MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! 25 lipca 2017 - EPIDAVROS Ja wiem, że na Peloponezie jest sporo miejsc, gdzie można poczuć historię starożytną ... Delfy, Korynt, Olimpia, Mykeny ...
Uczciwie przyznam, że planując miejsce naszego stacjonowania, nie przywiązywałam większej wagi do tych miejsc
Jak będą w okolicy to ok, a jak nie, to trudno
No i potem okazało się, że wszędzie jest daleko ...
No ale jedne
kamienie są w zasięgu naszej wycieczki ... więc pojedziem do nich ... zobaczym
To, jak małą wagę przykładałam do tej wycieczki może świadczyć fakt ... że nie doczytałam gdzie te właściwe
kamienie są ... i pojechaliśmy nie tam gdzie trzeba
Tzn były tam
kamienie ... ale zdecydowanie nie te, które ja chciałam zobaczyć ...
A konkretnie podałam mężowi te numerki: 37°37'59.9"N 23°09'35.0"E
No niby coś tam czytałam, że ma być "mały teatr" i "duży teatr" ... no i przyjęłam, że oba będą w jednym miejscu
Zajażdżamy i oczom naszym ukazuje się to
Zanim zasięgnęliśmy języka poszliśmy się rozejrzeć ...
Znaleźliśmy mały kościółek
Postanowiliśmy jednak nie dać za wygraną, skoro przyjechaliśmy taki kawał ...
Obok parkingu jest jakiś budyneczek, a w nim bardzo miła pani
Już wcześniej widziałam jak tłumaczyła coś dwóm młodym Francuzom ...
Pytamy więc i my gdzie jest duży teatr i pokazujemy jej w przewodniku czego szukamy
Pani się uśmiecha - podejrzewam, że często musi to tłumaczyć zabłąkanym turystom - powinna dostawać 1 euro od każdego biletu, który sprzedawany jest we właściwym miejscu
Okazuje się, że to czego szukamy jest około 15 km stąd ... wiemy już co i gdzie ... jedziemy
Dokładnie trzeba pojechać tu: 37°35'48.0"N 23°04'30.3"E
Parkujemy w cieniu oliwek - oczywiście darmowo
Idziemy do kasy ... tu już tak dobrze nie jest ... bilet normalny 12 euro, małolaty free, studenci mają zniżkę, ale nie pamiętam ile
Tanio nie jest ... ale kupujemy bilety ...
Więcej o tym miejscu można poczytać
TU No to jest
TEATR którego szukałam
Naprawdę robi wrażenie
Widoczność z każdego miejsca jest doskonała ... od razu przychodzi mi na myśl nowa hala sportowa, która powstaje w Radomiu ... jeśli będzie choć w połowie tak dobra jak ta widownia, to będzie super ...
Nie wiem co oczami wyobraźni ogląda mój mąż
, ale ja widziałam tam w dole siatkarzy
Czarnych Widzicie mnie na scenie?
A teraz?
Jestem usatysfakcjonowana
W kolejnym odcinku pokażę Wam co jeszcze można zobaczyć w cenie tego 12-eurowego biletu
CDN