Witam.
Praktycznie dziś rano wróciłem z CRO. Chciałem przedstawić tu swoje wrażenia z pierwszej wizyty w Chorwacji.
Urlop rozpocząłem 19.07.08 i docelowo miałem jechać na Istre na camping Park Umag. Drogę jaką wybrałem do Cro miała być szybka, bo na pokładzie dwójka dzieci 3 lat i rok tak więc żeby ich zbytnio nie męczyć wybrałem podróż na noc wyjazd o 18:00 z Krakowa przez Zwardoń - Ziline - Bratysława - Graz - Maribor - Lubliana - Umag (powrót tą samą trasą) droga zajęła mi 13h (z przerwami na jedzenie i siusiu ) o 7:00 rano byłem już pod campingiem.
Jednak na chyba największym campingu na Istii Park Umag nie było miejsc! Jeśli ktoś nie zrobił sobie rezerwacji (tak jak ja ) został odprawiany z kwitkiem nie chcieli nawet rozmawiać, i tak od campingu do campingu (na wszystkich podobnie jak na PU) znalazłem jakimś cudem wolną parcelę na Zelena Laguna w Poreciu no i tu już sobie biwakowałem przez 3 tyg
Teraz co i jak:
Trasa - tak jak pisałem wyżej, winietki kupowałem na granicach nie było żadnych problemów z ich zakupem.
Waluta
Osobiście płaciłem kartą jak była potrzebna gotówka wypłacałem z bankomatu. Konto mam w mBanku i przy wypłacaniu kun wychodziła około 462-468zł za 1000 kun (zależny od kursu) czyli jedna kuna około 0,47zł
Na miejscu w kantorach za 1zł dostawaliśmy 2 kuny a za 1 euro było 7,07 kun
Ceny
Hmm. Większe zakupy robiłem w marketach w Poreciu jak ktoś będzie potrzebował dokładne ceny mogę podać bo gdzieś mam rachunki. Same ceny produktów są nieco wyższe niż u nas nie wspomnę że na campingu miałem dwa sklepy ale cenny 1/4 nawet o połowę wyższe niż w marketach dlatego kupowałem tam tylko chleb no i jak coś było pilnego. Taka mała podstawa idąc do restauracji:
Lody 1 gał - 5 kun
Pizza - 40/50 kun
Jakiś obiadek frytki, mięso, 45/60 kun
Piwo 0,5l - 17 kun
Woda 1l - 20 kun
Pepsi / Cola 0,5 - 20 kun
Pogoda
Przez 3 tyg tylko dwa pierwsze dni do wytrzymania później jak w piekle sprawdzałem temperaturę jaką pokazuje auto na zewnątrz to około godziny 23:00 nie spadała poniżej 30 stopni po prostu nie było czym oddychać.
Wado w morzu ciepła wchodzenie bezstresowe czyli jak do wanny W basenie jeszcze cieplejsza
Chorwacja bardzo ładna i zastanawiam się czy nie pojechać tam w przyszłym roku ale już w okolice Zadaru.