Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran
Re: Moje wielkie greckie wakacje!

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.08.2017 10:47

tiwa napisał(a):Ale na półwyspie Argolidzkim jest chyba więcej takich perełek :) . Ja ze swej strony polecam Palaia Epidauros (być może zahaczyliście o ten kurort przy zwiedzaniu Epidaurus :?: :roll: ). Jest dość drogo (spaliśmy w Sunny Garden aparthotel - wynegocjonowałem 45euro/noc :!: ) ale pięknie 8) . Byliśmy tam tylko kilka dni i Twoja relacja wzmaga pragnienie ponownej podróży na płw. Argolidzki :)
Miałam w planach zajrzeć do Palaia Epidauros, ale po zwiedzaniu kamieni wszyscy byli poadnięci i od razu pojechaliśmy na Polemarcha beach :mrgreen:

Potter napisał(a):No i co tu komentować :roll: . ŻAL, ROZPACZ, ZAZDROŚĆ :-| :-| :-| .
Nie becz ... trzymam rękę na pulsie (tylko musisz w końcu COŚ wiedzieć :roll: )

Potter napisał(a):A do wiatraka jednak polazłaś ... beze mnie :evil: .
No musiałam ... :smo:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.08.2017 11:51

mysza73 napisał(a):MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

Obrazek

mysza73 napisał(a):Tym pustostanem mogę się zaopiekować ... :wink:
mysza73 napisał(a):Albo tym ...

Ba, kto by nie chciał.

Jednak wcześniej warto przeczytać "Egejskie marzenie" (Dario Cirielli), z podtytułem Strzeż się swoich pragnień, bo mogą się spełnić
Można też trafić "Pod błękitne greckie niebo" ( Jennifer Barclay), przeżyć "Poza błekitem oceanu" (Belinda Jones) i rozpocząć wieloletnią "Moją wielką grecką przygodę (John Mole).

Jak każdy czekam na cd.
Pozdrawiamy
Kulki
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.08.2017 12:02

Lidia K napisał(a):Jednak wcześniej warto przeczytać "Egejskie marzenie" (Dario Cirielli), z podtytułem Strzeż się swoich pragnień, bo mogą się spełnić
Można też trafić "Pod błękitne greckie niebo" ( Jennifer Barclay), przeżyć "Poza błekitem oceanu" (Belinda Jones) i rozpocząć wieloletnią "Moją wielką grecką przygodę (John Mole).
Dzięki za podpowiedzi ... zakupię na przyszły rok :mrgreen:
W tym roku przeczytałam jeszcze "Grecka mozaika" (Hanna Cygler) - fajnie się czytało :D

Lidia K napisał(a):Jak każdy czekam na cd.
Pozdrawiamy
Kulki
Skoro już wpadliście, to Was "wykorzystam" ... 8O :oczko_usmiech:
Na którą z greckich wysp wysłalibyście mnie w przyszłym roku (tak żebym przez 10-12 dni miała co robić :wink: ) :?:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.08.2017 12:29

mysza73 napisał(a):
Lidia K napisał(a):Jednak wcześniej warto przeczytać "Egejskie marzenie" (Dario Cirielli), z podtytułem Strzeż się swoich pragnień, bo mogą się spełnić
Dzięki za podpowiedzi ... zakupię na przyszły rok :mrgreen:
W tym roku przeczytałam jeszcze "Grecka mozaika" (Hanna Cygler) - fajnie się czytało :D

Lidia K napisał(a):Jak każdy czekam na cd.
Pozdrawiamy
Kulki
Na którą z greckich wysp wysłalibyście mnie w przyszłym roku (tak żebym przez 10-12 dni miała co robić :wink: ) :?:

Odpowiedź jeszcze bez konsultacji z P.
Wysłałabym Ciebie i rodzinkę na Rodos. Trafiliśmy dopiero w tym roku i jak to w Grecji każda wyspa ma coś. Tyle, że większość są za małe na dłuższy pobyt. Łatwy samolotowy dolot, ogromne możliwości noclegowe, jest co zwiedzać i gdzie plażować.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.08.2017 12:40

Lidia K napisał(a):
mysza73 napisał(a):Skoro już wpadliście, to Was "wykorzystam" ... 8O :oczko_usmiech:

Odpowiedź jeszcze bez konsultacji z P.
Wysłałabym Ciebie i rodzinkę na Rodos. Trafiliśmy dopiero w tym roku i jak to w Grecji każda wyspa ma coś. Tyle, że większość są za małe na dłuższy pobyt. Łatwy samolotowy dolot, ogromne możliwości noclegowe, jest co zwiedzać i gdzie plażować.

Przyznaję, że nie brałam Rodos pod uwagę :oops: .
Nie będzie tam zbyt dużych tłumów? Bo tegoroczny Peloponez zauroczył mnie prawie całkowitym brakiem turystów :hearts:
No ale skoro polcasz, to "idę" się rozpatrzeć w możliwościach noclegowych :lol:
Czekam jeszcze na głos Pawła w tej sprawie 8)
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 08.08.2017 14:51

Dotarłam do Twojej relacji również i ja. Nadrobiłam co było do nadrobienia i czekam na dalszy ciąg Waszych przygód w Grecji :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.08.2017 16:41

Taka zatoczka to mnie satysfakcjonuje... A pod wodą jakieś życie było?? Bo to mnie dość mocno interesuje...
mysza73 napisał(a):
Lidia K napisał(a):Jak każdy czekam na cd. i

Aga Ty się zdecyduj, miał być dalej Pelo tylko inny region...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.08.2017 18:48

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):Obrazek

Tam dalej widzę kapliczkę i wiatraczek... Byłaś ? :P
mysza73 napisał(a):A oto i ona :P
Obrazek

Mycha a co za dziury w kolanach Ci się zrobiły od UPAŁU? ;) :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :roll: :roll:

Matko boska JAK TA ZUZIA WYROSŁA :)

Aga ta prywatna plaża to może być, ale ja tam lazurów nie widzę ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.08.2017 19:04

agata26061 napisał(a):Dotarłam do Twojej relacji również i ja. Nadrobiłam co było do nadrobienia i czekam na dalszy ciąg Waszych przygód w Grecji :D
Rozgość się 8)

piekara114 napisał(a):Aga Ty się zdecyduj, miał być dalej Pelo tylko inny region...
Zawsze musi być PLAN B :oczko_usmiech: ,
Pelo-Śmelo jest super, tylko trzeba sporo się najeździć żeby pozwiedzać ... ja tam w sumie lubię jeździć, ale niektórzy mają lęki :wink:
No i alternatywnie już sobie upatrzyłam jedną wysepkę, nawet apartman fajny i niedrogi też tam wypatrzyłam ... i nawet gotowa jestem przełknąć te ceny promów ... :wink:

tony montana napisał(a):Mycha a co za dziury w kolanach Ci się zrobiły od UPAŁU? ;) :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :roll: :roll:

Maaaatko, Ty też to zauważyłeś 8O (tylko ja widzę nie dziury a kulki jakieś :roll: ),
ale jak tak teraz patrzę na me kolanka, to nic nie widać ... więc może to przez te upały 8O :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.08.2017 19:09

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Mycha a co za dziury w kolanach Ci się zrobiły od UPAŁU? ;) :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :roll: :roll:
Maaaatko, Ty też to zauważyłeś 8O (tylko ja widzę nie dziury a kulki jakieś :roll: ),
ale jak tak teraz patrzę na me kolanka, to nic nie widać ... więc może to przez te upały 8O :wink:

Ja tam kulki widzę, jak guziki :mrgreen:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 08.08.2017 20:30

Wogóle co Ty mi nie mówisz, że założyłaś nowy watek?????
jeszcze TAKI WATEK. :D :D
Wciskam się do pierwszego rzędu :papa:
ale zobaczyliście :D :D :D
ps. łazienki to grecki standard, nigdzie nie miałam innej :mrgreen:
ps2 Mysza, jak chcesz 10-12 dni mieć co robić, to może jedź na dwie?
te większe jak Kreta i Rodos to będzie co robić. Zakynthos, Korfu czy Kos to chyba bardziej na tydzień. Ja tam spędzam dwa, ale mniej zwiedzam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.08.2017 20:33

kkra napisał(a):Wogóle co Ty mi nie mówisz, że założyłaś nowy watek?????
jeszcze TAKI WATEK. :D :D
Wciskam się do pierwszego rzędu :papa:

Rząd szósty, miejsce 11 :oczko_usmiech:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 08.08.2017 21:32

Mysza gdzieś mnie wciśnie:)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2017 07:18

mysza73 napisał(a):Czekam jeszcze na głos Pawła w tej sprawie 8)

Rodos nie byłaby złym wyborem, bo jak na tak długo to powinna być wyspa z raczej większych :roll: , no i na pewno jest tam co robić. Jest naprawdę fajne miasto Rodos i parę ładnych miejsc... ale ogólnie, w porównaniu z innymi wyspami i regionami Grecji wyspa nie robi aż takiego wrażenia :roll: . Plus to możliwość wypadów w jej "okolice" :)
Co prawda nie byliśmy (jeszcze) ale lepszym wyborem chyba byłaby Kreta :)
Rozważyłbym też:
- Korfu (po relacji Potter stwierdziłem że warto)
- Kefalonię (plaże :cool:)
- Naksos (największa Cyklada ma sporo do zaoferowania)
- Milos+Kimolos (nieco poza turystycznym mainstreamem)
- no i skoro była jakaś mowa o powrocie na Peloponez w inny region, to może właśnie to + Kithira?
- albo dwie wyspy z dobrym połączeniem promowym np Naksos+Ios?, Naksos+Koufonissi? Naksos+Amorgos? Paros+Antiparos+ww?
Duże są jeszcze - Samos, Chios i Lesbos, ale trudno coś mi powiedzieć bo tam nie byliśmy, a poza tym opanowali je "przybysze" :roll: więc póki co nie jest to jak dla mnie dobry wybór.
Zaczęłaś Grecję od bardzo ciekawych regionów (Santorini i to co zobaczyłem na początku niniejszego wątku :) ), ale mimo to jeszcze trochę hitowych miejsc pozostało :cool:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.08.2017 08:03

Wyspy i pojawia się kwestia samochodu, z własnym nie ma problemu, ale wypożyczalnie mają często zastrzeżenie, że po opuszczeniu regionu czy danej wyspy żadne ubezpieczenia nie działają. Na to też trzeba zwrócić uwagę. Na wiele wysp samolotem się nie dotrze....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone