Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran
Re: Moje wielkie greckie wakacje!

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.08.2017 14:28

maciuś77 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
maciuś77 napisał(a):Łącznie z promami prawie 6 tys. km, 4 wyspy, szlaki górskie, wulkan i nawet paznokcia nie zadarłem, a pod domem dałem się zagipsować :mrgreen:
A zdradzisz na jakich wyspach byłeś?
Bo wiesz ... ja już planuję :wink:

W tym roku padło na Cyklady: Milos, przypadkiem Paros, Ios i Santorini.
Więc jak ktoś coś, to na gorąco mogę co nieco podpowiedzieć :hut:

To jak można 8) , to Milos i ten "przypadek" mnie interesuje :wink:
Jakieś apartmany fajne polecisz?
maciuś77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciuś77 » 14.08.2017 15:14

mysza73 napisał(a):
maciuś77 napisał(a):W tym roku padło na Cyklady: Milos, przypadkiem Paros, Ios i Santorini.

Na Paros mieliśmy bardzo fajnego apartmana, cały przeszklony, nawet dach, klima trzystrefowa, duże patio i każdy miał swoje wyjście :D
Jedyny mankament, całość razem z kuchnią zajmowała jakieś... 4m2 i toaleta była na zewnątrz. Jeszcze ciężka do znalezienia :lol:
Acha, i w przyszłym roku o tej porze pewnie będzie zajęty :)
Na Paros mieliśmy mieć przesiadkę, a że prom opóźnił się o 3h, to spóźniliśmy się 15 minut na kolejny prom na Ios, który odpłynął niestety o czasie :evil:
I takim to przypadkiem zostaliśmy jeden dzień na Paros.
Przewoźnik w ogóle zrobił nam psikusa, bo mieliśmy z Milos odpłynąć w niedzielę, później w poniedziałek, a później okazało się, że kolejny prom dopiero w piątek...
Więc znaleźliśmy trasę z przesiadką. Na Ios dopłynęliśmy z trzydniowym opóźnieniem.
I na Ios właśnie mogę z czystym sumieniem polecić apartmana, najlepszego w jakim spałem :)
Cały domek dla nas, 45m2, ogromny taras, piękny widok na kapliczkę, góry, zatokę i plażę.
I żywego ducha w koło, tylko my i kozy :)
Na Milos apartman taki sobie, miał co prawda wszystko co trzeba, ale niczym specjalnym się nie wyróżniał.
Poza tym my szukamy lokum z dala od zatłoczonych miejsc.
Mogę kilka zdjęć wrzucić, jak pozwolisz :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.08.2017 15:21

maciuś77 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
maciuś77 napisał(a):W tym roku padło na Cyklady: Milos, przypadkiem Paros, Ios i Santorini.

Na Paros mieliśmy bardzo fajnego apartmana, cały przeszklony, nawet dach, klima trzystrefowa, duże patio i każdy miał swoje wyjście :D
Jedyny mankament, całość razem z kuchnią zajmowała jakieś... 4m2 i toaleta była na zewnątrz. Jeszcze ciężka do znalezienia :lol:
Acha, i w przyszłym roku o tej porze pewnie będzie zajęty :)
Na Paros mieliśmy mieć przesiadkę, a że prom opóźnił się o 3h, to spóźniliśmy się 15 minut na kolejny prom na Ios, który odpłynął niestety o czasie :evil:
I takim to przypadkiem zostaliśmy jeden dzień na Paros.
Przewoźnik w ogóle zrobił nam psikusa, bo mieliśmy z Milos odpłynąć w niedzielę, później w poniedziałek, a później okazało się, że kolejny prom dopiero w piątek...
Więc znaleźliśmy trasę z przesiadką. Na Ios dopłynęliśmy z trzydniowym opóźnieniem.
I na Ios właśnie mogę z czystym sumieniem polecić apartmana, najlepszego w jakim spałem :)
Cały domek dla nas, 45m2, ogromny taras, piękny widok na kapliczkę, góry, zatokę i plażę.
I żywego ducha w koło, tylko my i kozy :)
Na Milos apartman taki sobie, miał co prawda wszystko co trzeba, ale niczym specjalnym się nie wyróżniał.
Poza tym my szukamy lokum z dala od zatłoczonych miejsc.
Mogę kilka zdjęć wrzucić, jak pozwolisz :wink:

Jasne :lol:
i jeszcze ceny tych apartmanów by się przydały :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 14.08.2017 19:52

Też jestem zainteresowany, bo bilety na prom, na Ios (10.09) już kupiłem. Później Sikinos, Folegandros i Milos :D .
Czy na Ios lub Milos coś Ciebie niemile zaskoczyło :( :?: , a może czymś byłeś szczególnie zachwycony :) :?: .
pzdr. :wink:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 14.08.2017 20:38

W tym.roku napewno Grecji nie ujrzę więc chętnie popatrzę u Ciebie!
A jest na co :D
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 14.08.2017 22:30

mysza73 napisał(a):
Dokarmiłam miejscowe sierściuszki :lol:
Obrazek

... a Ty się myszo nie bałaś tych kotów (tylu naraz) :?: :wink:
Maraska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maraska » 14.08.2017 23:42

Greckie kociaki nie zrobią krzywdy:-) tym bardziej jak im się przyniesie kocie chrupki:-)
Witam... z wielką przyjemnością przejrzałam najnowszy wątek po Grecji...
Wątki Myszy w ogóle fajne są... a jeszcze o mojej ukochanej Grecji... cudownie.... tym bardziej, że z zapowiedzi widzę, że w większości będzie o miejscach, w których jeszcze nie byłam, więc z podwójną przyjemnością oglądać będę:-)
a Nafplio.... w którym akurat byłam jest przeurocze i w rzeczywistości i na zdjęciach:-)
Pozdrawiam
Maraska
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.08.2017 09:23

tiwa napisał(a):Też jestem zainteresowany, bo bilety na prom, na Ios (10.09) już kupiłem. Później Sikinos, Folegandros i Milos :D .
Ooooooo, super :oczko_usmiech: , będę czekać na relację (żeby znowu coś od Ciebie zgapić :oczko_usmiech: )

kkra napisał(a):W tym.roku napewno Grecji nie ujrzę więc chętnie popatrzę u Ciebie!
A jest na co :D
Możesz też zaglądnąć tu :smo:

Goniaa napisał(a): ... a Ty się myszo nie bałaś tych kotów (tylu naraz) :?: :wink:
Nic a nic :oczko_usmiech:

Maraska napisał(a):Greckie kociaki nie zrobią krzywdy:-) tym bardziej jak im się przyniesie kocie chrupki:-)
Witam... z wielką przyjemnością przejrzałam najnowszy wątek po Grecji...
Wątki Myszy w ogóle fajne są... a jeszcze o mojej ukochanej Grecji... cudownie.... tym bardziej, że z zapowiedzi widzę, że w większości będzie o miejscach, w których jeszcze nie byłam, więc z podwójną przyjemnością oglądać będę:-)
a Nafplio.... w którym akurat byłam jest przeurocze i w rzeczywistości i na zdjęciach:-)
Pozdrawiam
Maraska
Cieszę się, że mam nową czytelniczko-oglądaczkę :P
i wnioskuję, że Grekomaniaczkę :lol:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 15.08.2017 10:18

maciuś77 napisał(a):Zazdroszczę, też chciałbym podążać... ♿

W takim razie życzę szybkiego "odgipsowania"... :wink:

Nie chcę marudzić...ale skoro masz trochę czasu
to może jakąś relację zamieścisz na forum...
W każdym razie byłoby fajnie.
maciuś77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciuś77 » 15.08.2017 11:20

ajdadi napisał(a):
maciuś77 napisał(a):Zazdroszczę, też chciałbym podążać... ♿

W takim razie życzę szybkiego "odgipsowania"... :wink:

Nie chcę marudzić...ale skoro masz trochę czasu
to może jakąś relację zamieścisz na forum...
W każdym razie byłoby fajnie.

Zatem chyba tak się stanie :D
Przejrzałem właśnie na szybko zdjęcia, żeby coś wrzucić i zgrubną ciekawość myszy i tiwy zaspokoić, ale w kilku zdjęciach nie da się
pokazać wszystkich ciekawych miejsc, w których byliśmy 8)
A za więcej zdjęć pewnie mysza by mnie pogoniła ;)
Jeszcze jak do czytelni Ty dołączysz, to dla trójki już warto coś napisać i pokazać :)
Zatem, do zobaczenia :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.08.2017 12:20

maciuś77 napisał(a):Jeszcze jak do czytelni Ty dołączysz, to dla trójki już warto coś napisać i pokazać :)
Zatem, do zobaczenia :papa:
Bardzo słuszna decyzja :oczko_usmiech: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.08.2017 12:37

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! :hearts:

24 lipca 2017 - HYDRA 8)

Ten dzień wszyscy zaczynają wcześneiej niż zwykle (tzn ja to normalnie :oczko_usmiech: ),
bo o 9.30 odpływa nasz stateczek na wyspę Hydra :D
Bilety w Ermioni można zakupić w informacji turystycznej, która teoretycznie :wink: otwarta jest codziennie od godziny 8.00 :!:
Jakoś nie mam złudzeń, że pracownik tej instytucji pojawi się punktualnie ... :roll:
No i oczywiście ... miła pani przyjechała spóźniona jakiś kwadrans :evil: , najpierw pogawędziła sobie z pracownicą (która czekała pod drzwiami tak jak my, od 8 :wink: ).
Potem pokręciła się po biurze, a jak zaczęła sprzedawać nam bilety, miałam wrażenie, że robi to pierwszy raz w życiu 8O 8O 8O
Bilet kosztuje 7 euro(one way :wink: ) i każdy jest imienny, więc chwilę trwa zanim pani wypisała.
No ale około 8.40 mamy w garści bilety i możemy wrócić do apartmana na śniadanie :oczko_usmiech:

Hydra (Idra) uchodzi za najładniejszą wyspę Zatoki Sarońskiej.
Nie widziałam ich za wielę :wink: , ale po wizycie na Hydrze mogę absolutnie zgodzić się z takim stwierdzeniem 8)
Już sama podróż na nią była fantastyczna :oczko_usmiech:

To jeszcze Ermioni od strony wody ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hydra coraz bliżej ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wpłynięciu do portu najbardziej rzuca się w oczy zabytkowa wieża zegarowa :D
Jak widać jest 10.10, więc nasz rejsik trwał około 40 minut ... i nieźle nas wygwizdało na tym górnym pokładzie :lol:
Obrazek

CDN :papa:
Ostatnio edytowano 14.05.2018 14:55 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.08.2017 13:00

Nafplio bardzo ładne, tylko trudno się wymawia nazwę :wink: . Świetny widok z góry. Niektóre zdjęcia z uliczek trochę zajeżdżają Włochami 8)
Czekam na Hydrę...

pozdrawiam,
M
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.08.2017 13:06

Mikeee napisał(a):Nafplio bardzo ładne, tylko trudno się wymawia nazwę :wink: . Świetny widok z góry. Niektóre zdjęcia z uliczek trochę zajeżdżają Włochami 8)
Nawet lodziarnia nazywa się Gelateria di Piazza :lol:

Mikeee napisał(a):Czekam na Hydrę...

pozdrawiam,
M
Już dopływamy :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 15.08.2017 14:20

Hej

Fajna relacja i dużo inspiracji dla mnie.
Ja też (po nieciekawych, choć szczęście nie osobistych, doświadczeniach z Rannym Arem) zabukowałem w tym roku Egana, i oczywiście, żeby taniej było zrobiłem to z 1/2 roku.
Do konsumpcji lotu jeszcze nie doszło, ale już niedługo - nie mogę się doczekać koszernego :wink:.
Widzę że warto :D , generalnie wszyscy chwalą tego AEgana.
Myślę w przyszłym roku pojechać do Grecji autem, w planie po drodze Ateny, ale po Twojej relacji wydłużam trasę o Napflion i Hydrę ... piękne miejsca.
A jeszcze po drodze z Aten do Napflio jest Korynt i Mykeny ...ech.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! cz. I Peloponez! - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone