Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran
Re: Moje wielkie greckie wakacje!

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2017 08:59

ogorek napisał(a):Sądząc po twoich preferencjach wolałbym Kefalonię i wycieczkę na Itakę.
Tak myślałam ... dzięki :smo:

I wszystkie warzywne porady wezmę pod uwagę :oczko_usmiech:

No to szukam czegoś w okolicach Kalamaty, a potem Kefalonia ... (mam jeszcze jedną opcję, zupełnie inną 8O , ale na razie nie powiem :oczko_usmiech: )

A jeszcze o prom zapytam ... kupować wcześniej przez internet, czy z marszu można?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 12.09.2017 09:24

Z marszu. Ja bym popatrzyl na metę w Pylos (blisko do twierdz na południu) lub coś obok tej plaży https://goo.gl/maps/KeP8RKVcX7K2

Widziałem tam na brzegu jakieś małe ośrodki, ładne campingi.

Ja mieszkałem w Ag Andreas ale plaże tam są nijakie. Aby dojechać do Pylos czy Methoni i tak trzeba się cofać aż pod Kalamatę prawie
Kalamata nam się NIE PODOBALA !!!

Miasteczko Petalidi jest całkiem miłe i raczej osłonięte od fal (raz wiatr jest od północy a raz od południa ida fale od pełnego morza)

Romantyczne ale drogie są miasteczka na wschodnim wybrzezu zatoki.
Ja bym szukał Kitries w dół (moze coś takiego https://goo.gl/maps/2rejSbHKuQT2)

Tam są kręte drogi i koniecznie weź dwie kwatery. Jedną ze wschodniej strony zatoki, drugą właśnie w Pylos czy gdzień na płn-zach krańcu zatoki
Bo z Kalamaty do Diros będziesz jechać ze 2,5 godziny

Oczywiscie będąc w Kalamacie (jako jedynym miejscu) możesz robić wycieczki do Diros czy Pylos ale czy każdorazowo 5 godzn w aucie ma sens ??
OK z Kalamaty do Pylos będzie 1,5 godziny w jedną stronę
Ja mam złe wspomnienia z Kalamatą bo wytelepało nas zawsze w jej okolicy na falach i zakłądam, ze na okolicznych plażach będą fale plus może śmieci wyrzucane przez morze
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 12.09.2017 09:45

mysza73 napisał(a):
ogorek napisał(a):Sądząc po twoich preferencjach wolałbym Kefalonię i wycieczkę na Itakę.
Tak myślałam ... dzięki :smo:

I wszystkie warzywne porady wezmę pod uwagę :oczko_usmiech:

No to szukam czegoś w okolicach Kalamaty, a potem Kefalonia ... (mam jeszcze jedną opcję, zupełnie inną 8O , ale na razie nie powiem :oczko_usmiech: )

A jeszcze o prom zapytam ... kupować wcześniej przez internet, czy z marszu można?

No to masz już całkiem fajny plan.
Mi Kefalonia też chodzi po głowie w najbliższej pięciolatce :lol:
Byliśmy we Friskardo chwilę z wycieczką podobnie na Itace i było całkiem fajnie. I tak jak mówi ogórek możesz śmignąć i na Zakyntos i na Lefkadę. Tylko tygodnia to pewnie Ci nie wystarczy.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2017 09:58

ogorek napisał(a):Ja bym szukał Kitries w dół (moze coś takiego https://goo.gl/maps/2rejSbHKuQT2)
Taki właśnie miałam plan :oczko_usmiech:

Beata W. napisał(a):No to masz już całkiem fajny plan.
No i postaram się go wcielić w życie :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2017 10:02

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

31 lipca 2017 - To tu, to tam ... :oczko_usmiech:

Zanim pojedziemy tu i tam :oczko_usmiech: ... pójdziemy na plażę ... jak co dzień :lool:
A fale jeszcze większe niż wczoraj ... 8O :roll: :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale morze jeszcze było łaskawe i kawałek mojej plaży nam zostawiło ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Wlazłam nawet w te fale ... a właściwie zostałam zmuszona ... :evil:
Obrazek

Obrazek

Moi zachwyceni ... wściekali się w tych falach ... :roll:
Ja wolałam mieć ich na oku z brzegu :mrgreen:
Woda mimo fal cały czas była bardzo ciepła, więc nie przeszkadzało mi za bardzo, że mnie od czasu do czasu zalewała ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Codziennie idąc na plażę, na łące spotykaliśmy modliszkę ... tylko nie mówcie, że jej nie widzicie :evil:
Obrazek

Po obiedzie ruszamy w teren ... sami, bo znajomi mieli już dosyć górskich dróg ... 8O :oczko_usmiech:

Pierwszy przystanek tu: 36°35'43.3"N 23°03'40.0"E
Fajne miejsce ... stało kilka kamperów (pewnie dlatego, że były dwa kraniki z wodą)

Obrazek

Obrazek

Cały czas są fale ... więc trzeba uważać, żeby suchą nogą przejść do kościółka :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy dalej ... :oczko_usmiech:
Kolejny przystanek w przypadkowej wiosce ... bo z dołu kościół wyglądał fajnie ... :oczko_usmiech:

Z bliska już tak sobie ... :roll:
Obrazek

Ale widoki fajowe ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN :papa:
Ostatnio edytowano 23.05.2018 14:19 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.09.2017 16:58

Fajne takie fale :D No i widzę, że porzuciłaś firankę na rzecz bluzki :mrgreen:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 12.09.2017 17:04

mysza73 napisał(a):
Wlazłam nawet w te fale ... a właściwie zostałam zmuszona ... :evil:

Obrazek

Nie lepiej było użyć tych dmuchanych rękawków zamiast (jak zgaduję) męża ?
Jak dziatwa była mała to był tylko Bałtyk i morze zawsze kojarzy mi się z falami i skakaniem przez nie ...
(oczywiście przez innych - dla mnie Bałtyk był za zimny). Faktycznie pierwszy wyjazd do GR 7 lat temu był do zatoki gdzie nigdy fal nie widziałem (a byliśmy tam kilka razy). Od tej pory zredefiniowałem pobyt nad morzem i fale.

Jak nie lubisz fal to odradzam płn Kretę czy zachodnie wybrzeża Kefalonii, Lefkady, Zante popo
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 12.09.2017 17:09

W takie fale bez rękawków? 8O :mrgreen:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 12.09.2017 17:23

Samochód zaparkowany na ciągłej :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2017 17:53

piekara114 napisał(a):Fajne takie fale :D No i widzę, że porzuciłaś firankę na rzecz bluzki :mrgreen:
Ze smutkiem stwierdzam, że Ty zwracasz uwagę na nie to co potrza :roll: ... na widoki się patrzy ... :smo:

ogorek napisał(a):
mysza73 napisał(a):Wlazłam nawet w te fale ... a właściwie zostałam zmuszona ... :evil:

Nie lepiej było użyć tych dmuchanych rękawków zamiast (jak zgaduję) męża ?
Ale nawet w rękawkach mnie przewracały ... te fale w sensie :roll: ,
a mąż już mnie raczej nie będzie zmuszał żebym we fale właziła, bo prawie go utopiłam ... 8O :roll: :wink:
ogorek napisał(a):Jak nie lubisz fal to odradzam płn Kretę czy zachodnie wybrzeża Kefalonii, Lefkady, Zante popo
Już prawie porezerwowałam apartmany na przyszły rok ... :lool: (na Kefalonii mam na wschodzie :oczko_usmiech: )

słoma79 napisał(a):W takie fale bez rękawków? 8O :mrgreen:
A co ... odważna jestem :roll: :oczko_usmiech:

Potter napisał(a):Samochód zaparkowany na ciągłej :roll:
Jaki zaparkowany :roll: ... ja tylko na foto wyskoczyłam :oczko_usmiech:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 12.09.2017 19:56

mysza73 napisał(a):
ogorek napisał(a):Jak nie lubisz fal to odradzam płn Kretę czy zachodnie wybrzeża Kefalonii, Lefkady, Zante popo
Już prawie porezerwowałam apartmany na przyszły rok ... :lool: (na Kefalonii mam na wschodzie :oczko_usmiech: )

A już myślałem, że odpuścisz "oklepane" Jońskie czy Kefalonię (tam tylko plaże i jedna jaskinia z jeziorkiem)

I namówię Cię na Pelo i Kytherię - wchodziłaś w link ? https://www.kythera.gr/en/

Wydaje mi się, że na forum GR jeszcze nikt tam nie był (też jeszcze nie byłem i myślę nad nią w 2018)
Tak dosyć dziewiczo wygląda ale jak na ELafonisos były fale to tam tym bardziej (jeszcze bardziej w otwartym morzu)

Jońskie to taki raj dla motrowodniaka (tylko do 15-stej potem wiatr i fala) i całodniowy dla żeglarza.
Zielone wyspy, duużo wysp i dużo wody do opływania. Ale po PEO to Wy tam zwariujecie.

Jak już poznałem Twoje gusta to nie wytrzymasz zwiedzania 10 plaż ...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A jak jednak Kefalonia to zamiast wycieczki z Fiskardo na plażę Porto Kaski proponuję prom na Lefkę do Vasiliki
I autem zwiedzić Porto kaski oraz wioseczki w górach Lefkady. To się Wam spodoba sądząc po gustach.
Bardzo łądne widoki w górach Lefkady plus klimatyczne wioseczki.

Ja uwielbiam pływać motorówką, rodzina to "toleruje" pod warunkiem zawozenia ich w rózne miejsca do snorkelowania.
Ale po dłuuuugim pobycie nad Jonskim w tym roku chcą w przyszłym aby znowu było trochę zwiedzania i trochę antycznych ruin.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.09.2017 08:22

ogorek napisał(a):
mysza73 napisał(a):

A już myślałem, że odpuścisz "oklepane" Jońskie czy Kefalonię (tam tylko plaże i jedna jaskinia z jeziorkiem)

I namówię Cię na Pelo i Kytherię - wchodziłaś w link ? https://www.kythera.gr/en/

Wydaje mi się, że na forum GR jeszcze nikt tam nie był (też jeszcze nie byłem i myślę nad nią w 2018)
Tak dosyć dziewiczo wygląda ale jak na ELafonisos były fale to tam tym bardziej (jeszcze bardziej w otwartym morzu)

Jońskie to taki raj dla motrowodniaka (tylko do 15-stej potem wiatr i fala) i całodniowy dla żeglarza.
Zielone wyspy, duużo wysp i dużo wody do opływania. Ale po PEO to Wy tam zwariujecie.

Jak już poznałem Twoje gusta to nie wytrzymasz zwiedzania 10 plaż ...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A jak jednak Kefalonia to zamiast wycieczki z Fiskardo na plażę Porto Kaski proponuję prom na Lefkę do Vasiliki
I autem zwiedzić Porto kaski oraz wioseczki w górach Lefkady. To się Wam spodoba sądząc po gustach.
Bardzo łądne widoki w górach Lefkady plus klimatyczne wioseczki.

Ja uwielbiam pływać motorówką, rodzina to "toleruje" pod warunkiem zawozenia ich w rózne miejsca do snorkelowania.
Ale po dłuuuugim pobycie nad Jonskim w tym roku chcą w przyszłym aby znowu było trochę zwiedzania i trochę antycznych ruin.

W sumie to jeszcze nic tak do końca nie zarezerwowałam ... no i teraz znowu mi zasiałeś ziarenko ... :roll: :evil: :wink:
Kytherię pamiętam u Kulek ... :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.09.2017 08:28

mysza73 napisał(a):W sumie to jeszcze nic tak do końca nie zarezerwowałam ...

Z opisu myślałem ,że przyszłoroczne wakacje masz już klepnięte... :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.09.2017 08:34

ajdadi napisał(a):
mysza73 napisał(a):W sumie to jeszcze nic tak do końca nie zarezerwowałam ...

Z opisu myślałem ,że przyszłoroczne wakacje masz już klepnięte... :papa:
No właśnie jeszcze nie 8O ... chyba się starzeję :roll: :oczko_usmiech: :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.09.2017 08:57

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Fajne takie fale :D No i widzę, że porzuciłaś firankę na rzecz bluzki :mrgreen:
Ze smutkiem stwierdzam, że Ty zwracasz uwagę na nie to co potrza :roll: ... na widoki się patrzy ... :smo:

Ja mam bardzooo podzielna uwagę i zwracam uwagę na szczegóły :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez! - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone