Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE EVER!!!! - cz.V Karpathos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.08.2023 13:44

O, gorsze chmury niż w Szkocji miałem ;)
Kotki przesłodkie. Olimp.... No cóż, może się podobać ;)

:hearts:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.08.2023 19:54

mysza73 napisał(a):Ale faktem jest, że mój dres ładnie harmonizuje się z greckimi kolorami :coool:

Bardzo przemyślana stylizacja :spoko:.

mysza73 napisał(a):Obrazek

Od dłuższego czasu słucham Sharon Kovacs i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jest ona do Ciebie bardzo podobna.
Stwierdzenie, że każdy ma swojego sobowtóra jest chyba prawdziwe.

Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.08.2023 14:20

Trza było wymienić tego dressa na jakiś ich sukienek. Rigopoula poszła by na to :mg: ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.08.2023 13:24

tony montana napisał(a):O, gorsze chmury niż w Szkocji miałem ;)
Kotki przesłodkie. Olimp.... No cóż, może się podobać ;)

:hearts:
No cóż :pociesza:

megidh napisał(a):Od dłuższego czasu słucham Sharon Kovacs i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jest ona do Ciebie bardzo podobna.
Stwierdzenie, że każdy ma swojego sobowtóra jest chyba prawdziwe.
Musiałam wyguglać, bo nie znam :oops:
No nie wiem ... może i tochę podobna ... jestem ;)

Potter napisał(a):Trza było wymienić tego dressa na jakiś ich sukienek. Rigopoula poszła by na to :mg: ...
Te ich kiecki przydługie dla mnie ... wyglądałabym jak Ciotka-Klotka :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.08.2023 13:35

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE EVER!!!! - cz.V - Karpathos :hearts:
tradycyjny podtytuł ... ,,moja grecka Sycylia" :hearts:

:hearts: OLYMPOS :hearts: - ciąg dalszy :coool:

Cały czas jesteśmy w okolicach kościoła ...
Cały czas jest pięknie ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok z tych tarasów jest warty sporych pieniędzy ... :coool:
Obrazek

Obrazek

Nie tylko Olymposki chętnie się z nami fotografowały :lol:
Obrazek

U Afrodyty (wiadomo :mg: ) pomieszkiwała Potter ... i katowała mnie zdjęciami ze swojego balkoniku :smo:
Obrazek

A widok miała na ten kościółek ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można by tak siedzieć i siedzieć, patrzeć i patrzeć ... :hearts:
Obrazek

Ale z niedaleka ... z tej piekarni, dochodzą bardzo ładne zapachy ... i krzyki :lol:
Obrazek

Okazuje się, że to koleżanka Potter robi takie zamieszanie ... bardzo smaczne z resztą :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chętnie kupiłabym ten chlebek, bo Potter twierdzi, że pyszny ... ale nie chciało mi się go nosić ... :oops:
Obrazek

Dlatego nabywamy pyszne, jeszcze gorące bułeczki :coool:
Dla męża z ziołami i pomidorami, a dla mnie oczywiście na słodko - z serem i miodem :mg:
Obrazek

Obrazek

Nabraliśmy sił ... możemy ruszać dalej ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba najwyższy szczyt Karpatos - góra Kali Limni - 1215 metrów n.p.m. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak kończymy nasz spacerek po Olympos ...
Wrócę tu na pewno ...
Ale teraz potrzebujemy trochę odpoczynku ... i dlatego obieramy kurs na ... Apellę :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:

Apella od wczoraj się nie zmieniła ... więc zdjęć już Wam oszczędzę :smo:

Tylko jedno ... stateczki już sobie odpłynęły ;)
Obrazek

Wracamy do hotelu ... ale mamy jeszcze sporo energii ... idziemy więc do "naszego" kościółka na sunsecik :smo:
Obrazek

Obrazek

Tu widać "moją" araukarię pięknie podświetloną :hearts:
Obrazek

Obrazek

Idziemy jeszcze troszkę wyżej ... za kozami :mg:
Obrazek

Obrazek

Ale robi się coraz ciemniej ... więc wracamy do naszej Arkasy ...
Obrazek

Obrazek

Sycylijsckie akcenty na Karpatos :serduszka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To był piękny i bardzo udany dzień ... :hearts:
Jutro też będzie ciekawie :smo:

:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.08.2023 19:40

mysza73 napisał(a):U Afrodyty (wiadomo :mg: ) pomieszkiwała Potter ... i katowała mnie zdjęciami ze swojego balkoniku :smo:

Kiedyś też podążałam trasą przetartą przez Potter, ale to było na wyspie Kos.

mysza73 napisał(a):Chętnie kupiłabym ten chlebek, bo Potter twierdzi, że pyszny ... ale nie chciało mi się go nosić ... :oops:

Ja bym sobie nie odpuściła, nawet kosztem noszenia. Lubię pieczywo i niestety mnie to gubi. Inni mogą jeść do woli i nie mają żadnych skutków ubocznych, a ja tylko spojrzę na pieczywo i już tyję. To jest kurna niesprawiedliwe.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.08.2023 12:42

Nadrobiłam, choć nie całość jeszcze :mg:

mysza73 napisał(a):nasz hotelik, na jedną noc, jest w samym sercu starówki i spacerek z dworca do hotelu Stavros
Nawet go kojarzę z naszych rodyjskich spacerów :mg:

mysza73 napisał(a):Bo z Radomia to ja se mogę polecieć ... :roll:
Można do Prevazy i stąd rzut na Lefkadę...nie narzekaj...

mysza73 napisał(a):Odrestaurowywanie trwało wiele lat, aż do 1940 r. Przywieziono mozaiki podłogowe i posągi z Kos, z okresu hellenistycznego i rzymskiego. Archeolodzy oburzeni bili na alarm, gdyż grabiono największe greckie dzieła by przywieźć je tutaj ...
To było totalne chamstwo przewozić z jednej wyspy na drugą. Pałac mi tym podpadł i nie weszłam do środka...

mysza73 napisał(a):Przechodzimy obok Kościoła Matki Bożej z Miasta.
Powstał on w XIV w., w tzw. dzielnicy żydowskiej. Była to największa katolicka świątynia na Rodos. Choć dziś są to ruiny, gdyż w czasie II wojny światowej, bombardowanie bardzo kościół zniszczyło.
Obrazek
W moim przewodniku ten kościół, a raczej jogo ruiny, nazywa się Kościół Matki Boskiej z Burg chyba, że inne miejsce miałaś na myśli.... Ruinki odwiedzałam każdorazowo będąc w mieście, bardzo mi się tam przyjemnie siedziało i patrzyło...

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):Ooo zaskoczenie, nie widziałem meczetów, podczas moich pobytów w Grecji;
fajne ujęcie minaretu
Bo tu Turcja za miedzą jest :oczko_usmiech:
:lol: :lol:

mysza73 napisał(a):Porozsyłałam kilka wiadomości (niektórzy trochę się burzyli 8O :smo: )
Dziwisz się... choć nie tego dnia, tu była kulturka 7:01, ale w kolejne....5:45 w sobotę!!!!

mysza73 napisał(a):Ulica Rycerska (Odos Ippoton) ... w ciągu dnia zatłoczona niemiłosiernie :oczko_usmiech:
To ja kulturalnie trafiałam na nią, pustki lub prawie pustki były...i nie było to w środku nocy o 5...

mysza73 napisał(a):Ruiny Świątyni Afrodyty
Nie wiele z niej zostało....
A na przeciwko cumują stateczki na Simi...

mysza73 napisał(a):Czas trwania rejsu ... prawie 5 godzin :roll: ... no nie cierpię tych promów ...

tony montana napisał(a):5h na promie taki kawałek? ;) Nie dałbym rady chyba :)
Myślałam, że krócej... dla mnie też ten czas jest masakrycznie długi...Cena bardzo przyzwoita...

tony montana napisał(a):Rodos Town zacnie pokazane, choć widzę, że nie wszędzie byłaś chyba ;)
A Lindos - jest czego żałować (szczególnie po zmroku)
Zgadzam się :D

Karpatos później doczytam....lub w weekend....
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 10.08.2023 12:58

mysza73 napisał(a):To chyba najwyższy szczyt Karpatos - góra Kali Limni - 1215 metrów n.p.m. Obrazek
:papa:

Boszszsz ale wstyd... Ten cycek ma nieco ponad 500 m tylko... Kali Limni jest dużo bardziej na południe od Olympos ...
Za rok Ci pokażę :)...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.08.2023 14:52

megidh napisał(a):Ja bym sobie nie odpuściła, nawet kosztem noszenia. Lubię pieczywo i niestety mnie to gubi. Inni mogą jeść do woli i nie mają żadnych skutków ubocznych, a ja tylko spojrzę na pieczywo i już tyję. To jest kurna niesprawiedliwe.
No jest ...
Ja też znam kilka osób co jedzą sobie wszystko i nigdzie tego nie widać ... :roll:
Nie ma sprawiedliwości na tym świecie :smo:

piekara114 napisał(a):Nadrobiłam, choć nie całość jeszcze :mg:
:proszedzieki:

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Bo z Radomia to ja se mogę polecieć ... :roll:
Można do Prevazy i stąd rzut na Lefkadę...nie narzekaj...
No może kiedyś skorzystam ... o ile jeszcze nasze lotnisko będzie działać :lol:

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Porozsyłałam kilka wiadomości (niektórzy trochę się burzyli 8O :smo: )
Dziwisz się... choć nie tego dnia, tu była kulturka 7:01, ale w kolejne....5:45 w sobotę!!!!
No to z Sycylii mam coś wysyłać czy nie? :co: :smo:

Potter napisał(a):Boszszsz ale wstyd... Ten cycek ma nieco ponad 500 m tylko... Kali Limni jest dużo bardziej na południe od Olympos ...

Ojjjj tam :oops:
A Ty i tak tam nie polazłaś tylko swoją OT samą wysłałaś :hahaha:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.08.2023 16:18

Wysyłaj, wysyłaj, ale o normalnej porze, czyli w tygodniu po 8, a w weekend po 10 :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.08.2023 09:17

mysza73 napisał(a):
Sara76 napisał(a):Ps. Ja w tym roku odwiedziłam Kos, a Rodos był w 2019 roku.
Dodekanez rządzi :oczko_usmiech:
A gdzie są relacje się pytam?
Ja też się pytam :?:

Beata W. napisał(a):Przypomniałam sobie Rodos, na które raczej nie wrócę,
Relacji tez nie było... :twisted:

Beata W. napisał(a):Padło na Turcję, jeszcze muszę sobie jakieś zajęcia zaplanować :D
Italia w tym roku to Ci powiem nawet była 2 razy raz Florencja ( Bolonia, Piza, Livorno), i ostatnio Rimini bo San Marino mi się marzyło :D
No i nadrabiam forumowe zaległości :oops:
Poszalałaś Dziewczyno :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.08.2023 09:40

mysza73 napisał(a):Bladym świtem, grubo przed godziną 5 budzi mnie ... pianie koguta 8O :lol:
No ok, koguty tak mają, że rano pieją :oczko_usmiech:
Ale TEN kogut budził się ... i piał non stop, serio, nie słyszałam jeszcze nigdy tak porąbanego koguta :roll:
W niedzielę to se nawet pomyślałam, że powinni rosół z niego ugotować :oops: :wink:
No masakra, jeszcze na wakacjach, ja bym pewnie się zmobilizowała i ten rosół ugotowała :lool: :lool:

mysza73 napisał(a):Na początek pojedziemy na najbliższą - Agios Nicholas :D
Jest to jedna z tych plaż bardziej polecanych na Karpatosie ... no mnie jakoś nie urzekła :wink:
Dobrze, że te glony były w jednym miejscu...przy leżaczkach :lool:

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Cena też bardzo spoko, rezerwowałam przez buking - 295 euro za 8 dni.

Milusio. Są jednak jeszcze tanie miejsca na urlop 8) .
Też o tym pomyślałam. Cena świetna, choć pewnie w sezonie ok 80-70 eur. Jak popatrzyłam to pierwsze dni września 61 eur...

mysza73 napisał(a):Mały kościółek Agia Sofia znajduje się na obrzeżach Arkasy, nad morzem.Pozostałości mozaiki są zupełnie niezabezpieczone ... obawiam się, że niedługo zarosną trawą i zostaną zadeptane ...
Może się Grecy ogarną... Ale jak tak sobie w tym roku myślałam, ile oni tego u siebie mają, to powinni na studiach mieć tylko kierunek archeolog i konserwator zabytków...

mysza73 napisał(a): A to właśnie plaża miejska Paralia Lefkos
Nie fajna, Wasza dużo lepsza.... A piasek ma piękny złoty kolor...

mysza73 napisał(a):(policzyłam, że byłam już na 11 greckich wyspach :mrgreen: )
8O Nie wiedzieć kiedy Ci się tyle uzbierało... Aż sama zaczęłam liczyć u siebie i wyszło 6 8O (nie liczę małych przybrzeżnych wysepek, gdzie pływałem lub wpław się dostałam) Co też mnie zaskoczyło, bo u mnie połowa wyjazdów do Grecji jest przecież samochodowa...

mysza73 napisał(a): No :hearts: APELLA BEACH :hearts: to moja ulubiona plaża na Karpatos ...
Mi chyba bardziej się podoba ta Wasza poprzednia plaża....
mysza73 napisał(a): Po drugiej stronie górki też jest cudna plaża ... za rok obadam dokładniej jak tam dojść :smo:
Ta zdecydowanie lepsza...

mysza73 napisał(a): No ile razy można tłumaczyć, że nie robimy zdjęć w pionie ... :roll: :glupek:
Mojemu też nie wytłumaczysz :twisted: ...bo tak się lepiej w telefonie przegląda...
maslinka napisał(a):Ja też mówię Małżowi, żeby nie robił pionowych zdjęć, bo "nie pasują" do relacji :lol: Można mówić... :roll:
To jest nas więcej :lool: ...Choć mi nie o relacje chodzi...

loverosa napisał(a):Ale cudnie w Grecji :D W tym roku Cro, ale zaczynam nabierać chęci na greckie wakacje.
Tylko lot samolotem przezwyciężyć :la:
Możesz samochodem pojechać :mg: i ewentualnie prom potem, jak Kulki...

mysza73 napisał(a): :hearts: OLYMPOS :hearts:
A ja myślałam, że na jakąś górę wejdziemy...
Świetne te płaskorzeźby w miasteczku...

mysza73 napisał(a):

To będę już na bieżąco. :verryhappy:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 11.08.2023 10:21

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Boszszsz ale wstyd... Ten cycek ma nieco ponad 500 m tylko... Kali Limni jest dużo bardziej na południe od Olympos ...

Boszszsz ... Kolejna wtopa.... OT był na pobliskim Profitis Illias....
Na Kali Limni idziemy za rok :cisza: ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.08.2023 10:37

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):

To będę już na bieżąco. :verryhappy:
Tylko ja już jestem w sycylijskim klimacie i nie wiem czy dam radę coś tu jeszcze wrzucić przed wyjazdem :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.08.2023 10:39

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Boszszsz ... Kolejna wtopa.... OT był na pobliskim Profitis Illias....
Na Kali Limni idziemy za rok :cisza: ...
Łooooo maaaatko, ale mieszasz ludziom w głowach :jezykprosto:
Znaczy OT na tym "cycku" był :jupi:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE EVER!!!! - cz.V Karpathos - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies