Życie zweryfikowało to co wyczytałam na forum.
1) "wszędzie gdzie się da, płać kartą" - a to nie jest równoznaczne jak mi się zdawało, że prawie wszędzie można tą kartą płacić... Można płacić w Konzumie, na niektórych stacjach paliw, no ale już w w knajpkach nigdzie mi się nie udało. W sklepach innych niż Konzum, nie, poza jednym marketem w Splicie. W związku z tym musiałam sporo kasy brać z bankomatu. Kto jedzie pierwszy raz, niech ma to na uwadze.
2) "bez problemu znajdziesz apartament jadąc w ciemno" - to prawda pod warunkiem, że masz siły konia pociągowego, upór osła, małe wymagania jak wielbłąd i szczęście jak... kto? nie wiem sama... Jestem bardzo szczęśliwa, że miałam rezerwację w Primosten, bo nie miałabym siły i uporu, by znaleźć coś co odpowiadałoby moim potrzebom... Po dwóch dniach podróży z dziećmi (1500km). Apartamentu w ciemno szukałam na drugi tydzień pobytu, z Primosztenu pojechaliśmy do Breli. Najpierw objeździliśmy Podrace, potem szukaliśmy w Soline. Lipa. Obejrzałam dwa w Soline i kapitulacja. Brela zrobiła na mnie kiepskie wrażenie, mam na myśli centrum. Cofnęliśmy się do Pisaka. Nerwówka, dzieci marudzą, drogi, podjazdy, parkowania trudne. Pytamy w kilku miejscach, wszędzie zajęte, w końcu znajdujemy - bierzemy bez pełnego przekonania ze względu na wspólny taras z drugim apartamentem, ale ostatecznie okazało się, że było super. Już wiem, że "w ciemno" to nie dla mnie.
3) "Morze jest ciepłe." Myśleliśmy, że będzie cieplejsze, ale pewnie w porównaniu z temperaturą powietrza (temp. 30-36 stopni) wrażenie nie może być inne.