Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kmichal
Koneser
Re: Moje wielkie greckie wakacje!

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.08.2017 09:42

... zaległości nadrobione ... :wink: ... ach ta kolorowa Grecja ... :D ...
Pozdrawiam.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 22.08.2017 10:20

mysza73 napisał(a):MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

Wracając do Ermioni zatrzymujemy się żeby podziwiać widoki 8)

Obrazek

Podziwiamy :D A nie zajechaliście do Methoni czy coś przegapiłem ? Wulkan i sanatorium

Methoni zdjecie z google
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2017 10:41

kmichal napisał(a):... zaległości nadrobione ... :wink: ... ach ta kolorowa Grecja ... :D ...
Pozdrawiam.
A Ty skąd piszesz ... bo za Wami nie idzie nadążyć w te wakacje :roll: :wink:

ogorek napisał(a):A nie zajechaliście do Methoni czy coś przegapiłem ? Wulkan i sanatorium

Nie zmieściło się w planie :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.08.2017 11:11

mysza73 napisał(a):A Ty skąd piszesz

... niestety już z roboty ... :evil: ... w te wakacje jeździliśmy ( w ślimaczym tempie ) głównie po naszym piękny kraju ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.08.2017 11:50

BARDZO fajna ta plażyczka ...i znowu cała dla Was (tamtych pojedynczych aut w krzakach nie liczę :oczko_usmiech: ). To PELO wydaje się idealnym miejscem dla skołatanych nerwów ... :mrgreen:
Maraska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maraska » 22.08.2017 12:00

Mysza...ja nie bardzo umiem jeszcze się tu organizacyjnie odnaleźć i np cytować fragmenty czy zdjęcia:-) ale widoki bajeczne... ta część Peloponezu trochę zaniedbana przeze mnie, bo zawsze sądziłam, że tam w sumie nic ciekawego nie ma...no może poza Nafplio i Hydrą... ale zmieniam zdanie i może w końcu po wielu latach odwiedzania greckich wysp wrócę na stały ląd:-)
a co do siatkówki...eeee Trenera mamy bossssskiego i nie oddam;-) już i tak mi Gawrychę zabrali więc nie wiem co teraz zrobię:-( :-(:-(
Pozdro
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2017 12:30

kmichal napisał(a):
mysza73 napisał(a):A Ty skąd piszesz

... niestety już z roboty ... :evil: ... w te wakacje jeździliśmy ( w ślimaczym tempie ) głównie po naszym piękny kraju ... :wink: ...
Pozdrawiam.
A gdzie to Gozo jest w Polsce? ... bo mnie googlarz jakoś tak na Morze Śródziemny wysyła :lool:

Potter napisał(a):BARDZO fajna ta plażyczka ...i znowu cała dla Was (tamtych pojedynczych aut w krzakach nie liczę :oczko_usmiech: ). To PELO wydaje się idealnym miejscem dla skołatanych nerwów ... :mrgreen:
A wiesz jakie nerwy są skołatane po powrocie z Pelo do Radomia :roll: :smo:

Maraska napisał(a):Mysza...ja nie bardzo umiem jeszcze się tu organizacyjnie odnaleźć i np cytować fragmenty czy zdjęcia:-) ale widoki bajeczne... ta część Peloponezu trochę zaniedbana przeze mnie, bo zawsze sądziłam, że tam w sumie nic ciekawego nie ma...no może poza Nafplio i Hydrą... ale zmieniam zdanie i może w końcu po wielu latach odwiedzania greckich wysp wrócę na stały ląd:-)

A podzielisz się namiarami na apartmany na wyspach? 8)

Maraska napisał(a):a co do siatkówki...eeee Trenera mamy bossssskiego i nie oddam;-) już i tak mi Gawrychę zabrali więc nie wiem co teraz zrobię:-( :-(:-(
Pozdro
My też mamy boskiego trenera ... :roll: :wink: ,
no Gawryszewski spoko jest :wink: ... ale Cichego Pita dostałaś w zamian :lool:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.08.2017 12:39

mysza73 napisał(a):A gdzie to Gozo jest w Polsce?

... na Gozo to był tygodniowy plażing ... :wink: ... a przemieszczaliśmy się trasą: Poznań - Słupsk - Elbląg - Gdańsk - Marylin ( Puszcza Notecka ) - Poznań - Wrocław - Poznań - Gdańsk - Marylin - Poznań ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Maraska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maraska » 22.08.2017 22:44

Mysza Cichy Pit...no niech dobrze gra ale nie mój typ:-) to już bardziej i prędzej nowe nabytki zza oceanu: Daniel
McDonnell albo TJ Sanders...hihihihi zobaczymy... w końcu na coś trzeba popatrzeć:-) Ale nikt nie zastąpi Gawrychy:-(:-(:-(
Siatkarsko nam się tu zrobiło... ale że do sezonu jeszcze troszkę wracajmy do Grecji...:-)
Co do noclegów...zazwyczaj wyszukuję na booking.com... trafiam różnie...kilkoma namiarami fajnych miejsc mogę się podzielić jasne tylko chyba tak tu na forum nie bardzo można??? przypominam, że ja nowicjusz w kwestiach techniczno organizacyjnych...ledwo co się nauczyłam wpisywać cokolwiek tu w okienka:-)
Maraska
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 23.08.2017 07:36

Nie no... ja chcę na Peloponez!... niestety, mój towarzysz podróży nie chce jechać tam samochodem ( już nawet w tym roku marudził, że Pelješac daleko...) więc pozostaje mi poszukanie jakichś połączeń lotniczych... :roll:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 23.08.2017 08:01

Z lotniska w Atenach do Naflpio

- po drodze kanał koryncki i Epidavros lub argo Korynt

to tylko 120 km. Do Aten z PL lata Ryaner i GR linie (bodajze Aegan).
Przy 2-3 osobach auto na Pelo nie ma sensu a traci sie 4 dni (bo raczej 2 noclegi), zwłaszcza przy 2 tyg. urlopu.

Przy dłuższym wynajmie małe auto jest dosyć tanie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.08.2017 08:16

Maraska napisał(a):Mysza Cichy Pit...no niech dobrze gra ale nie mój typ:-) to już bardziej i prędzej nowe nabytki zza oceanu: Daniel
McDonnell albo TJ Sanders...hihihihi zobaczymy... w końcu na coś trzeba popatrzeć:-) Ale nikt nie zastąpi Gawrychy:-(:-(:-(
Siatkarsko nam się tu zrobiło... ale że do sezonu jeszcze troszkę wracajmy do Grecji...:-)
Wiem, wiem, są siatkarze, których nie da się zastąpić :smo:
A jutro się zaczynają ME ... nasi u Ciebie grają ... wybierasz się na jakiś meczyk? :D

Maraska napisał(a):Co do noclegów...zazwyczaj wyszukuję na booking.com... trafiam różnie...kilkoma namiarami fajnych miejsc mogę się podzielić jasne tylko chyba tak tu na forum nie bardzo można??? przypominam, że ja nowicjusz w kwestiach techniczno organizacyjnych...ledwo co się nauczyłam wpisywać cokolwiek tu w okienka:-)
Maraska
Pod moim avatarkiem klikasz "wyślij PW" (to prywatna wiadomość), albo e-mail zwykła @,
jak znajdziesz chwilę to naskrob co i gdzie polecasz :smo:

Magda O. napisał(a):Nie no... ja chcę na Peloponez!... niestety, mój towarzysz podróży nie chce jechać tam samochodem ( już nawet w tym roku marudził, że Pelješac daleko...) więc pozostaje mi poszukanie jakichś połączeń lotniczych... :roll:
Nic prostszego ... kupujesz bilety do Aten, tam wypożyczasz auto i ... śmigasz na Pelo :oczko_usmiech:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 23.08.2017 08:19

Fajnie było znów być w Epidaurusie...takie tłumy na plaży też bardzo lubię...w końcu udało się nadgonić...
Na greckim też się odezwę... :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.08.2017 09:20

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

26 lipca 2017 - Jedziemy do XIFIAS 8)

Wyjeżdżamy po śniadaniu, około 10 ...
Do przejechania mamy około 300 km, a google twierdzi, że zajmie nam to 6 godzin 8O :roll: :wink:
Można było pojechać bardziej prostą drogą ... ale po co :oczko_usmiech:
Ja zaplanowałam pewną atrakcję po drodze ... :wink:

No to ... załoga do wozu :!: :oczko_usmiech:
Obrazek

Do Nafplio jedziemy "normalnie" :lol: , a potem zamiast kierować się na autostradę, pojechaliśmy na Kiveri (początkowo tam miałam apartman, ale jak już kupiłam bilety na samolot, pani wszystko miała zajęte :? )

Cały czas wzdłuż morza jedziemy ... tylko było ono po mężowej stronie :evil: :wink:

Obrazek

Ładny kościół raz z prawej strony, raz z lewej ... :wink:
Obrazek

Obrazek

Ruch praktycznie zerowy ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dojeżdżamy do Leonidio (po drodze karmimy naszego Miniaka - diesel średnio po 1,20 euro. Był i po 1,18 ale był i po 1,25)

Skręcamy w prawo ... nie ma już morza, ale też jest pięknie ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Widzicie już mój cel? :wink:
Obrazek

Obrazek

Moim celem jest klasztor przyklejony do skały - Moni Elonis 8)

Tak wygląda z przyklasztornego parkingu droga, którą jechaliśmy ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz zajrzymy do klasztoru ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ale przed nami jeszcze spory kawałek drogi ... ruszamy więc dalej ...
Cały czas jedziemy przez góry ... wjeżdżamy wysoko dość ... :D
Obrazek

Droga jest szeroka i nawet dobrej jakości ...
Ale zawsze w miasteczkach drogi robią się ciasne bardzo ... :wink:
Obrazek

Obrazek

Potem znowu jest szeroko ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Do apartmana dojeżdżamy około 15 ...
Właścicielka i jej babcia witają nas bardzo miło ...
Babcia upiekła nawet kotopulosa :oczko_usmiech:
Obrazek

Wieczorem pojedziemy do Monemvasii 8)

CDN :papa:
Ostatnio edytowano 22.05.2018 07:32 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.08.2017 09:37

mysza73 napisał(a):Babcia upiekła nawet kotopulosa

... wygląda smakowicie ... :D ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez! - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone