Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ogorek
Cromaniak
Re: Moje wielkie greckie wakacje!

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.08.2017 18:40

Niestety w lato życie pod wodą w GR "zamiera". Wszelkie większe sztuki idą na głebinę.
Bardz ciężko jest coś złowić wtedy na wędkę czy zobaczyć pływając niedaleko brzegu.
Ew. trzeba zaglądać pod kamienie czy wyszukiwać groty w dnie. Tam często chowają się dorodniejsze sztuki.

Albo trzeba się odważyć i wypływać dalej albo wybrać wrzesień czy inne miesiące

Przykładowo połowy w kwietniu

Ci goście od sperafishingu potrafią wstrzymywać oddech na 3 minuty i to podobno niezbędne jest przy połowach w lato aby zejść głebiej.

Na poniższym filmie wdać jak jeden drugiego wpycha pod wodę (pewnie z 15m) aby coś upolować
Maraska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maraska » 25.08.2017 23:06

Czekam na lazury...czekam na lazury:-) się doczekać nie mogę... TAM jest jedno z miejsc w Grecji gdzie jeszcze nie dotarłam...
o namiarach na noclegi pamiętam...
Pozdro
Maraska
...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.08.2017 23:19

mysza73 napisał(a):
ogorek napisał(a):Przy wietrze ze wschodu masz tam wtedy sajgon :D Ten wiatr jest rzadziej ale też jest ...
W Argolidzkiej wieje też z płn wschodu i wtedy musi być w Monemvasii 'ostro'
Ciekaw jestem, który trafiłaś ...

Nie wiem który to był, ale piździło jak w kieleckim :lool: ,
nasza plaża przestała istnieć 8O :roll:

No to doopa :roll: kolejna grecka plaża , której już nie ma , a podobała mi się :cry: , mógłbym powiedzieć pływam śladem Agnieszki . . . nie ma sprawiedliwości . . .

. . . nawet Panu M napisałaś jakieś dziwne rzeczy , a może trzeba było poszukać węższą plażę :?: :idea: zamiast krytykować chęć zwężenia plaży :idea: w celu zwiększenia kameralności , intymności . . . ech . . . kobiety . . . :roll:

zbyt szeroka paża.jpg

:wink:

Pozdrawiam
Piotr
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 28.08.2017 08:51

Tyle dni bez żadnych nowych wpisów i zdjeć w relacji @myszy .... Jak tu żyć.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2017 09:38

Maraska napisał(a):o namiarach na noclegi pamiętam...
Pozdro
Maraska
...
@ dostałam, dziękuję 8)

piotrf napisał(a):No to doopa :roll: kolejna grecka plaża , której już nie ma , a podobała mi się :cry: , mógłbym powiedzieć pływam śladem Agnieszki . . . nie ma sprawiedliwości . . .

Pozdrawiam
Piotr
Spokojnie ... ta plaża zniknęła tylko chwilowo ... przestało piździć i morze ją oddało ... chyba 8O :roll: :wink:

ogorek napisał(a):Tyle dni bez żadnych nowych wpisów i zdjeć w relacji @myszy .... Jak tu żyć.
No nawet chęci w sobotę miałam, coby lazury zapodać ... ale awaria jakowaś była i crpelka nie działała :roll: :wink:
dziś może się uda ... :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2017 11:03

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

28 lipca 2017 - ELAFONISOS :hearts:

Wyjazd zaplanowałam na godzinę 9 ... więc trzeba rodzinkę wcześniej na nogi postawić ... jak zwykle nie jest to łatwe :roll: :wink:

Ale zanim wyjedziemy ... wpada do mnie babcia i przynosi ... COŚ ... co wygląda jak jakieś kartofelki czy cuś 8O
Zuzia nawet mówi, że tego nie zje ... bo ... "ocieka tłuszczem" :?
Obrazek

Te kartofelki okazały się czymś na smak racuszków :mrgreen: , a ten ociekający tłuszcz okazał się miodem z cynamonem :oczko_usmiech:
Tak więc śniadanko mieliśmy pyszne ... można było jechać i smakować lazurowych pyszności ... :oczko_usmiech:

Jedziemy oczywiście nowo odkrytą drogą i po około pół godzinie jesteśmy na przystani promowej w miejscowości Pounta, a dokładnie tu:36°31'14.9"N 22°58'46.0"E

Prom już czeka ... szybko więc kupujemy bilety, za 3 osoby i auto płacimy 14 euro (powrót był o 0,50 euro tańszy, bo płynęliśmy mniejszym promem ... tzn chyba dlatego 8O )
Na prom wjeżdża się tyłem 8O , co powoduje spore zamieszanie :wink: ... nasze auta wjechały jako jedne z ostatnich ... ale jak to się mówi ... ostatni będą pierwszymi :oczko_usmiech: ... wyjeżdżamy więc jako jedni z pierwszych :oczko_usmiech:

Ale, ale ... zanim zjedziemy z promu ... to płyniemy ... :oczko_usmiech:

To plaże w Pouncie ... po co my się pchamy na to Elafonisos, skoro tu takie lazury są 8O :roll: :smo:
Obrazek

Obrazek

Tu widać naszego Miniaka ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak nic będzie czołowe zderzenie ... 8O 8O 8O
Obrazek

Ufffff ... jakoś się udało ... :lool:
Obrazek

Obrazek

Elafonisos coraz bliżej ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie martwcie się ... temu kościółkowi przyjrzymy się z bliska jeszcze ... :lool: :smo:

Zjeżdżamy z promu i jedziemy na Virgin beach :oczko_usmiech:
Parkujemy na dużym parkingu, oczywiście darmowym ... dokładnie tu: 36°29'28.6"N 22°56'44.7"E

A ta plaża prezentuje się całkiem, całkiem ...
Obrazek

Ale o tym w następnym odcinku ... :coool:

CDN :papa:
Ostatnio edytowano 22.05.2018 12:33 przez mysza73, łącznie edytowano 2 razy
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.08.2017 11:27

Narobiłaś smaka :hearts: :hearts: :hearts: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2017 11:38

Potter napisał(a):Narobiłaś smaka :hearts: :hearts: :hearts: .

A Ty nie jesteś na diecie przypadkiem 8O ... :lool: :devil:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.08.2017 12:33

mysza73 napisał(a):A ta bicz prezentuje się całkiem, całkiem ...

... nie widzę zastrzeżeń ... :wink: ...
Pozdrawiam.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 28.08.2017 13:04

mysza73 napisał(a):
Ale zanim wyjedziemy ... wpada do mnie babcia i przynosi ... COŚ ... co wygląda jak jakieś kartofelki czy cuś 8O

To cuś poznałam w taki sam sposób, greccy gospodarze nas poczęstowali. Od tej pory pamiętam, że to lokumades, takie greckie mini pączki. Przepis mniej więcej taki https://mojekulinarnewariacje.blogspot. ... recku.html.
Już nie mogę się doczekać tych smaczków. Dobrze, że chociaż coś pooglądać można :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2017 13:13

kmichal napisał(a):
mysza73 napisał(a):A ta bicz prezentuje się całkiem, całkiem ...

... nie widzę zastrzeżeń ... :wink: ...
Pozdrawiam.
No raczej ... :oczko_usmiech:

margaret-ka napisał(a):
mysza73 napisał(a):

To cuś poznałam w taki sam sposób, greccy gospodarze nas poczęstowali. Od tej pory pamiętam, że to lokumades, takie greckie mini pączki. Przepis mniej więcej taki https://mojekulinarnewariacje.blogspot. ... recku.html.
Już nie mogę się doczekać tych smaczków. Dobrze, że chociaż coś pooglądać można :D
Dzięki za przepis ... może kiedyś skorzystam :wink:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 28.08.2017 13:30

mysza73 napisał(a):MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

To plaże w Pouncie ... po co my się pchamy na to Elafonisos, skoro tu takie lazury są 8O :roll: :smo:
Obrazek

Obrazek

...

