Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
marze_na
Koneser
Re: Moje wielkie greckie wakacje!

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.09.2017 19:37

mysza73 napisał(a):Cipatelle di cipiale ... 8O :evil:
burżujstwo ... :roll: :smo:

Prosta toskańska kuchnia :roll: :D :smo: .
Jutro będziemy już w domu :hut: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.09.2017 19:39

To jeszcze zdążycie z jedną pizzę zjeść :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2017 08:17

Potter napisał(a):Monemcośtam zdecydowanie wrzucam do worka z napisem KONIECZNIE BEZAPELAYJNIE ....kiedyś 8) .
A myślałam, że tylko ja liczę dziewczynom torebki i sukienki :lol: ... I jeszcze stroje kąpielowe liczę :mrgreen: .
Jakieś układy równań układasz, logarytmy, czy co 8O 8O
Ciekawa jestem Twoich wyników :oczko_usmiech:

piekara114 napisał(a):Fajna ta oliwka na szczycie.
Starutka :)

Mikeee napisał(a):Muszę Ci powiedzieć, że nie brałem nigdy tego całego "śmelo" jako celu wyjazdowego na wakacje, ale widzę, że warto.
Monemvasia to mój klimat 8) . Piękne. I tłoku nie widzę 8O :) .

pozdrawiam,
M
Tłoku to tam nigdzie nie było :oczko_usmiech: ... no może na promie na Elafonisos ciut więcej ludków widziałam :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2017 08:19

marze_na napisał(a):Jutro będziemy już w domu :hut: .
Przecież wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej ... :lool:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2017 12:47

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

29 lipca 2017 - XIFIAS leniwie :oczko_usmiech:

Z Monemvasii wracamy lekko zmęczeni :wink: , ale zadowoleni bardzo ... :D

Odwiedza nas babcia z małą przekąską ... tym razem musaka :oczko_usmiech:
Obrazek

Zapomniałam chyba wcześniej napisać ... codziennie rano babcia dostarczała nam świeżą porcję fig :oczko_usmiech:
Figi były pyszne ... ale tyle nam tego znosiła, że pod koniec pobytu nie mogłam już na nie patrzeć :roll: :wink:
No ale z uśmiechem od babci przyjmowałam, bo nie chciała przyjąć do wiadomości, że już nie chcemy ... :lol:
Obrazek

Resztę dnia spędziliśmy na plaży ... z widokiem na Monemvasię, ofkors :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Narobiłam troszkę rabanu ... bo ten gad wlazł mi na rękę ... :roll: :oczko_usmiech:
Obrazek

Gdy troszkę zgłodnieliśmy, wróciliśmy na późny obiadek ... :mrgreen:
Obrazek

A potem znowu poszliśmy na plażę ... z drugiej strony Xifiasa ... :mrgreen:
A na tej plaży były takie cosie ... 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście wszystko było napisane w tym cudownym greckim języku :lol: , który cały czas jest dla mnie wielką zagadką 8O :lol:
Przez cały pobyt ogarnęłam tylko: dzień dobry, dobry wieczór, dziękuję i ... kurczak :roll: :oczko_usmiech:
No ale drogą dedukcji doszliśmy do wniosku, że w tych miejscach żółwie złożyły jaja ... :D
Więc jak ktoś z czytających jest biegły w piśmie greckim, to proszę i utwierdzenie mnie w moim rozumowaniu :mrgreen:
lub wyprowadzenie z błędu :oops: :wink:

Plaża ogólnie jest całkiem przyjemna, tylko przy wchodzeniu do wody nie ma drobnych kamyczków, tylko takie trochę większe ... no i troszkę niewygodnie się wchodzi ... a może jestem zbyt wymagająca :oczko_usmiech:
Obrazek

A że nie było nijakiej popołudniowej wycieczki, to troszkę nas nosiło ... :oczko_usmiech:
No i poszlajaliśmy się trochę po okolicy ... :lol:
Obrazek

Obrazek

Ale szybko zrobiło się ciemnawo, to zdjęć więcej brak ... :smo:

CDN :papa:
Ostatnio edytowano 23.05.2018 13:40 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.09.2017 14:29

Ja tam biegly z greki nie jestem (ale corka wlasnie sie alfabetu uczy), ale slusznie dedukujecie chyba bo mi wystarczy samo "2razy kareta" :)
janekol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janekol » 06.09.2017 19:14

Witam. Biegły nie jestem ale z tego co pamiętam i w wolnym tłumaczeniu to:
"Uwaga, gniazda Caretta Caretta. Chrońcie to miejsce. Nie deptajcie gniazd i miejsca wokół nich. Nie lejcie wody bo zrobicie szkodę jajom. Nie stawajcie samochodami na piasku. Nie wbijajcie parasoli i innych przedmiotów, które dają cień blisko gniazd."
Ja również w tym roku "deptałem" wokół 2xCaretta ale na Zakhyntos. Pozdrawiam. Śledzę z uwagą.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2017 19:26

janekol napisał(a):Witam. Biegły nie jestem ale z tego co pamiętam i w wolnym tłumaczeniu to:
"Uwaga, gniazda Caretta Caretta. Chrońcie to miejsce. Nie deptajcie gniazd i miejsca wokół nich. Nie lejcie wody bo zrobicie szkodę jajom. Nie stawajcie samochodami na piasku. Nie wbijajcie parasoli i innych przedmiotów, które dają cień blisko gniazd."
Ja również w tym roku "deptałem" wokół 2xCaretta ale na Zakhyntos. Pozdrawiam. Śledzę z uwagą.

No proszę, proszę, tym sposobem udało mi się wyciągnąć z ukrycia jednego czytelnika :oczko_usmiech:
Dzięki za tłumaczenie :D , czyli dobrze dedukowałam :oczko_usmiech:
Ciekawe kiedy te żółwiątka się wyklują :D
A na Zakhyntosie miałam właśnie teraz jakoś być ... ale nie wyszło :roll:
Może w przyszłym roku zrobię Pelo + Zakhyntos ... polecasz tą wysepkę?
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.09.2017 19:30

mysza73 napisał(a):A na Zakhyntosie miałam właśnie teraz jakoś być ... ale nie wyszło :roll:

Oj szkoda.... Fajna relacja by mogła być ..... Może jeszcze da się coś zrobić żebyś zrealizowała swój plan 8) ?
Chętnie bym poczytała ...
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 06.09.2017 19:35

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):A na Zakhyntosie miałam właśnie teraz jakoś być ... ale nie wyszło :roll:

Oj szkoda.... Fajna relacja by mogła być ..... Może jeszcze da się coś zrobić żebyś zrealizowała swój plan 8) ?

jedna jeszcze niedokończona :mrgreen: a Wam się już kolejna marzy :oczko_usmiech:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 06.09.2017 19:38

MYSZA, twoje greckie wakacje były mega :D :D :D
Zakynthos jest piękna, ale widokowo, zatoczkowo, krajobrazowo. jednak w 1953 było tam trzęsienie ziemi i zabytki szlak trafił.
No ale żółwie na Gerakas :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2017 19:39

Potter napisał(a):

Ale że jak, masz jakiś pomysł 8O ... jestem otwarta na propozycje :oczko_usmiech:
janekol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janekol » 06.09.2017 19:40

Ja to właśnie z tych "śledzących z ukrycia". :D
O Zakhyntos powiedziano już wszystko. Wyspa pocztówkowa o czym zresztą wszyscy wiedzą, pełna komercja ale dla tych widoków/klimatów bez wahania odpowiadam warto. Ja urlop spędzałem leniwie zaledwie 2 wycieczki ale wyspa objechana. 2xCaretta można zobaczyć na żywo w wodzie przy odrobinie szczęścia nawet z plaży.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2017 19:42

kkra napisał(a):MYSZA, twoje greckie wakacje były mega :D :D :D
Zakynthos jest piękna, ale widokowo, zatoczkowo, krajobrazowo. jednak w 1953 było tam trzęsienie ziemi i zabytki szlak trafił.
No ale żółwie na Gerakas :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:

Zara, zara ... jeszcze się nie skończyły :evil: :lool: ,

czyli na Zakhyntos na 5 dni, żeby odpocząć po zwidzaniu pozostałej części Pelo :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.09.2017 19:45

Żółwiki się wyklują na przełomie wrzesień/październik. Ostatnio był nawet filmik jak rodzice mądrze (na prawdę mądrze ale oczywiście nie mogę tego znaleźć) podeszli do sytuacji jak maluch pierwszy raz spacerowały po piasku, pierwsza zasada to nie dotykać i nie przenosić. To tak jak rodzące się dziecko, musi się trochę pomęczyć zanim zaczerpnie powietrza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez! - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone