Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. III Paros

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.08.2019 14:48

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE! cz. III :? :?: :wink:

Kalogeros Beach

Tym razem na plażowanie wybraliśmy plażę Kalogeros :mrgreen:
W internetach można wyczytać, że przepływające statki potrafią zrobić duże fale i lepiej nie rozkładać się zbyt blisko brzegu ...
Przy zejściu na plażę też stoi tablica z takowym ostrzeżeniem ... 8O
Gdy przyjechaliśmy wiaterek wiał jak zwykle, ale morze było raczej spokojne ... czego tu się bać ... :wink:
Rozłożyliśmy się więc pod skałą, w bezpiecznej, jak nam się wydawało, odległości od brzegu ... :wink: )
Plażowaliśmy w najlepsze ... :oczko_usmiech:
Plaża ta słynie też z glinki, która ma ponoć cudowne właściwości i skóra po wysmarowniu się nią jest gładka jak pupa niemowlaka ... :lol: :lol: :lol:
Większość plażowiczów chodziła wysmarowana tą glinką 8O 8O 8O ... przez co wyglądali jak kosmici :lol: :lol: :lol:
No więc skoro wszyscy się nacierają, to może coś w tym jest ... poszłyśmy z Zuzią i my :lol: :lol: :lol:
No nie wiem ... może za mało tego mazidła użyłam, może za krótko w tym siedziałam ... ale jakichś spektakularnych efektów nie stwierdziłam :wink:

To właśnie tu na końcu było to cudowne SPA :mrgreen:
Obrazek

Myślę sobie, że z tą cudownością glinki to przesada, to pewnie z tymi falemi też przesadzali ...
Na horyzoncie widać promy ale fal nijakich nie stwierdzam ... :?
Obrazek

Fale przyszły po kilkunastu minutach ...
Obrazek

Tym razem jednak nasz obóz ocalał ... :oczko_usmiech:
Morze znowu się uspokoiło, można było spokojnie popływać ... :oczko_usmiech:

Troszkę nawet nuda się zrobia ... mąż poszedł się rozejrzeć, bo z drugiej strony górki był porcik :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na horyzoncie znowu pojawia się prom ... :oczko_usmiech:
Moi już cali w skowronkach czekają na fale :roll: ... ja wchodzę na górkę, coby mieć lepszy widok ... :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu już widać, że fale zalewają większość plaży ... :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będąc tam na górze miałam nadzieję, że mąż ma na oko nasze rzeczy ...
Ale on tylko torbę, w której były telefony, dokumenty itp, zarzucił na skałę i wrócił walczyć z falami ...
No i resztę nam zalało ... :roll:
Zuzia żałowała nawet, że jej telefon ocalał, bo tak to tatuś kupiłby jej nowy :lol: :wink:

Fale były naprawdę duże ... 8O 8O 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byliśmy na tej plaży jeszcze raz ... ale zrobiliśmy przed naszym obozem porządne umocnienia ...
Naznosiłam dużo kamieni, z których zbudowaliśmy mur ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Byliśmy porządnie zabezpieczeni ... ale tego dnia fale były duuużo mniejsze ... :roll: :lol: :wink:

:papa: :papa: :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.08.2019 16:52

Ale tsunami! 8O

Plaża śliczna. :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.08.2019 17:39

mysza73 napisał(a):Na horyzoncie znowu pojawia się prom ... :oczko_usmiech:
Moi już cali w skowronkach czekają na fale :roll: ... ja wchodzę na górkę, coby mieć lepszy widok ... :wink:

Będąc tam na górze miałam nadzieję, że mąż ma na oko nasze rzeczy ...
Ale on tylko torbę, w której były telefony, dokumenty itp, zarzucił na skałę i wrócił walczyć z falami ...
No i resztę nam zalało ... :roll:

Skąd ja to znam. Tutaj opisałam moją tegoroczną przygodę z falami wywołanymi przez przepływający katamaran. Tylko że niestety moje straty po tej przygodzie są dosyć spore. Kamera dalej nie działa. Czekamy na jakąś część, która ma przyjść pod koniec sierpnia. I dopiero wtedy sie okaże, czy da się ją naprawić.

Widoki z tych wysokości, na które się wdrapałaś są super.
A fale rewelacyjne.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.08.2019 18:22

O glince wiedziałem (ktoś tam się nawet wysmarował mimo nieplażowej pogody), ale o falach to wcale 8O , ciekawe zjawisko, faktycznie są wielkie. Jak ktoś zaśnie na plaży może mieć orzeźwiającą pobudkę :lol:
Kalogeros wspominam miło bo to jedyne w miarę dogodne miejsce na Paros na dziki nocleg nad morzem jakie udało się nam odnaleźć :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 14.08.2019 18:55

mysza73 napisał(a):Zuzia żałowała nawet, że jej telefon ocalał, bo tak to tatuś kupiłby jej nowy :lol: :wink:

:lool:

Tą glinką to byś pewnie musiała codziennie przez cały urlop się smarować, żeby jakieś efekty były. Ludzie w glince z daleka wyglądają jak Murzyni :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.08.2019 12:08

Mikromir napisał(a):Ale tsunami! 8O

Plaża śliczna. :D

megidh napisał(a):Widoki z tych wysokości, na które się wdrapałaś są super.
A fale rewelacyjne.

kulka53 napisał(a):O glince wiedziałem (ktoś tam się nawet wysmarował mimo nieplażowej pogody), ale o falach to wcale 8O , ciekawe zjawisko, faktycznie są wielkie. Jak ktoś zaśnie na plaży może mieć orzeźwiającą pobudkę :lol:

Fale były fajne ... moi jak tylko się zaczynały rzucali wszystko i wskakiwali do wody 8O ... ja wolałam patrzeć na nie z brzegu :oczko_usmiech:

megidh napisał(a):Skąd ja to znam. Tutaj opisałam moją tegoroczną przygodę z falami wywołanymi przez przepływający katamaran. Tylko że niestety moje straty po tej przygodzie są dosyć spore. Kamera dalej nie działa. Czekamy na jakąś część, która ma przyjść pod koniec sierpnia. I dopiero wtedy sie okaże, czy da się ją naprawić.
No to słabo z tą kamerą :?

ruzica napisał(a):Tą glinką to byś pewnie musiała codziennie przez cały urlop się smarować, żeby jakieś efekty były. Ludzie w glince z daleka wyglądają jak Murzyni :mrgreen:
Jak jest taka cudowna, to od razu powinna zadziałać :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.08.2019 12:14

Naoussa

W internetach przeczytałam między innymi to:
Stolicą wyspy Paros, Parikią, możemy być odrobinę zawiedzeni. Ogromne promy przypływające do portu jak autobusy na dworzec. Będą marudzili zwłaszcza ci, którzy szukają szczypty oryginalnej, klimatycznej, wyspiarskiej Grecji. Dlatego pierwszą wycieczkę powinni odbyć do odległej o 10 km Naoussy. Jeszcze niedawno ta duża wieś, położona nad rozległą zatoką, pozostawała w stanie nienaruszonym. Labirynt kwadratowych, przypominających kostki cukru, białych domków ułożonych wzdłuż krętych uliczek. Do tego niewielkie kościółki i kapliczki. Gdyby nie te nowe, betonowe hotele...

Jeszcze dziś Naoussa uchodzi za jedną z najpiękniejszych miejscowości na Cykladach. Docenimy to w chwili, gdy dojdziemy do portu, wokół którego, jak wokół sceny amfiteatru rozłożyła się miejscowość. Natychmiast znajdziemy się wśród plątaniny kutrów i sieci, jak na prawdziwą rybacką wieś przystało. Do tego pozostałości weneckiego zamku oblegane przez miłośników fotografowania. I gęsi puszące się przed obiektywem jak rasowe modelki.

Stara jestem, a głupia i się posłuchałam ... :oops:

Aczkolwiek zapaliła mi się czerwona lampeczka, gdy na jednym z blogów przeczytałam to:
Miejscowość Naoussa. Lubisz imprezować? Naousa to idealne miejsce dla Ciebie! W sezonie, na głównym placu pustoszeje dopiero koło 5 – 6 rano. Ale Naousa to również wspaniałe miejsce na spacer. Zatrzymaj się w uroczym porcie rybackim, odwiedź wenecką twierdzę z XIII wieku. Uważaj, bo silne fale mogą Cię delikatnie zmoczyć. ...

Pokażę Wam Naoussę moimi oczami ... 8)
A na koniec zdradzę, z którą opinią bardziej się zgadzam :wink:

Parkujemy w okolicach fajnego mostka :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potter w czerwcu przysłał mi takie zdjęcie ... ciekawe czy to te same kaczuchy :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruiny weneckiego zamku ...
Obrazek

To miejsce troszkę mnie przeraziło ... co tu się musi dziać wieczorem ... :?
Obrazek

Kościół Agios Nikolaos (św. Mikołaja)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczamy okolicę portu ... by zagłębić się w uliczki ... :oczko_usmiech:
Ale o tym następnym razem :smo:

Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 15.08.2019 13:49

na razie wygląda zachęcająco ... lepiej niż Chora w Tinos :wink: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.08.2019 10:13

Naoussa

No to chodźmy w te uliczki ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palmy ... no wiadomo jakie :wink:
Obrazek

Dochodzimy do głównego kościoła, Kimissis tis Theotokou (kościół Wniebowzięcia NMP), który znajduje się w najwyższym punkcie miasteczka Obrazek

Z daleka prezentuje się dużo lepiej ... no ale popatrzmy :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy w uliczki ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To dla Beaty :smo:
Obrazek

Obrazek

I znowu jesteśmy w porcie ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Wracając wstępujemy jeszcze na sunset :oczko_usmiech: ... do monastyru Agioi Anargiroi :oczko_usmiech: Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.08.2019 19:17

No ja nie wiem, jak można grymasić na takie okoliczności - Naoussa przecudna, sunset pierwsza klasa i naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Pięknie! :D
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 20.08.2019 12:52

Czy byliście tam do wieczora, kiedy zaczęły się te dzikie imprezy? Za dnia wygląda zachęcająco :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.08.2019 17:40

Zachód słońca spod monastyru faktycznie przepiękny... 8O
Taki tylko mały minusik to morze.... białych domków w dole :wink: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2019 08:31

Mikromir napisał(a):No ja nie wiem, jak można grymasić na takie okoliczności - Naoussa przecudna, sunset pierwsza klasa i naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Pięknie! :D
Ja przyczepiła bym się do tych stolików porozstawianych w porcie ... normalnie ciężko było przejść :roll: :wink:

ruzica napisał(a):Czy byliście tam do wieczora, kiedy zaczęły się te dzikie imprezy? Za dnia wygląda zachęcająco :)
Kiedy my wracaliśmy do samochodu, to w stronę przeciwną, czyli do portu, ciągnęły tabuny młodzieży ... raczej nie szli na wieczorną mszę czy kontemplować sunset :wink:
Podejrzewam więc, że z tymi imprezami coś jest na rzeczy ... :wink:

kulka53 napisał(a):Zachód słońca spod monastyru faktycznie przepiękny... 8O
Taki tylko mały minusik to morze.... białych domków w dole :wink: .
No już nie posuwajmy się za daleko w wymaganiach ... :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2019 09:47

ANTIPAROS

Dziś skoczymy na Antiparos ... choć Potter donosiła w czerwcu, że zupełnie nie warto 8O
No ale ja tradycyjnie muszę to sprawdzić na własne oczy :lol:

Prom pływa z Pounty ... bardzo często :mrgreen:
Bilety kupuje się dopiero przy stoliku na promie ... co powoduje spore kolejki i zamieszanie :roll:
Więcej o promie i w ogóle o Antiparos można poczytać na tej stronce :mrgreen:

No to płyniemy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Rejs" trwa króciutko, nie dłużej niż 10 minut :lol:
I już jesteśmy na Antiparos :mrgreen:
W porcie, podobnie jak na Elafonisos, wita nas ładny, typowo grecki kościółek 8)
Obrazek

Samochód zostawiamy w okolicy portu i idziemy się rozejrzeć ...
Obrazek

Obrazek

Portowe miasteczko to jedyne miasteczko na Antiparos ... i faktycznie jest takie sobie :roll: :wink:
Jedna główna ulica ... pełna knajpek i sklepików ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedynie okolice kastro są ciekawsze ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zróbmy chwilkę przerwy, bo robi się gorąco ... :smo:

Ostatnio edytowano 09.04.2020 14:23 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.08.2019 11:43

Piękne wszystko: cykladzkie kolorki, port, kościółek, zamurowany w oknie dzban, uliczki, ośmiorniczki i oczywiście Wy! :D
I chciałabym, żeby u mnie teraz zrobiło się upalnie, bo mamy 17 stopni i ciężkie chmury wokoło. :x

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. III Paros - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone