Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje po Polsce wędrówki...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.10.2017 12:21

Gandalf Biały napisał(a):W Studziankach byłem ale jak wiesz nie wiele tam jest do zobaczenia, ten jest znacznie ciekawszy i położony jest przy samej drodze, a mnie zależało na czasie, były także inne cele tego dnia ...

Oczywiście rozumiem, Studzianki są trochę głębiej w lesie i trzeba do nich zboczyć, a miałeś tego dnia bardzo bogaty program :) .
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 10.10.2017 00:25

elfik99 napisał(a):
Gandalf Biały napisał(a):
elfik99 napisał(a):Ale ładny ten skansen!!! Mogłabym tam chodzić cały dzień!!! :) :) :)

:papa:

Witaj Elfiku .
Skansen w Maurzycach masz na myśli czy Rudego 102 ?
myślę jednak że ten Łowicki szkoda tylko że latem tam nie byłem byłoby zapewne ciekawie ...
Ale muszę w końcu za Wojtkiem się zebrać i uzupełnić pierwsze fotki tam też całkiem było ciekawie ...
Lubię takie klimaty bo na co dzień tylko szkło i stal oglądam .

Pozdrawiam
Krzysiek

Skansen w Maurzycach!!! I te niebieskie ściany wzorkowane w kwiaty wyrastające z donic i te pokoiki z kolorowankami u powały....... 8) 8) 8)
Mogłabym tam mieszkać.......

:papa:

Witaj wpadłem późno ...
Masz racje niebieski kolor jest ciekawy ładnie komponuje się z tymi wzorkami ...
Też chciałbym w takim zamieszkać ale tylko na chwilę ...

Pozdrawiam :papa:
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 10.10.2017 00:27

Nefer napisał(a):
Gandalf Biały napisał(a):W Studziankach byłem ale jak wiesz nie wiele tam jest do zobaczenia, ten jest znacznie ciekawszy i położony jest przy samej drodze, a mnie zależało na czasie, były także inne cele tego dnia ...

Oczywiście rozumiem, Studzianki są trochę głębiej w lesie i trzeba do nich zboczyć, a miałeś tego dnia bardzo bogaty program :) .

Dokładnie znam te rejony często przemierzałem tę trasę w obie strony ...
Pozdrawiam
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 11.10.2017 23:00

Teren tego wojennego skansenu nie jest duży wystarczy kilkanaście minut by pobieżnie zobaczyć to co tu zgromadzono .
Znam to miejsce nie od dziś i wiem że przez lata niszczało to pozostawione i nikt się tym nie interesował aż znalazła się grupa ludzi którzy podjęli się trudu by to miejsce nie podzieliło losu wielu innych tego typu miejsc .
Załączniki:
b1.jpg
b3.jpg
b4.jpg
b5.jpg
b6.jpg
b.jpg
b7.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2017 13:51

Gandalf Biały napisał(a):Obrazek

Patrząc na to, przypomina się stosowny odcinek "Czterech pancernych"...

Pozdrawiam,
Wojtek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 15.10.2017 22:40

Franz napisał(a):
Gandalf Biały napisał(a):Obrazek

Patrząc na to, przypomina się stosowny odcinek "Czterech pancernych"...

Pozdrawiam,
Wojtek

Nawet wiem o którym odcinku mowa ... :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 15.10.2017 23:04

Mijam graniczny słup i schodzę do auta .
Teraz kierunek Berlin ... :smo:
Nie Dęblin ... :D
Teraz drogą 79 prosto do Kozienic jadę przez piękną i ogromną Puszczę Kozienicką a z lewej strony widzę wysokie i pękate kominy elekrociepłowni Kozienice już w Kozienicach wjeżdżam na drogę nr 48 do Dęblina .
Po drodze jednak napotykam remonty drogowe i już w samym Dęblinie niemiła niespodzianka jest targ i olbrzymie korki wokół niego stoję dość długo i tracę cenne minuty .
A pałac czeka ...
Dęblin – miasto w województwie lubelskim, w powiecie ryckim. W latach 1975–1998 w województwie lubelskim.
Dęblin położony jest w historycznej Małopolsce, w południowo-zachodniej części ziemi stężyckiej, przy ujściu rzeki Wieprz do Wisły, w szerokiej dolinie rzecznej, która osiąga 15 km szerokości. Dolina ma budowę terasową. Najstarsza terasa położona jest 20 m nad zwierciadłem Wisły.
Załączniki:
h3.jpg
h4.jpg
h2.jpg
h1.jpg
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.10.2017 23:41

Co ja bym dał kiedyś , żeby być w tamtych rejonach , w wyobraźni jeździłem czołgiem po śladach "Rudego 102" . . . Jankiem Kosem nie mogłem być , ale jako "czarniawy" byłem Grigorijem - kierowcą i mechanikiem :)
( poza tym mnie się zawsze bardziej Lidka podobała :wink: ) W takich wojennych skansenach wracają wspomnienia . . .

Pozdrawiam
Piotr
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 18.10.2017 19:13

Przez Dęblin tylko zawsze przejeżdżałem np. w drodze do Kazimierza, a ten pokazany pałac pokazuje, że warto się tam zatrzymać :) .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.10.2017 22:52

Gandalf Biały napisał(a):w samym Dęblinie niemiła niespodzianka jest targ i olbrzymie korki wokół niego stoję dość długo i tracę cenne minuty .

Dla innych to by mogła być atrakcja...

piotrf napisał(a):( poza tym mnie się zawsze bardziej Lidka podobała :wink: )

O Marusi nawet w "Autobiografii" śpiewają...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.10.2017 23:33

Franz napisał(a):
Gandalf Biały napisał(a):w samym Dęblinie niemiła niespodzianka jest targ i olbrzymie korki wokół niego stoję dość długo i tracę cenne minuty .

Dla innych to by mogła być atrakcja...

piotrf napisał(a):( poza tym mnie się zawsze bardziej Lidka podobała :wink: )

O Marusi nawet w "Autobiografii" śpiewają...

Pozdrawiam,
Wojtek

. . . za jej Poli Raksy twarz każdy by się zabić dał . . . , ale czy ja muszę być jak każdy :?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
1stanley
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1stanley » 31.05.2022 14:36

Witam
Czemu tak nagle się urwało. Chętnie bym jeszcze poczytał ...
Poprzednia strona

Powrót do Polska