Wiedziałaś co tu się znajduje ?? Pavlopetri

Ruiny miasta z epoki brązu. Nie wolno kotwiczyć łodką ani nurkować ale można snorkellować.
Oczywiście "ruiny" to nie jest adekwatne okreslenie ale pływasz i domyślasz się co tu było 3 tys lat temu (trzeba dużej wyobraźni ale frajda super).

Niestety to poniżej to nie nasze znalezisko. Zabroniłem podnosić cokolwiek z dna :p
Obrazek

Wszystko od tej wysepki do brzegu to pozostałości (najstarsze zatopione miasto). Dno jest od 1,5m do 3m więc do snorkelowania fajne
Obrazek

Tylko archeologowie lub grupy ze specjalnym pozwoleniem moga nurkować
Obrazek

Najlepiej od strony lądu na piaseczku sie rozłożyć i sobie popływa wysilając wyobraźnię.
Ostatnio edytowano 28.08.2017 15:07 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2017 14:03

ogorek napisał(a):
Wiedziałaś co tu się znajduje ?? Pavlopetri

Ruiny miasta z epoki brązu. Nie wolno kotwiczyć łodką ani nurkować ale można snorkellować.
Oczywiście "ruiny" to nie jest adekwatne okreslenie ale pływasz i domyślasz się co tu było 3 tys lat temu (trzeba dużej wyobraźni ale frajda super).

Coś tam czytałam o tym ... ale wiesz już chyba, że ja cieplejszymi uczuciami darzę widoki niż kamienie :oops: :oczko_usmiech:
No i ze wstydem przyznaję, że płynąc promem całkiem o tym zapomniałam i nawet mojej rodzince o tym nie opowiedziałam :oops: :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.08.2017 17:20

Posnurkowałabym w okolicy wysepki.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.08.2017 09:17

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

28 lipca 2017 - ELAFONISOS :hearts: ciąg dalszy

Plaża mała nie jest ... :mrgreen:
Na prawo od parkingu jest część parasolkowa ...
Obrazek

My idziemy więc oczywiście w lewo ... pod drzewka :oczko_usmiech:
Obrazek

Obok nas rozłożyła się wielka włoska rodzina :oczko_usmiech: ... a właściwie to my rozłożyliśmy się obok, bo oni byli pierwsi :wink:
No i mogłam posłuchać tego cudownego, włoskiego języka (bo Włosi cicho mówić nie potrafią :wink: ).
A że uwielbiam język włoski, nie przeszkadzało mi to wcale ... allora, allora ... :lool:

Niestety nic poza lazurami tu nie ma ... 8O :roll: :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wydmy jak nad Bałtykiem ... :mrgreen:
Obrazek

Tylko parawanów brak ... :la:
Obrazek

Kiedy wyjęłam buteleczkę z mojej lodóweczki, była cała oszroniona ... przyleciał ten bączek i dość długo zlizywał z niej wodę ... ale miał fajny języczek :oczko_usmiech:
Obrazek

Kiedy wszyscy już się napatrzyli :oczko_usmiech: ... i napływali się w lazurowej wodzie :oczko_usmiech: ... i narobili już setki zdjęć tych lazurów :oczko_usmiech: ... zrobiło się trochę nudno ... 8O 8O 8O 8O
Postanowiliśmy się troszkę przejść ... plażą ... na bosaka ... :roll:
I to był nasz największy błąd ... bo nie zawsze dało się iść brzegiem morza ... i poparzyliśmy sobie stopy 8O :evil: 8O :evil: 8O

No ale kilka zdjęć ze spaceru mam ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku wrócimy do portu i przyjrzymy się z bliska pewnemu kościółkowi :smo:

CDN :papa:
Ostatnio edytowano 22.05.2018 12:39 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez! - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone