Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 19.11.2018 16:57

mysza73 napisał(a):A Ty już na tym Pelośmelo na przyszły rok wszystko porezerwowałaś? :smo:

Tak, i to nawet niejeden raz. :oczko_usmiech: Właśnie dziś zmieniłam opcję nr1 na opcję nr2. :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 19.11.2018 18:18

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Może być ta Istebna..... :boss:
Do Istebnej, to Ty se na te narty jedź :lol:
To chyba by musiał sporo je na plecach nosić :mrgreen:

Danka, a co to opcja 2?

Aga, a na tej wyspie to jakieś zabytki przez duże Z były? Jakieś punkty archeologiczne czy coś?....
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 19.11.2018 18:43

piekara114 napisał(a):Aga, a na tej wyspie to jakieś zabytki przez duże Z były? Jakieś punkty archeologiczne czy coś?....

Przez duże Z to nie :oczko_usmiech:
Jakieś kamienie (biletowane 8O ) były tu:37°33'06.0"N 25°08'32.7"E - Archaeological Site Kionia Tinos ... nawet kilka razy przejeżdżaliśmy, ale z premedytacją pominęłam :oczko_usmiech:
Tu:37°32'12.0"N 25°12'28.4"E też chyba coś było - Tower Agios Sostis (znaki przy drodze kierowały w to miejsce)
Generalnie wiele tego nie ma - STANOWISKA ARCHEOLOGICZNE ...
Ale ja nie po to tam jechałam :lol:

Czy Ty zaczniesz coś działać na tym forumie w końcu? :roll: :smo:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 19.11.2018 19:20

A czemu ominęłaś te miejsca? Wyglądają nie najgorzej....

mysza73 napisał(a):Czy Ty zaczniesz coś działać na tym forumie w końcu? :roll: :smo:
No przecież zaglądam i czytam i komentuję....
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 19.11.2018 19:23

piekara114 napisał(a):Danka, a co to opcja 2?

W sumie niewielka różnica. :wink:
Opcja nr 2 leży kilka km na południe od opcji 1, czyli jednak - choć zupełnie przypadkiem - Agios Andreas zamiast Chrani. 8) Skusił mnie niejaki Kostas chałupą 600m od tzw. centrum, niezłą ceną za skromne mieszkanie z dwoma sypialniami i widokiem na morze (50E), plażą "tuż za progiem" z opcją ustronnych miejsc niedaleko, obietnicą koncertu na bouzouki, :mrgreen: a zwłaszcza nieokiełznaną, radosną i dziką życzliwością południowca wręcz tryskającą z jego maili pisanych jednym ciurkiem wielką literą. :lol: No nie mogłam mu się oprzeć, w końcu to chłopak z (prawie) gitarą... :oops: :oczko_usmiech: Zapłacę za tę chwilę słabości cenę w postaci biegających pod balkonem cudzych dzieciaków oraz paru parasoli z leżakami na najbliższej plaży. :roll: Tobie zatem nie polecam. :wink: Przez chwilę mocną konkurencję stanowił domek na cudnym zadoopiu 200m od plaży (w rzucie, nie w przekroju :mrgreen: ) niedaleko Koroni, ale rodzina zeznała, że jednak woli więcej cywilizacji (czytaj: świeże bułki rano, spacery w porcie z łódkami a nie między żółwimi jajami, jakieś inne dzieci, etc.), a mąż wręcz oświadczył, że parasolem na plaży nie pogardzi. 8O Poświęcę się tym razem, w końcu to też ich wakacje - najwyżej ucieknę parę metrów dalej od leżaków. :oczko_usmiech: No risk, no fun. :mrgreen:
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 19.11.2018 19:28

piekara114 napisał(a): No przecież zaglądam i czytam i komentuję....

Co Ty nam tu oczy mydlisz, do roboty się weź i relacje pisz, bo ja jeszcze nie mam planów na 2020. :x
:oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 19.11.2018 19:52

A który AA, bo google 2 mi znalazło, choć obstawiam to bardziej na południu Pelo.... Miejscówka bardzo kusząca, na tą plażę ja wcale nie muszę chodzić, ale miasteczko na wieczór (a nie 5 donów na #) to ja muszę mieć....

Ja nie mam żadnych planów...ani na 2018, ani na 2019, ani na 2020....
A moje miejscówki Wam raczej nie podeją....
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 19.11.2018 19:57

piekara114 napisał(a):A który AA

Agios Andreas Messinias. A serio, to traktuję to miejsce raczej jako bazę wypadową po Messenii, jak było z Drepano w Argolidzie.
piekara114 napisał(a):A moje miejscówki Wam raczej nie podeją....

No niekoniecznie, ja jak widać jestem otwarta na nowe doznania. :lol: :wink:
Pisz niezwłocznie :!:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 20.11.2018 11:58

piekara114 napisał(a):A czemu ominęłaś te miejsca? Wyglądają nie najgorzej....

Jakoś nie mam serca do kamieni ...
Ale wszystkie ważne dla naszej historii kamienie obejrzałam i w Atenach i w Rzymie ... wystarczy :oczko_usmiech:
Na Cyklady jadę poszwędać się po wioskach i poleżeć na plażach :oczko_usmiech:
Na poważniejsze zwiedzanie rezerwuję wiosenne wyjazdy :smo:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 21.11.2018 14:26

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE!

Exombourgo - Tarampados - Kampos

Tego dnia pogoda jest już normalna :oczko_usmiech: ... tylko wieje jakby bardziej ... :wink:
Robimy więc drugie podejście do "górki" :oczko_usmiech:

Wczoraj było tak ...
Obrazek

A dziś jest tak ...
Obrazek
chorobcia ... nie widać zbytniej różnicy ... :oops:

No tu już widać, że pogoda wróciła do normy :smo:
Obrazek

Idziemy zatem ...
Wiało tak strasznie, że czasem musiałam się trzymać kamieni, żeby mnie nie zdmuchnęło 8O ... a przecież ja 5kg nie ważę :roll:
Obrazek

Klasztor szybko zostaje w dole ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Widoki też fajowe ... tylko ciężko aparat utrzymać, tak gwiździ ... :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na samej górze wiało tak mocno, że Zuzi zdmuchnęło okulary z nosa 8O 8O 8O ... poleciały w przepaść i Zuzia się na górkę fochęła :wink:
Obrazek

Wracamy, póki nas nie zdmuchnęło ... :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uffff, jakoś przeżyliśmy ... :lol: :lol: :lol:
Jedziemy do Tarampados :oczko_usmiech:

Autko zostawiamy tu: 37°34'43.0"N 25°08'41.3"E

Gdy wyszliśmy z samochodu podszedł do nas ten śliczny kotek :D
Miałczał tak przeraźliwie, że mnie i Zuzi serce pękało, że nic dla niego nie mamy :cry: :cry: :cry:
Obrazek

Idziemy rozpatrzeć się we wiosce ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porcja kurniczków ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:lol: :lol: :lol:
Obrazek

Obrazek

:papa:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 21.11.2018 15:12

mysza73 napisał(a):Porcja kurniczków ...

... całkiem fikuśne ... :lol: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2018 15:20

A wygodnie to Wam się z tymi torebkami wspinało :?: :idea:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 21.11.2018 15:30

piekara114 napisał(a):A wygodnie to Wam się z tymi torebkami wspinało :?: :idea:

Wiesz co ... ta górka to tylko tak groźnie wygląda :lol:
Z klasztoru idzie się tam wygodną, kamienną ścieżką, max 10 minut :oczko_usmiech:
Najbardziej to mi ten wiatr przeszkadzał, bo właśnie torebka robiła mi jakby "za żagiel" i troszkę mną "targało" :wink:
Ale dałyśmy radę :mrgreen: ... tylko tych okularów szkoda (musiałam Zuzi do Rzymu moje pożyczyć :roll: :wink: )
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2018 16:06

mysza73 napisał(a): (musiałam Zuzi do Rzymu moje pożyczyć :roll: :wink: )
To Zuzia znowu w Rzymie była?
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 21.11.2018 16:16

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a): (musiałam Zuzi do Rzymu moje pożyczyć :roll: :wink: )
To Zuzia znowu w Rzymie była?

We wrześniu :oczko_usmiech: ... z koleżanką :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies