Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2018 20:52

marze_na napisał(a):
tony montana napisał(a):Moze jednak nie tak brzydko tam?

Też myślę, że brzydko raczej nie jest :? :wink: .
Tylko te plaże w zajawce jakieś takie przeciętne :roll: :smo: .
Popatrzę w wolnej chwili :D .

To Ty już dotarłaś na te cudne praje. żeś taka wybredna :roll: :wink:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2018 20:54

Mikromir napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Mikromir napisał(a):Kolorystyka strojów i paznokci gustownie dopasowana do olśniewających błękitów i bieli... 8)

Skrzydełka :wink: wyłamały się kolorystycznie. :oczko_usmiech:

Pomarańcz, odważnie przełamujący monochromatyczny błękit morskiej toni, tylko dodaje Myszy szyku i elegancji wraz z lekką nutką brawury, co podkreśla jej bogatą osobowość...
:oczko_usmiech:

Popłakałam się ze śmiechu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 04.09.2018 21:02

mysza73 napisał(a):To Ty już dotarłaś na te cudne praje. żeś taka wybredna :roll: :wink:

W punkt :smo: . Najpierw Salento, teraz Algarve. W tym roku poprzeczka poszła mocno w górę :lol: .

Ale uliczki i kolory cudne :hearts: .
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 04.09.2018 21:46

Kolory cudne, chętnie pośledzę :) popatrzę :lol:
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 05.09.2018 00:17

Mysza kolory bardzo typowe ... grecka nuda (niech będzie że z domieszką elegancji ... i nonszalancji) :D .
Ale jaka menażeria Ci towarzyszy ... "cieknące" koty wszystkich ras i jeszcze ten łysy paw - normalnie Arka Noego na tym Tinos ... czekam jeszcze na jakieś pingwiny. :wink: .
A poza ... pięknie ... chyba żaden Spain, czy Portugal tego nie przebije.
P.S. stale się zastanawiam skąd tyle czasu bierzesz na te liczne wyjazdy
:papa:
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 05.09.2018 07:33

mysza napisał(a):Były dwie sąsiednie wyspy - Syros i Mykonos

Za pomysł i realizację - piękna szkolna "6" :idea: :D

Widzę, że na Mykonos mają nowego pelikana- maskotkę :D
No i Zielona Plaża na Tinos... :hearts: naprawdę zielona 8O , i wydma wciąż jest... ile to już lat, w tym roku mija 6 :) od kiedy tam byliśmy (samym końcem września, a upał był powalający).
Echhhhhh...
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 09:08

renatalato napisał(a):Kolory cudne, chętnie pośledzę :) popatrzę :lol:

Zapraszam :mrgreen:

Buber napisał(a):A poza ... pięknie ... chyba żaden Spain, czy Portugal tego nie przebije.
A Barcelona? :smo:

Buber napisał(a): P.S. stale się zastanawiam skąd tyle czasu bierzesz na te liczne wyjazdy
:papa:
No nie wiem czy Twoje nie są liczniejsze :evil: :roll: :wink:

kulka53 napisał(a):
mysza napisał(a):Były dwie sąsiednie wyspy - Syros i Mykonos

Za pomysł i realizację - piękna szkolna "6" :idea: :D
Ale bez samochodu, więc do poprawki :wink:

kulka53 napisał(a):No i Zielona Plaża na Tinos... :hearts: naprawdę zielona 8O , i wydma wciąż jest...
Pachia Ammos :hearts:
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 05.09.2018 11:25

Jestem również i ja. Oczywiście piękne zdjęcia :D Cudnie w tej Grecji ;)
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 05.09.2018 11:42

A mnie się żmija podobała. :wink:
Śledzę :papa:
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 05.09.2018 11:54

mysza73 napisał(a):
Tegoroczne wakacje były pod znakim kościołów, bieli, błękitu i ... kotów :oczko_usmiech:

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiii, aż oniemiałam z wrażenia.

Tinos, Mykonos i Siros. A Delos pewnie się nie udało zwiedzić. :(
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 12:45

agata26061 napisał(a): Cudnie w tej Grecji ;)
Nie będę zaprzeczać :oczko_usmiech:

krutom napisał(a):A mnie się żmija podobała. :wink:
Śledzę :papa:
Ale była to jedyna żmija na tych wakacjach :wink:

Lidia K napisał(a):
mysza73 napisał(a):Tegoroczne wakacje były pod znakim kościołów, bieli, błękitu i ... kotów :oczko_usmiech:

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiii, aż oniemiałam z wrażenia.
Powinnaś czuć się winna :smo:

Lidia K napisał(a):Tinos, Mykonos i Siros. A Delos pewnie się nie udało zwiedzić. :(
Delos zostało na kolejny raz :mrgreen:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 12:56

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE!

No to jedziemy ...
A właściwie lecimy ... :lol:

To, że Moje wielkie greckie wakację będą wieloczęściowe :lol: , było jasne po powrocie z Pelośmelo klik,
a nawet wcześniej (bo przecież była jeszcze Santo z Potter ... i to tam wszystko się zaczęło :lol: )
Wakacje na Pelo były w moim tradycyjnym terminie (koniec lipca), więc już we wrześniu zaczęłam poszukiwania miejsca na kolejne :mrgreen:
Na początek rozesłałam kilkadziesiąt (bliżej setki :wink: ) maili, coby zorientować się w cykladzkich cenach :wink:
Z biletami na samolot wstrzymałam się do października, żeby nie narażać się na leczenie w zakładzie zamkniętym :lol:
Wśród odpowiedzi, które dostałam, był @ od Pani Lucyny z Tinos.
@ tam wysłałam chyba przez przypadek 8O , bo zupełnie nie brałam pod uwagę wyspy Tinos :oops: (celowałam w Paros i Naxos)
Pani Lucyna bardzo skutecznie zareklamowała swoją wyspę :lol:
Do tego oferowała rabaty dla rodaków + wynajęcie ich auta :oczko_usmiech:
Zanim się zdecydowałam, pomyszkowałam w sieci, poczytałam jeszcze raz relację Kulek ... no i szala wagi zdecydowanie wskazała na Tinos :lol:

Dokładnie 23 października (sprawdziłam przed chwilą @ :wink: ) nabyłam bilety u Egona:
PRICE SUMMARY
- FLIGHT
3 x Adult € 144.00
- EXTRA BAGGAGE
2x23kg € 54.00
- DONATION
Sos village € 2.00
Taxes € 149.94

TOTAL € 349.94

Mając już bilety "w garści" zarezerwowałam u Pani Lucyny apartman+auto w terminie 19.08-01.09 (dokładnie tu: Porto Bella Vista)
Cena to 1100 euro.
100euro zaliczki wysłałam w styczniu, resztę zapłaciliśmy podczas pobytu.
Wszystko przelewem, w złotówkach, w polskim banku (bardzo to wygodne :D )

A potem to była osiemnastka dziecka ... studniówka ... matura ...
Czas szybko leciał ... nudy nie było :roll:
Kiedy przyszedł lipiec i wypadało zacząć myśleć o Grecji, u nas były wyniki matur ... potem wyniki rekrutacji ... potem poszukiwania mieszkania w Łorsoł (to ostatnie wspominam koszmarnie :evil: )
Wszystko to zakończyło się, szczęśliwie :oczko_usmiech: , dokładnie dzień przed wyjazdem :roll: :evil:
Pakowanie więc było trochę na wariata ...
Ale niczego nie zapomniałam :mrgreen: , wszystko mi się do walizeczek zmieściło (łącznie z princessami, ale nie ma zdjęcia :oops: )
Mąż poważył kontrolnie wszystkie walizeczki :wink:
Bigwalizeczka była co prawda o 1kg za ciężka, ale dokonałam małego przepakowania i już wszystko były jak trzeba :oczko_usmiech:
Przy nadawaniu bagażu zagadałam miłego pana, czy byłby jakiś problem, gdyby walizka ważyła więcej :?
Ale wymigiwał się od odpowiedzi (powiedział tylko, że nie musiałam przepakowywać :oczko_usmiech: )
W gratisie przyjął też od nas dwie małe walizeczki, coby się z nimi nie użerać w samolocie :oczko_usmiech:

Zgodnie z planem około 18 siedzieliśmy w samolocie na swoich miejscach :mrgreen:
Obrazek

Zdjęć z lotu nie mam ...
Ale i tak za wiele nie było widać, bo szybko zrobiło się ciemno :wink:
Sam lot zleciał szybciutko :D
Po osiągnięciu odpowiedniej wysokości stewardessy przywdziały kuchenne fartuszki i zabrały się za przygotowywanie obiadku :oczko_usmiech:
Zgodnie z zamówieniem, dostaliśmy owoce morza, a na deser owoce i ciasteczka :oczko_usmiech:
Po obadku wypiliśmy kawę i okazało się, że niedługo będziemy lądować :oczko_usmiech:

Wylądowaliśmy kilka minut po godzinie 22, ale zanim odebraliśmy nasz bagaż było już po 23 :?
Zostawiłyśmy męża z całym naszym wakacyjnym "dobytkiem" i poszłyśmy poszukać "wygodnego" miejsca na nocleg :lol:

Pierwszy nocleg naszych wakacji wyglądał tak ...
Obrazek

Ale wcale nie byliśmy odosobnieni ... :wink:
Obrazek

Autobus do Rafiny mieliśmy o 4.35 ...
Przed 4 nastąpiła więc pobudka i poranna toaleta lotniskowa :lol:
Przeszliśmy na odpowiedi przystanek ...
Autobus podjechał zgodnie z rozkładem :lol:
Bilety kupujemy u kierowcy, 4 euro/osoba
Obrazek

Do Rafiny z lotniska daleko nie jest i już po godzinie 5 jesteśmy w porcie.
Czekamy kilka minut na otwarcie kiosku z biletami ...
Kupujemy 3 bilety na prom Golden Star Ferries - 18 euro/osoba

Obrazek

Obrazek

Odpływamy o 7.20 ... :D
Obrazek

W czasie rejsu nie można było wychodzić na otwarty pokład ...
I całe szczęście ...
Bujało tak, że czułam się jak wańka wstańka :roll:
Moi ukołysani tym bujaniem smacznie spali :roll: , a ja nerwowo zaczęłam zastanawiać się w której walizeczce są moje rękawki do pływania :roll: 8O :oops:
Ale jakoś szczęśliwie, choć ze sporym opóźnieniem, dopłynęliśmy do Tinos :oczko_usmiech:
Wyspa powitała nas bardzo silnym, ale ciepłym wiatrem 8O 8O 8O
Teraz już wiem, że to meltemi :oczko_usmiech: (już za nim tęsknię :wink: )
W porcie czekał na nas Mario, mąż Lucyny, który jest Grekiem urodzonym na Tinos 8)

I tak oto zaczynamy nasze WIELKIE GRECKIE WAKACJE w Porto Bella Vista
Obrazek

Widok z tarasu mieliśmy absolutnie fantastyczny :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

:papa: :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 06.04.2020 16:57 przez mysza73, łącznie edytowano 4 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.09.2018 13:12

U mnie kilka pierwszych zdjęć w postaci kółka i kreski... :roll:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 13:21

Janusz Bajcer napisał(a):U mnie kilka pierwszych zdjęć w postaci kółka i kreski... :roll:

Chyba wiem o co chodzi :oops: ,
już działam :smo:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.09.2018 13:31

Janusz Bajcer napisał(a):U mnie kilka pierwszych zdjęć w postaci kółka i kreski... :roll:

A teraz?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies