Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje uwagi po powrocie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowalijka
Croentuzjasta
Moje uwagi po powrocie

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 31.08.2009 12:13

Życie zweryfikowało to co wyczytałam na forum.
1) "wszędzie gdzie się da, płać kartą" - a to nie jest równoznaczne jak mi się zdawało, że prawie wszędzie można tą kartą płacić... 8) Można płacić w Konzumie, na niektórych stacjach paliw, no ale już w w knajpkach nigdzie mi się nie udało. W sklepach innych niż Konzum, nie, poza jednym marketem w Splicie. W związku z tym musiałam sporo kasy brać z bankomatu. Kto jedzie pierwszy raz, niech ma to na uwadze.

2) "bez problemu znajdziesz apartament jadąc w ciemno" - to prawda pod warunkiem, że masz siły konia pociągowego, upór osła, małe wymagania jak wielbłąd i szczęście jak... kto? nie wiem sama... Jestem bardzo szczęśliwa, że miałam rezerwację w Primosten, bo nie miałabym siły i uporu, by znaleźć coś co odpowiadałoby moim potrzebom... Po dwóch dniach podróży z dziećmi (1500km). Apartamentu w ciemno szukałam na drugi tydzień pobytu, z Primosztenu pojechaliśmy do Breli. Najpierw objeździliśmy Podrace, potem szukaliśmy w Soline. Lipa. Obejrzałam dwa w Soline i kapitulacja. Brela zrobiła na mnie kiepskie wrażenie, mam na myśli centrum. Cofnęliśmy się do Pisaka. Nerwówka, dzieci marudzą, drogi, podjazdy, parkowania trudne. Pytamy w kilku miejscach, wszędzie zajęte, w końcu znajdujemy - bierzemy bez pełnego przekonania ze względu na wspólny taras z drugim apartamentem, ale ostatecznie okazało się, że było super. Już wiem, że "w ciemno" to nie dla mnie.

3) "Morze jest ciepłe." Myśleliśmy, że będzie cieplejsze, ale pewnie w porównaniu z temperaturą powietrza (temp. 30-36 stopni) wrażenie nie może być inne.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 31.08.2009 12:18

nowalijka napisał(a):Życie zweryfikowało to co wyczytałam na forum.
1) "wszędzie gdzie się da, płać kartą" - a to nie jest równoznaczne jak mi się zdawało, że prawie wszędzie można tą kartą płacić... 8) Można płacić w Konzumie, na niektórych stacjach paliw, no ale już w w knajpkach nigdzie mi się nie udało. W sklepach innych niż Konzum, nie, poza jednym marketem w Splicie. W związku z tym musiałam sporo kasy brać z bankomatu. Kto jedzie pierwszy raz, niech ma to na uwadze.

W restauracjach nie próbowałem ale nawet w małym sklepie w Slatine kartami można było płacić :)

nowalijka napisał(a): 2) "bez problemu znajdziesz apartament jadąc w ciemno" -

W Slatine dopiero ok 23-24.08 pojawiły się na kilku domach napisy FREE. Wcześniej nic nie widziałem

nowalijka napisał(a): 3) "Morze jest ciepłe." Myśleliśmy, że będzie cieplejsze, ale pewnie w porównaniu z temperaturą powietrza (temp. 30-36 stopni) wrażenie nie może być inne.

A u nas oczekiwania spełnione, cieplutko w powietrzu i w wodzie :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.08.2009 12:28

No jeśli 26-28stC jakie odnotowałem w tym roku na Cresie dla Ciebie to mało to pozostają już tylko baseny termalne albo Egipt w lipcu :wink:

Co do szukania apartamentów, to rozwiązaniem dla Ciebie jeśli nie chce Ci się oglądać jednego po drugim jest pójście do agencji turystycznej na miejscu, zaś co do wyboru miejscowości to z reguły to zostaje w moim przypadku ustalone wcześniej na podstawie relacji z tego forum i innych info z netu :)

Co do kart to masz rację. Wszyscy powtarzają gdzie można płać kartą, ale chyba nie liczysz na to że wszędzie tą kartą zapłacisz :) Tak więc pozostaje dopowiedzieć, a gdzie nie można płacić kartą płać gotówką :wink: Akurat na Cresie na campie Slatina karta bardzo się przydawała, bo oprócz kostkarki do lodu i Pana przy trampolinie wszyscy wszędzie ją akceptowali 8)
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 31.08.2009 13:33

nowalijka napisał(a):2) "bez problemu znajdziesz apartament jadąc w ciemno" - to prawda pod warunkiem, że masz siły konia pociągowego, upór osła, małe wymagania jak wielbłąd i szczęście jak... kto? nie wiem sama... Jestem bardzo szczęśliwa, że miałam rezerwację w Primosten, bo nie miałabym siły i uporu, by znaleźć coś co odpowiadałoby moim potrzebom... Po dwóch dniach podróży z dziećmi (1500km). Apartamentu w ciemno szukałam na drugi tydzień pobytu, z Primosztenu pojechaliśmy do Breli. Najpierw objeździliśmy Podrace, potem szukaliśmy w Soline. Lipa. Obejrzałam dwa w Soline i kapitulacja. Brela zrobiła na mnie kiepskie wrażenie, mam na myśli centrum. Cofnęliśmy się do Pisaka. Nerwówka, dzieci marudzą, drogi, podjazdy, parkowania trudne. Pytamy w kilku miejscach, wszędzie zajęte, w końcu znajdujemy - bierzemy bez pełnego przekonania ze względu na wspólny taras z drugim apartamentem, ale ostatecznie okazało się, że było super. Już wiem, że "w ciemno" to nie dla mnie.

Gdzieś czytałem tzn. na tym forum, iż jazda w ciemno z dziećmi to extremum, szczególnie do Breli. Zatem czytać, czytać, czytać, a potem weryfikować zdrowym rozsądkiem. Jak mówił jeden znamienity jegomość: ufać znaczy kontrolować :)
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 31.08.2009 15:24

nowalijka napisał(a):Życie zweryfikowało to co wyczytałam na forum.

2) "bez problemu znajdziesz apartament jadąc w ciemno" - to prawda pod warunkiem, że masz siły konia pociągowego, upór osła, małe wymagania jak wielbłąd i szczęście jak... kto? nie wiem sama... Jestem bardzo szczęśliwa, że miałam rezerwację w Primosten, bo nie miałabym siły i uporu, by znaleźć coś co odpowiadałoby moim potrzebom... Po dwóch dniach podróży z dziećmi (1500km). Apartamentu w ciemno szukałam na drugi tydzień pobytu, z Primosztenu pojechaliśmy do Breli. Najpierw objeździliśmy Podrace, potem szukaliśmy w Soline. Lipa. Obejrzałam dwa w Soline i kapitulacja. Brela zrobiła na mnie kiepskie wrażenie, mam na myśli centrum. Cofnęliśmy się do Pisaka. Nerwówka, dzieci marudzą, drogi, podjazdy, parkowania trudne. Pytamy w kilku miejscach, wszędzie zajęte, w końcu znajdujemy - bierzemy bez pełnego przekonania ze względu na wspólny taras z drugim apartamentem, ale ostatecznie okazało się, że było super. Już wiem, że "w ciemno" to nie dla mnie.

3) "Morze jest ciepłe." Myśleliśmy, że będzie cieplejsze, ale pewnie w porównaniu z temperaturą powietrza (temp. 30-36 stopni) wrażenie nie może być inne.

Nie rozumiem Twojego rozczarowania, chyba czytałaś i przeglądałaś forum mało uważnie albo czytałaś to co chciałaś przeczytać.

1) "wszędzie gdzie się da, płać kartą" - PRAWDA - BO JEST WYGODNIEJ I TANIEJ.

2) "bez problemu znajdziesz apartament jadąc w ciemno" - PRAWDA - ALE NIE W SIERPNIU I TO Z MAŁYMI DZIEĆMI.

3) "Morze jest ciepłe." - Nie wiem na co liczyłaś, temperatury wody od 30 stopni w górę zagrażają już faunie i florze.

PS. Wiele osób zamawiając apartament wcześniej, bardzo tego później żałuje.

PZDR :hut:
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 31.08.2009 19:46

Bogdan007 napisał(a):PS. Wiele osób zamawiając apartament wcześniej, bardzo tego później żałuje.

a to niby z jakiego powodu?

pozdrawiam
exit
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.08.2009 20:03

exit napisał(a):
Bogdan007 napisał(a):PS. Wiele osób zamawiając apartament wcześniej, bardzo tego później żałuje.

a to niby z jakiego powodu?

Na przykład z powodu obecności grzybków pleśniowych na ścianach (zdjęcie do znalezienia w jednej z tegorocznych relacji), nie wymienionych w ofercie :)
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 01.09.2009 07:33

Bogdan007 napisał(a):Nie rozumiem Twojego rozczarowania

Absolutnie nie jestem rozczarowana! Jestem oczarowana Chorwacją, to prędzej. :D Moje uwagi nie są objawem rozczarowania (może nie wczytałeś się dokładnie :wink:), a jedynie kilkoma uwagami, które może przydadzą się tym, którzy jadą pierwszy raz.
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 01.09.2009 08:07

Rysio napisał(a):No jeśli 26-28stC jakie odnotowałem w tym roku na Cresie dla Ciebie to mało to pozostają już tylko baseny termalne albo Egipt w lipcu :wink:

Serio aż tyle? Ja nie mierzyłam. No ale pewnie te 8-10 stopni różnicy względem powietrza sprawiło, że spodziewałam się odczucia ciepła, a był (miły!) chłodek.
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 01.09.2009 08:21

Bogdan007 napisał(a):temperatury wody od 30 stopni w górę zagrażają już faunie i florze.

Nie wiedziałam.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.09.2009 08:53

Nowalijka
Jakby co, to skocz sobie na Olimpic Beach (np. Paralia lub Korinos).
W tym roku, jak i w latach poprzednich, wieczorami w pierwszych dniach sierpnie, temperatura wody oscylowała w okolicy 29-30 stopni, a raz była 31.. zupka.. flora jakoś chyba przeżyła, choć akurat tam jej jest mało.. ale za to zatrzęsienie muszelek i muszelów..
:P
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 01.09.2009 09:55

Paralia... mhhhh byłam tam w podróży poślubnej... :P
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.09.2009 13:13

nowalijka napisał(a):Serio aż tyle? Ja nie mierzyłam. No ale pewnie te 8-10 stopni różnicy względem powietrza sprawiło, że spodziewałam się odczucia ciepła, a był (miły!) chłodek.

To może mieć sens :wink:

Obrazek
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 01.09.2009 15:50

1) "wszędzie gdzie się da, płać kartą" - PRAWDA - BO JEST WYGODNIEJ I TANIEJ.

2) "bez problemu znajdziesz apartament jadąc w ciemno" - PRAWDA - ALE NIE W SIERPNIU I TO Z MAŁYMI DZIEĆMI.

3) "Morze jest ciepłe." - Nie wiem na co liczyłaś, temperatury wody od 30 stopni w górę zagrażają już faunie i florze.

PS. Wiele osób zamawiając apartament wcześniej, bardzo tego później żałuje.

PZDR :hut:[/quote]

Zgadzam się z Bogdanem
Kartą można było płacić w prawie każdym sklepie , na prawie każdej stacji benzynowej , ale nie każda stacja gazowa te tylko gazowe w większości pobierały tylko gotówkę
Byłem w tym roku w Tribunju od 5 .07.2009 i nie było żadnego problemu z kwaterą szukaliśmy 15 minut jak wyjeżdżaliśmy 16.07. to się jeszcze następne wolne apartamenty pokazały .
W Sierpniu zaczynają Włosi ,Francuzi wakacje i wtedy może brakować kwater . Jak w sierpniu to tylko z rezerwacja , że by się nie denerwować .
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.09.2009 22:00

Byłem do 10.07 i co rusz przy drodze stali miejscowi prosząc sie o gości w swoich apartmanach i sobach...(nigdy wcześniej ich tylu nie widziałem, a jestem w Croatii co 2 lata od dawna).
I to od północy (rejon Velebitu) aż po Makarską. Jednak to dopiero potem zaczyna się szczyt sezonu no i przyjeżdżają Włosi...

Wiadomo że jeden apartament drugiemu nierówny, ale moim zdaniem (raczej wytrawnego włóczęgi), rezerwując wcześniej i nie mając pojęcia co i jakie będzie (jak ktoś nie był jeszcze w tym kraju lub w danym regionie), może się czasami rozczarować, bo spodziewa się drzewek, lasku z cieniem, szybkiego dostepu na "plażę" a tu potem lipa- cienia prawie nie ma, limuzyna praży się w słońcu, a zamiast łatwego dostepu do "plaży" są ostre, kręte i strome schodki, po których można nogi połamać i na dzieci nieustannie trzeba uważać...no i jeszcze trzeba je pokonywać raz w tą a raz w drugą- stromo pod górę...
Słyszałem takie wspomnienia.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone