Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 05.09.2018 15:29

Zerkam ostatnio na Egona, loty Kraków-Ateny na lipiec 2019, no i strasznie drogie teraz są... 8O Nie widzę żadnych promo... może później się pojawią. :roll:
A Rajanem nie latam, bo nigdy nie wiadomo, czy naprawdę wyleci. :mrgreen:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 15:32

agata26061 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
agata26061 napisał(a):Jak Wy wszyscy rezerwujecie takie tanie loty? 8O 8O :roll: Ja jak czasem wchodzę tak orientacyjnie sprawdzić ile by moją rodzinę kosztował lot gdziekolwiek, to ceny z kosmosu :roll:
Bilety na linie rejsowe (np. LOT, AE Agi) trzeba kupować z dużym wyprzedzeniem, warto zapisać się do newsletterów danej linii to będziesz otrzymywać info o promo...
Bilety na low costy (Wizz, Rya,. easyjet itp.)- tu trzeba polować (jak są promocje to zwykle podnoszą ceny, ale można trafić na sporą zniżkę). Najlepsze ceny są w momencie wrzucania rozkładów lotów na kolejny sezon (to będzie teraz), potem rosną, spadek jest na 10-6 tygodni przed datą lotu... Ale są i wyjątki... w tym roku na lato najniższe ceny były na 3 tyg. przed, w czerwcu można było kupic bilety na Kretę na lipiec za niecałe 300 zł os/RT..... Ja ustalam sobie termin (ruchomo w jakimś przedziale) i akceptowalną cenę na dany kierunek i obserwuję ceny (tryb prywatny!!!) na kilku kierunkach - jak cena w Twoim przedziale to kupuj....

Teraz sprawdziłam lot do Aten z Warszawy Egonem i za moją rodzinę (2 dorosłych + dziecko 2-4 lata + dziecko 7 lat) w czerwcu wyszło mi 1100 euro 8O to trochę sporo porównując do trzystu kilku Myszy...

Zajrzyj i sprawdź na marzec - https://en.aegeanair.com/plan/low-fare-calendar/
Takie same promo będą i na lipiec, tylko trzeba cierpliwie sprawdzać :smo:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.09.2018 15:37

Ciszę się, że odcinek był długi, bo zapomniałam książki na praje :smo: .
Zdjęcia wszystkie widzę. Bardzo podobają mi się te noclegowo-lotniskowe :wink: .
Widok z apartmana bajeczny :hearts: . Kawka i winko w takich okolicznościach to byłoby coś 8) .
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 15:50

marze_na napisał(a):Ciszę się, że odcinek był długi, bo zapomniałam książki na praje :smo: .
Zdjęcia wszystkie widzę. Bardzo podobają mi się te noclegowo-lotniskowe :wink: .
Widok z apartmana bajeczny :hearts: . Kawka i winko w takich okolicznościach to byłoby coś 8) .

Mnie wystarczała kawka z princessą :oczko_usmiech:
Obrazek

A na jakiej praji dziś zalegasz? :evil:
Ostatnio edytowano 09.04.2020 13:26 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 05.09.2018 16:44

Widoczek z balkonu PIERWSZA KLASA...oczywiście będę zaglądał :papa:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 16:49

ajdadi napisał(a):Widoczek z balkonu PIERWSZA KLASA...oczywiście będę zaglądał :papa:

Oczywiście się cieszę :oczko_usmiech:
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 05.09.2018 18:58

mysza73 napisał(a):
agata26061 napisał(a):Teraz sprawdziłam lot do Aten z Warszawy Egonem i za moją rodzinę (2 dorosłych + dziecko 2-4 lata + dziecko 7 lat) w czerwcu wyszło mi 1100 euro 8O to trochę sporo porównując do trzystu kilku Myszy...

Zajrzyj i sprawdź na marzec - https://en.aegeanair.com/plan/low-fare-calendar/
Takie same promo będą i na lipiec, tylko trzeba cierpliwie sprawdzać :smo:

No właśnie planuję zerkać sobie co jakiś czas. Co prawda ja jeszcze z Chorwacji "nie wyrosłam", więc i tam jeszcze w kilku miejscach chciałabym spędzić urlop, ale jakby się trafiła jakaś naprawdę dobra okazja cenowa, co do lotów, to być może zdecydowałabym się na Grecję ;)
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 05.09.2018 20:48

Prima widok z okna Mucha!

:)

Ale to spania na lotnisku, twardziele jesteście ;]
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 21:00

tony montana napisał(a):Prima widok z okna Mucha!

:)

Ale to spania na lotnisku, twardziele jesteście ;]
No nie gadaj Tony, że nigdy na lotnisku nie spałeś :wink:
ruzica
Cromaniak

Postnapisał(a) ruzica » 05.09.2018 21:02

Oczy mnie wyszły z orbit na widok widoku z balkonu :mrgreen:

Czy princessy akurat te, to specjalnie z powodu koloru opakowania zostały wzięte :?: :roll:
Bo widzę, że książki nawet miałaś pod kolor 8O
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 21:08

ruzica napisał(a):Oczy mnie wyszły z orbit na widok widoku z balkonu :mrgreen:

Czy princessy akurat te, to specjalnie z powodu koloru opakowania zostały wzięte :?: :roll:
Bo widzę, że książki nawet miałaś pod kolor 8O

Princessy te jem od lat i chyba ńigdy mnie się nie przejedzą :oczko_usmiech: , a że się kolorkiem wpasowały ... :lol:
A książki zawsze w tematyce kraju wakacyjnego staram się mieć ... :smo:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.09.2018 21:18

mysza73 napisał(a):A na jakiej praji dziś zalegasz? :evil:

To bylo na dos Estudantes :D . Obskakujemy tak ze trzy dziennie, bo na jednej to dłużej niż dwie godziny nie wysiedzimy :mrgreen: . Przez trzy dni w Lagos poznaliśmy już wszystkie 8) . Jutro lecimy dalej :hut: .
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 05.09.2018 22:46

Na tym tarasie, z takim widokiem to mogę z kawką posiedzieć :D
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 06.09.2018 10:50

mysza73 napisał(a):
Lidia K napisał(a):
mysza73 napisał(a):Tegoroczne wakacje były pod znakim kościołów, bieli, błękitu i ... kotów :oczko_usmiech:

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiii, aż oniemiałam z wrażenia.
Powinnaś czuć się winna :smo:

Biorę to na siebie. :wink:
Wiem na 1000% że warto było się zakochać, chociaż nigdy nie wiemy jak i kiedy się miłość skończy :)
Oby Grecja spełniała oczekiwania. Nasze spełnia z nawiązką.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2018 14:21

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE!

Mająca niespełna dwieście kilometrów kwadratowych wyspa zauroczy nawet najbardziej wybrednych podróżników swoją nienachalnością, przyjaznością tubylców i miłością do gołębi.
Jest nazywana często w literaturze "greckim Lourdes" i to powinno wystarczyć za jej charakterystykę. Sercu większości Greków jest tak bliska, jak wielu z nas bliska jest Częstochowa.
Na wzniesieniu w mieście Tinos stoi kościół Panagia Evangelistria (Zwiastowania Matki Bożej), w którym znajduje się cudowna ikona Dziewicy. Jej autorstwo przypisuje się św. Łukaszowi. Ikona została odkryta w 1823 roku, a w 1940 roku, z chwilą gdy jedna z sióstr zakonnych klasztoru Kechrovounion poinformowała, że Matka Boska nawiedziła ją we śnie, narodził się kult maryjny. Milenium pielgrzymkowe przypada na 15 sierpnia, a dzień ten zwany jest Dekapentavgoustos.
Już pierwszy spacer po stolicy wyspy pozwala zrozumieć dlaczego nazywana jest grecką Częstochową. Na każdym kroku można kupić tu ogromne świece i rozmaite "święte" przedmioty.

Kiedy zaczęłam zbierać informacje o Tinos, właśnie to mogłam przeczytać najczęściej :D
W sumie brzmiało to dosyć zachęcająco ... :lol:
No to teraz pokażę Wam jak było w praktyce ... :wink:

Tinos - stolica wyspy

Zaczniemy od stolicy wyspy - miasta Tinos :D
Z parkowaniem w Grecji nie ma większych problemów.
Auto zostawiamy więc w okolicy portu i idziemy ... :oczko_usmiech:

Jest araukaria :oczko_usmiech: , jest kościół (co prawda przesłonięty przez araukarię :lool: ), są delfiny(no dobra, słabo je widać :oops: , ale przyniosły nam szczęście, bo widziałam prawdziwe :lol: )
Obrazek

Obrazek

Zapowiada się nieźle :wink:
Obrazek

Ale zanim zagłębimy się w uliczki, pójdziemy najgłówniejszą aleją miasta :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy końcu aleii stoi pomnik kobiety, idącej na kolanach ze świecą ...
Takie kobiety widziałam na własne oczy, ale nie miałam śmiałości zrobić zdjęć ...
Obrazek

My co prawda też zapaliliśmy świece w intencjach naszych bliskich, ale do klasztoru szliśmy na wyprostowanych nogoch ...
Obrazek

A świece można kupić od rozmiaru xxs do xxxl ... 8O :roll: :oczko_usmiech:
Obrazek

Aleja kończy się u wrót zabudowań klasztornych.
Obrazek

Obrazek

Budowla ma dwupoziomową konstrukcję. Na piętrze znajduje się nawa główna kościoła głównego, mieszcząca cudowną ikonę otoczoną wotami, z których wiele posiada morskie motywy (nie można robić zdjęć ...)
Obrazek

Cuda się zdarzają! Któregoś roku, jeszcze w XIX wieku, dwumasztowy szkuner, jakich setki przemierzały wówczas tutejsze morskie szlaki, zmierzał do portu w Tinos. Jesienny wiatr wzburzył morze. Trzyosobowa załoga zajęta była sterowaniem i pilnowaniem żagli. Dość późno zorientowali się, że ich stateczek nabiera wody. Gdzieś w trudno dostępnym miejscu dna, poniżej linii wodnej, w nadwerężonym poszyciu zrobiła się duża dziura. Żeglarze bezskutecznie wylewali wodę, szybko wdzierającą się do wnętrza. Marny byłby los statku i całej załogi, gdyby strwożeni marynarze nie wznieśli modłów do swej patronki. I wówczas zdarzył się cud – podpłynęła wielka ryba, a gwałtowny strumień wessał ją w otwór, gdzie się zaklinowała jak korek, powstrzymując napływ wody. Żeglarze szczęśliwie dotarli do portu i z wdzięczności na pamiątkę cudownego ocalenia od niechybnej zguby w morskich odmętach zawiesili – tuż przy głównym wejściu kościoła – srebrne wotum: sporej wielkości model ich statku z rybą zatykającą otwór w dnie.
(to jedno zdjęcie pozwoliłam sobie zrobić :wink: )
Obrazek

W specjalnej kaplicy zapaliliśmy nasze świece ...
Obrazek

Obrazek

Zajrzeliśmy też do dolnych pomieszczeń ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozejrzeliśmy się też wokół klasztoru ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:smo:
Obrazek

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies