Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz.IV Naxos+Santorini

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.08.2021 11:35

Wyspa jest świetna.... Tego romansidła nie widziałam wcześniej, choć tytuł znany, ale w mojej bibliotece jej nie ma, a ja jednorazowych książek nie kupuję....

U nas pita - gyros też wpada jako posiłek, bardzo sycący posiłek zresztą... I błonnik, i białko, i węglowodany, i witaminy i minerały...no pełnowartościowy posiłek za 3 eur. :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2021 11:48

piekara114 napisał(a):Wyspa jest świetna.... Tego romansidła nie widziałam wcześniej, choć tytuł znany, ale w mojej bibliotece jej nie ma, a ja jednorazowych książek nie kupuję....

Ja niby też za dużo książek nie kupuję, ale na wakacje muszę mieć prawdziwą, swoją, pachnącą książkę :mrgreen:
A co do naszych książek, bo wszyscy zawsze bierzemy książki ...
Zuzia nabyła se przed wyjazdem kryminały ... trylogię ... każda po około 300 stron 8O
Po małej awanturce wzieła tylko 2 części :roll:
Mąż też nabył se książeczkę ... prawie 600 stron (mówi, że najlepsza książka jaką czytał i właśnie nabył 3 kolejne tomy - też są takiej grubości :mrgreen: )
No to już wiecie, dlaczego ja mam zawsze problem z pakowaniem ... same nasze książeczki zajmują jedną kabinówkę :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.08.2021 11:57

mysza73 napisał(a):No to już wiecie, dlaczego ja mam zawsze problem z pakowaniem ... same nasze książeczki zajmują jedną kabinówkę

Na urlop zabieram czytnik ebooków. Cały rok leży i się kurzy, bo wolę książki w tradycyjnym wydaniu, ale na wyjazdy wraca do łask. Papierowe mam za to przewodniki, a jak są za grube, to kserówki z najciekawszych fragmentów.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.08.2021 12:00

mysza73 napisał(a):No to już wiecie, dlaczego ja mam zawsze problem z pakowaniem ... same nasze książeczki zajmują jedną kabinówkę :smo:

Przerzucenie się na e-book readery nie przeszło? Wtedy nie trzeba negocjować ile książek można zabrać. :wink: Oczywiście zapach inny :oczko_usmiech: ale korzyści też wiele.

Piękne... promy. :wink: Plaża też niczego sobie. :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2021 12:05

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):No to już wiecie, dlaczego ja mam zawsze problem z pakowaniem ... same nasze książeczki zajmują jedną kabinówkę
Na urlop zabieram czytnik ebooków. Cały rok leży i się kurzy, bo wolę książki w tradycyjnym wydaniu, ale na wyjazdy wraca do łask. Papierowe mam za to przewodniki, a jak są za grube, to kserówki z najciekawszych fragmentów.

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a):No to już wiecie, dlaczego ja mam zawsze problem z pakowaniem ... same nasze książeczki zajmują jedną kabinówkę :smo:
Przerzucenie się na e-book readery nie przeszło? Wtedy nie trzeba negocjować ile książek można zabrać. :wink: Oczywiście zapach inny :oczko_usmiech: ale korzyści też wiele.

No przecie tłumaczę, że muszę mieć pachnącą książką książkę :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.08.2021 12:15

mysza73 napisał(a):No przecie tłumaczę, że muszę mieć pachnącą książką książkę

Rozumiem, że to rodzina przypadłość :D .
Też lubię zapach książek, ale muszę się jakoś w kabinówkę zmieścić.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2021 12:20

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):No przecie tłumaczę, że muszę mieć pachnącą książką książkę

Rozumiem, że to rodzina przypadłość :D .
Też lubię zapach książek, ale muszę się jakoś w kabinówkę zmieścić.
Zuzia pewnie wyssała to z mlekiem matki :oczko_usmiech:
A mąż ... no dużo ze mną przebywa, to i na niego przeszło :lol:

Na najbliższy wyjazd tem mam książeczkę w odpowiednim temacie :smo: , ale chyba nie będzie kiedy poczytać, to zostawię ją na wiosnę :oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.08.2021 12:22

mysza73 napisał(a):No przecie tłumaczę, że muszę mieć pachnącą książką książkę :lol:

No cóż, to nie ma wyjścia. Albo książka, albo kiecka. Każda pachnąca, oczywiście. :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2021 12:26

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a):No przecie tłumaczę, że muszę mieć pachnącą książką książkę :lol:

No cóż, to nie ma wyjścia. Albo książka, albo kiecka. Każda pachnąca, oczywiście. :wink:

Wybieram książkę ... i kieckę :oczko_usmiech: ... przecie walizeczkę można dokupić :lol:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.08.2021 20:45

mysza73 napisał(a):I jeszcze moja tegoroczna lektura ... trochę kiepska, no ale w aktualnym wakacyjnym temacie musi być :smo:
Bo te Moje wielkie greckie wakacje to ... no mała porażka :wink:
W sumie to najgorsza moja wakacyjna książka z Grecją w tle ...

Faktycznie kiepska. Główna bohaterka spędza wakacje na wyspie Rodos, ale opisy niektórych miejsc na wyspie w żaden sposób nie korelowały z moimi wspomnieniami.
mysza73 napisał(a):A jak już o książkach z Grecją w tle ... przed wyjazdem czytałam książkę "Wyspa".
Jest ona o greckiej wysepce Spinalonga, która kiedyś była kolonią trędowatych. Bardzo mi się podobała, polecam :D

"Wyspy" jeszcze nie czytałam, ale mam zamiar. Natomiast czytałam książkę Magdaleny Knedler "Szepty z wyspy samotności", która bardzo mi się podobała, więc polecam. Bardzo ciekawie napisana powieść, z której dowiedziałam się o życiu i śmierci ludzi na Spinalondze i ich rodzinach oraz o tych, którzy przeżyli i mogli opuścić Spinalongę. Akcja toczy się w trzech okresach czasowych i bardzo wciąga (czytałam po nocach a rano ledwo wstawałam do pracy).

marze_na napisał(a):

Nie mogę się przekonać do czytnika. Papierowa książka to jest to, co lubię najbardziej. Zabieram ze sobą na wyjazdy zawsze jedną książkę, która wraca nieprzeczytana, bo nie mam czasu na czytanie. Na plaży lub na basenie nie mogę się skupić nad lekturą, bo mi wszystko przeszkadza. A to wiatr wieje, a to fale biją o brzeg, a to gdzieś ktoś krzyknie czy się śmieje. Nie, to nie są warunki do skupienie się nad lekturą. A wieczorem po powrocie do hotelu zgrywam zdjęcia i filmy, co trochę czasu zajmuje a potem jestem już zmęczona i kładę się spać.
Co do przewodników, to też robię kserówki.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.08.2021 09:41

mysza73 napisał(a):Na najbliższy wyjazd tem mam książeczkę w odpowiednim temacie :smo: , ale chyba nie będzie kiedy poczytać, to zostawię ją na wiosnę :oczko_usmiech:

Rozwiń temat, proszę :mrgreen: ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2021 12:14

megidh napisał(a):Natomiast czytałam książkę Magdaleny Knedler "Szepty z wyspy samotności", która bardzo mi się podobała, więc polecam. Bardzo ciekawie napisana powieść, z której dowiedziałam się o życiu i śmierci ludzi na Spinalondze i ich rodzinach oraz o tych, którzy przeżyli i mogli opuścić Spinalongę. Akcja toczy się w trzech okresach czasowych i bardzo wciąga (czytałam po nocach a rano ledwo wstawałam do pracy).
Dzięki, zakupię :oczko_usmiech:
Coś jeszcze z Grecją w tle polecasz, bo wnioskuję, że też takie na urlopie czytasz :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2021 12:14

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):Na najbliższy wyjazd tem mam książeczkę w odpowiednim temacie :smo: , ale chyba nie będzie kiedy poczytać, to zostawię ją na wiosnę :oczko_usmiech:

Rozwiń temat, proszę :mrgreen: ...

Jak Ty rozwiniesz swój, to może i ja rozwinę ... :mrgreen:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.08.2021 21:07

mysza73 napisał(a):
megidh napisał(a):Natomiast czytałam książkę Magdaleny Knedler "Szepty z wyspy samotności", która bardzo mi się podobała, więc polecam. Bardzo ciekawie napisana powieść, z której dowiedziałam się o życiu i śmierci ludzi na Spinalondze i ich rodzinach oraz o tych, którzy przeżyli i mogli opuścić Spinalongę. Akcja toczy się w trzech okresach czasowych i bardzo wciąga (czytałam po nocach a rano ledwo wstawałam do pracy).
Dzięki, zakupię :oczko_usmiech:
Coś jeszcze z Grecją w tle polecasz, bo wnioskuję, że też takie na urlopie czytasz :smo:

Kilka przeczytałam. Jedne ciekawe, inne mniej ciekawe a jeszcze inne beznadziejne, ale czytałam do końca, mając nadzieję, że jednak akcja się rozwinie.
Te, które mnie zainteresowały to:
Victoria Hislop (ta od "Wyspy) - "Pocztówki z Grecji"
Yvette Manessis Corporon - "Szept cyprysów"
Magdalena Kawka - "Wyspa z mgły i kamienia"
Magdalena Kawka - "Sztuka latania"
Alek Rogoziński - "Morderstwo na Korfu"
Jennifer Barclay - "Pod błękitnym greckim niebem" (wydaje mi się, że ta książka mignęła mi w którejś z Twoich relacji)
Mary Stewart - "Ta przyziemna magia"
Judith Gould - "Grecka willa"
Maira Papathanasopoulou - "Judasz całował wspaniale"
Krystyna Mirek - "Szczęście all inclusive"
Bożena Gałczyńska-Szurek - "Kręta droga do nieba"
Bożena Gałczyńska-Szurek - "Monachos"
Bożena Gałczyńska-Szurek - "Cierpkie winogrona"
Belinda Jones - "Poza błękitem oceanu"
Alicja Góra - "Złapać Greka"
Hanna Cygler - "Grecka mozaika"
Isabelle Broom - "Moje greckie lato"
Kamila Mitek - "Moje greckie lato"
Victoria Connelly - "Uważaj, o czym marzysz".
Pewnie większość z nich już znasz.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.08.2021 16:24

megidh napisał(a):Te, które mnie zainteresowały to: ...

Kilka z tych faktycznie już czytałam :mrgreen: , no ale już wiem czego sobie poszukam na kolejne wakacje :smo:
Dzięki :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz.IV Naxos+Santorini - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone