Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje typy na pierwszy wyjazd - doradźcie proszę!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
loona_l
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) loona_l » 22.08.2012 17:45

Na początku września wybieram się do Cro pierwszy raz, na tydzień, więc nie chcę zapuszczać się zbytnio na południe, granicą są dla mnie okolice Zadaru. Przeglądnęłam forum i mam kilka typów.

Pierwszy to wyspa Krk - Baśka lub Vrbnik. Plusy - myślę, że dobra baza wypadowa, Krk wydaje się ciekawa, minusy - czytałam, że wyspa dość droga.

Drugi typ - Crikvenica lub Senj - też dobra baza, miasta wydają się ciekawe, można zahaczyć o Rijekę, nie trzeba się uzależniać od promu, ale nie wiem jak z plażami.

Trzeci typ to Nin lub Pakostane - największy minus to droga, najdalsza okolica (kierowca będzie jeden), ale same miasteczka dość tu na forum chwalone i wydają mi się najciekawsze.

Ogólnie chodzi mi o miejscowość, która nie będzie tłocznym kurortem, nie musi mieć dyskotek, ale będzie ładna, będzie można się przejść wieczorem i w okolicy będzie można coś ciekawego zobaczyć - nie chcę całego pobytu spędzać na plaży, więc w grę wchodzą też jakieś mieścinki w okolicach tych, które wymieniłam. Zdjęcia zdjęciami, na zdjęciach wszystko może wyjść ładnie lub brzydko, nie potrafię ocenić oglądając zdjęcia. I pytanie o ceny noclegu - czy w w/w okolicach można coś znaleźć za góra 30 euro dla 2 osób? Wymagań nie mamy wielkich - żeby było czysto, była lodówka, jakaś kuchenka.

Oczywiście wiem, że każdy woli co innego, ale chciałabym żeby ktoś mi nieco doradził, napisał choć kilka słów o tych propozycjach.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.08.2012 18:02

Z tych trzech, zdecydowałbym się na trzecią :roll:

Pierwsza, też ok, ale... może niekoniecznie.

Druga, jak dla mnie, odpada.

Trzecia, mimo odległości, ma ten plus, że możesz pojechać sobie (mostem) na wspaniałą wyspę Pag, zwiedzić Zadar, PN Paklenica, może też PN Krka.

Jako propozycję czwartą dodałbym Istrię... do rozważenia... jest co zwiedzać a i ładnych miasteczek nie brakuje po obu stronach półwyspu.

Myślę że w tym terminie w okolicy Zadaru jest szansa na kwaterę w cenie o jakiej piszesz.
sieka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieka » 27.08.2012 09:24

Byłam na Krk-u kilkanaście lat temu. W samym Vrbniku, który wtedy był małą mieściną bez setek turystów :) Teraz podobno się to zmieniło Piękne morze, idealne do nurkowania i obserwowania życia w głębinach :)! Spędzaliśmy w wodzie całe dnie. Ogólnie wyjazd bardzo udany, choć wyspa już wtedy była droga. Myślę, że plusem jest jednak odległość - na Krk z Pl (my z dolnego śląska) jechaliśmy ok 900 km
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.08.2012 14:09

Zdecydowanie pierwsza opcja.
Z trzeciej chyba Pakostane lepsze niż Nin.
Drugą sobie całkowicie odpuść. :)
Smok Włóczykij
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smok Włóczykij » 29.08.2012 13:50

Biorąc pod uwagę określone przez Ciebie kryteria i odnosząc się do alternatywnej koncepcji kulki53 mogę ze swojej strony zarekomendować Mošćeničką Dragę na Istrii.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.08.2012 13:59

Jak wspomniano pierwsza opcja, najlepiej zacząć od czegoś w miarę blisko, a później :) ........ dacie sobie radę
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.08.2012 14:04

Krk drogi ?
W noclegach, jedzeniu, piciu ?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone