Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.10.2018 08:04

kulka53 napisał(a):Dlatego też ostatecznie zaliczyliśmy tylko 2 nowe wyspy niedaleko lądu + jedną na której już byliśmy ale jedynie przejazdem (by poznać ją lepiej i móc powiedzieć że byliśmy na niej naprawdę) - czyli Egina, Egistri i Evia (Eubeja). :cool:
O Eginie czytałam dobre opinie zwłaszcza w kontekście kilku dni urlopu z przylotem do Aten - łatwo, szybko i tanio... ciekawa jestem Waszej opinii....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.10.2018 08:05

Beata W. napisał(a):Nadrobiłam, Aga do obiadu jeszcze chwila więc wrzucaj kolejny odcinek :smo:
Princessę już chyba zjadłaś?
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 03.10.2018 08:28

tak się zastanawiam, wszędzie te kurnik / gołębniki, czy mają tam tez jakieś danie regionalne z tego ptactwa?
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 03.10.2018 08:31

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Nadrobiłam, Aga do obiadu jeszcze chwila więc wrzucaj kolejny odcinek :smo:
Princessę już chyba zjadłaś?

Ja zjadłam pierwszego rogala marcińskiego w tym roku, mniam :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.10.2018 11:49

Mai, kto tam wie, trzeba by chyba alfabet grecki rozgryźć....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.10.2018 10:27

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE!

Tripotamos - Ktikados - Xinara

Ale najpierw oczywiście pojedziemy na plażę :oczko_usmiech:
Miała być ponownie kościółkowa Stavros beach, ale zatrzymaliśmy się wcześniej nieco, na "plaży emerytów i rencistów" :lol: , bo były tam same osoby 60+ :oczko_usmiech:
Dokładnie plażowaliśmy tu: 37°32'27.3"N 25°09'17.9"E :oczko_usmiech:
Trochę dlatego, że była tu mała kamienna wysepka ... a moi muszą mieć na plaży jakiś "cel", do którego mogli by pływać :roll: :wink:
No i swoje zrobił też pobliski port ... mąż mógł napatrzeć się na promy za wszystkie czasy :lol:

No to zapraszam do wody ... :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozklapiłam się wygodnie z książeczką na falochronowych kamieniach :oczko_usmiech: , ale czasem patrzyłam też na morze ... :lol:
I nagle zobaczyłam coś wysakującego z wody ... 8O 8O 8O
Nic nie mówiłam Zuzi, która też rozklapiła się obok :lol: , ale kiedy "to coś" wyskoczyło znowu, krzyknęłam do dziecka: Zobacz, chyba delfiny!...
Całe szczęście Zuzia też je zobaczyła, czyli nie zwariowałam ... :roll: :lol: :wink:
Podniosłam szybko :wink: swoje cztery litery i pobiegłam po aparat ...
Nie wiem na co liczyłam ...
Chyba na to, że delfiny przypłyną do brzegu i mi ładnie zapozują ... :? :roll: :oops: :lol:
No i z czytania do końca plażowania nici, bo siedziałam z aparatem w gotowości i wpatrywałam oczy w morze ...
Oczywiście delfiny nie przypłynęły ... :cry: :cry: :cry:

Po plaży zamiast na "tradycyjną pitę", poszliśmy na "tradycyjny obiad" ...
Jednak bardziej wolimy pity, bo i tańsze :oczko_usmiech: i krócej się na nie czeka :roll: , a są tak samo dobre :oczko_usmiech:
Zdjęcia pity niestety nie mam (trudniej technicznie zrobić :wink: ), ale obiadek mogę Wam zapodać :mrgreen:

Jakby co, to tę tawernę mogę polecić :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Smacznego :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.10.2018 10:49

piekara114 napisał(a):O Eginie czytałam dobre opinie zwłaszcza w kontekście kilku dni urlopu z przylotem do Aten - łatwo, szybko i tanio... ciekawa jestem Waszej opinii....

Hmm...
Czy tanio to nie wiem, łatwo i szybko - owszem. Jest co zobaczyć, jest trochę znośnych plaż i jedna spora i fajna...pomysł nie jest taki zły ale - chyba nie w sezonie i nie w weekend :cool: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.10.2018 10:54

Też wolę gyros-pitę :D

kulka53 napisał(a):
piekara114 napisał(a):O Eginie czytałam dobre opinie zwłaszcza w kontekście kilku dni urlopu z przylotem do Aten - łatwo, szybko i tanio... ciekawa jestem Waszej opinii....
Hmm...
Czy tanio to nie wiem, łatwo i szybko - owszem. Jest co zobaczyć, jest trochę znośnych plaż i jedna spora i fajna...pomysł nie jest taki zły ale - chyba nie w sezonie i nie w weekend :cool: .
dokładnie tak, taki pomysł na poza sezonowy odpoczynek 3-4 dniowy. Nawet patrzyłam na rozkłady z KRK i rejsy (bez samochodu) i na króciutki odpoczynek wyglądało to bardzo sensownie....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.10.2018 10:58

mysza73 napisał(a):Smacznego

W Grecji byłam daaaaaaaawno i tylko dwa razy, ale grecka kuchnia to jedno z najlepszych wspomnień tamtych wyjazdów :D .
Musaka obłędna! A sałatka grecka i tzatziki na stałe weszły do naszego menu 8) .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.10.2018 11:23

No to Wam się przyfarciło z tymi delfinami :lol: Ja z brzegu jeszcze nie widziałam :cry:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.10.2018 12:02

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Smacznego

W Grecji byłam daaaaaaaawno i tylko dwa razy, ale grecka kuchnia to jedno z najlepszych wspomnień tamtych wyjazdów :D .
Musaka obłędna! A sałatka grecka i tzatziki na stałe weszły do naszego menu 8) .
Tzatziki robię nawet lepsze niż w Grecji :oczko_usmiech: :smo:
Natomiast sałatka grecka smakuje mi tylko w Grecji 8O 8O 8O :lol:

Beata W. napisał(a):No to Wam się przyfarciło z tymi delfinami :lol: Ja z brzegu jeszcze nie widziałam :cry:
Płynąc na Mykonos też cały czas wypatrywałam ... ale nie było :(
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.10.2018 12:57

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):
Beata W. napisał(a):No to Wam się przyfarciło z tymi delfinami :lol: Ja z brzegu jeszcze nie widziałam :cry:
Płynąc na Mykonos też cały czas wypatrywałam ... ale nie było :(

Na teneryfie widzieliśmy walenie ale to na zorganizowanym rejsie, a potem delfiny z promu wracając z La Gomery :lol:
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 05.10.2018 07:54

mysza73 napisał(a):Jakby co, to tę tawernę mogę polecić :mrgreen:
Obrazek
Smacznego :papa:

to z gołębia mięso? ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.10.2018 08:08

Mai napisał(a):to z gołębia mięso? ;)

Nie :lol: ,
zawsze braliśmy porka :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.10.2018 17:37

Mycha a gdzie lazury są ja sie pytam?

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone