się przyjemnościom sennym w pozytywnym nastawieniu na kolejne dni :papa:
san95
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) san95 » 17.09.2015 21:05

Z przyjemnością dosiadam się do relacji. W zeszłym roku przygotowywałem sobie Korčulę wg Twojej relacji z 2013 r. (finalnie stanęło na samym Peljesaču z elementami BiH i MNE), może wyspy Morza Egejskiego jak i Korčula też kiedyś się napatoczą na wakacyjnym szlaku.
W Grecji byliśmy raz - 9 lat temu i było to przed obraniem kierunku na Cro. Moim marzeniem jest wrócić tam jeszcze, najchętniej jadąc przez MNE i Albanię. Wciąż jednak brakuje tyle czasu, pieniędzy a i - tak jak innym tu obecnym - Dalmację, czy szerzej - Chorwację, ciężko zdradzić :) .
ArliJ napisał(a):toteż właśnie doceniam mojego bohatera...kiedyś, dawno temu jechaliśmy z Aten bez noclegu, miał zmiennika na 3-4h, resztę sam prowadził i nawet stawać nie chciał, tylko pasażerowie chcieli chociaż siku:)

Mężowi gratuluję formy. Młodszy o 9 lat pierwszego dnia naszej jedynej podróży do Grecji dokonałem niespiesznego przejazdu na trasie Sanok - Tsoliades (granica macedońsko - grecka). Dziś pewnie Belgrad byłby wyczynem.
Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.09.2015 06:55

ArliJ napisał(a):c.d dnia

Obrazek

Młodszy gad ma niespotykaną chęć pozowanie mamie…wykorzystuję bo więcej może się nie powtórzyć:)

Myślę, że rodzinny album i Babcie przed tiwi przy pokazie slajdów, będą właściwszym miejscem na pokazywanie z taką częstotliwością i ilością zdjęć Rodziny.
:wink:

Gdyby forum i neta nie było to na bilbordach byś fotki wieszała? :smo:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.09.2015 07:14

... te kolory "zwalają z nóg" ... :roll: ... ale to w końcu Grecja ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 18.09.2015 14:39

ArliJ napisał(a):
Bilety na prom kupiliśmy 2 dni wcześniej, w agencji naprzeciwko portu i promenady.

A można wiedzieć wiela to kosztowało?

FUX-em się nie przejmuj 8) :boss: :boss:

Rób swoje :D
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 18.09.2015 15:06

Witam i ja,
Ciekawie tu i pięknie - jak zawsze u Ciebie :D .
A FUX jest nudny na potęgę, zawsze w tym samym tonie nadaje :twisted: .
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 18.09.2015 15:33

kmichal napisał(a):... te kolory "zwalają z nóg" ... :roll: ... ale to w końcu Grecja ... :wink: ...
Pozdrawiam.

niesamowite jest to że jak dotąd każdy rejon Grecji ma swoje niepowtarzalne kolory...mam na myśli kolor morza...tutaj spotkaliśmy się z zupełnią inną barwą niż na Morzu Jońskim.

wiem wiem Jońskie jest nie do pobicia...ale każda barwa ma swój cudny urok :D

Darkos napisał(a):
ArliJ napisał(a):
Bilety na prom kupiliśmy 2 dni wcześniej, w agencji naprzeciwko portu i promenady.

A można wiedzieć wiela to kosztowało?

oczywiście - więc w stronę wyspy płynęliśmy z Volos do Glossy i ceny były takie:

os. dorosła 24.50EUR
za dzieci 0,nic nam nie liczyli,
samochód - 82,50 EUR

w drodze powrotnej kierunek Skopelos-Volos
os. dorosła 27,50 EUR
dzieci 0
samochód - 50EUR

Darkos napisał(a):FUX-em się nie przejmuj 8) :boss: :boss:

Rób swoje :D

hehe nie przejmuje, zawsze mi truje i jakoś z tym żyje :mrgreen:

emarylka napisał(a):Witam i ja,
Ciekawie tu i pięknie - jak zawsze u Ciebie :D .
A FUX jest nudny na potęgę, zawsze w tym samym tonie nadaje :twisted: .

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

witam witam:)

będzie jeszcze ciekawiej więc zapraszam do śledzenia;)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 18.09.2015 16:33

ArliJ napisał(a): ...co jest za główną plażą?…są kolejne plaże… :mrgreen:

I to właśnie bardzo lubimy w Grecji...plażyczki tylko dla nas...

A widoczki super...pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 18.09.2015 20:04

Nie wiem jak w sezonie ale poza sezonem to nie trzeba się za wiele starać żeby mieć plażę dla siebie...jak widać jest w czym wybierać a spotkaliśmy wiele takich plaż nie tylko na Skopelos...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.09.2015 22:27

ArliJ napisał(a):hehe nie przejmuje, zawsze mi truje i jakoś z tym żyje :mrgreen:

:smo: :oczko_usmiech:
Tylko dlaczemu rad starszych nie słuchasz?
:wink:

Tym dwóm oponentom wyżej:
:papa:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 19.09.2015 16:02

Dzień V
09.06.2015

Poranek następuje wcześnie..o 7.30 szarańcza wbiega z prośbą o udostępnienie tabletu, szybko zawracam towarzystwo do dalszego leżakowania...nie ma wstawania skoro świt żeby rodzice dla świętego spokoju tablet dawali...dospały do 8.30 :)

Argument że już głodne bardziej do nas przemawia niż tablet:)...

Grzanki, mleczko i brzuszek zadowolony...mniej mama bo pogoda dalej jakaś taka nijaka...no żesz co jest?!

Pierwszy raz mamy gdziekolwiek problemy z wyklarowaniem pogody...niby gorąco, słońce ale przymglone więc efekt zdecydowanie inny...

Zaklinam pogodę i o 9.30 słońce coś tam bardziej daje o sobie znać

Kierunek Stafylos i Velanio ale po drodze.... :D

Ruszamy, w drodze rzut oka na Kastani i Milie...już pierwsze stateczki z turystami dobijają...kolejny argument przeciwko Kastani...plaża ogólnie bardzo przyjemna ale jej popularność sprawia że nawet przed sezonem jest zajmowana w pierwszej kolejności...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak sobie jedziemy przez Agnontas i przypominamy sobie że tu gdzieś po drodze jest kolejny motyw z filmu Mamma Mia – Amarantos Cape
Obrazek

Zjeżdżamy według mapy szutrową drogą zaraz za zatoką Agnontas i zajeżdża nam drogę para na skuterze z wypożyczalni...odsuwamy szyby a to Polacy pod wrażeniem że my autem z dziećmi dotarliśmy AŻ TUTAJ:) i że podobno już na mieście o nas gadają że pierwszy polskie blachy na wyspie...no coś takiego, koń by się uśmiał, nie wiedzą że chociażby Kowolki już tu były???:)
Dobry żart...

Rozstajemy się, my zjeżdżamy na prawo w stronę Amarantos a oni w stronę plaży Drakontoshisma , zastanawia mnie jak tam chcą dotrzeć bo czytałam że tylko od morza się da...ale pewnie nie będzie już okazji z nimi to potwierdzić.

Z netu- Drakontoshisma Obrazek

Obrazek

Przez brak czystego słońca wodzie brakuje pełnego koloru turkusowego ale śpieszę donieść, że w relacji będą jeszcze turkusy oj będą...

Idziemy ścieżką, mini zatoczka po drodze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy, zaglądamy i kurka nie możemy znaleźć…wyobrażamy sobie że skoro cape i na zdjęciach widać, że jest wysunięty w wodę to raczej będzie zza każdego zakrętu wzdłuż brzegu widoczny...

Ale nic nie widać!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do auta nieco zniechęceni…jak to możliwe że nie trafiliśmy?…trzeba to sprawdzić raz jeszcze na google maps...
Jadąc już potem na koniec dnia główną drogą, z powrotem, widzimy z oddali...czyli trzeba tam wrócić!;)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 20.09.2015 06:37

Kolory cudowne.
Mnie najbardziej podoba się grecki klasyk - białe ściany i niebieskie wstawki - pięknie obfociłaś kościół.
Kolor wody - to odrębny temat - też jest niepowtarzalny - i lepiej wychodzi przy nieco stłumionym świetle (jak na zdjęciach z ostatniego postu).
No i staliście się wyspową atrakcją - auto na polskich blachach - fiu fiu :wink: .
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 20.09.2015 13:43

Klasyki greckiej jeszcze trochę będzie chociaż to nie Cyklady to klimaty klasyczne jak najbardziej są :D

Może za rok się uda klasyczne Cyklady chociaz kusi też Kefalonia. Juz załozylam konto pt 2 wakacje zeby w drugim rzucie Alpy austriackie zobaczyc i pewnie kemping na Istrii to pod dzieciaki. Tyle swiata do obejrzenia a tu jeszcze zima narty by człowiek chciał...

Wrzucę dzisiaj c.d bo chwilowo się rolkujemy póki pogoda sprzyja;)
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 20.09.2015 14:57

Obrazek

Jak żałuję, że ta tawerna upadła :( Podczas naszego pobytu funkcjonowała, a w środku były stare oksponaty. Na zdjęciach było widać wielu znanych gości, którzy odwiedzili tawernę, z Robertem DeNiro na czele. Żal :(

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Money, Money, must be funny in the Greek world…:) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone