Gandalf Biały napisał(a):Dzisiaj na pewno , lecz wówczas i pożary inne bywały .
Kiedy się zapalił drewniany dom kryty strzechą, to pozostawało już tylko chronić sąsiednie budynki...
Pozdrawiam,
Wojtek
Gandalf Biały napisał(a):Nefer napisał(a):Pamiętam, że te maszyny rolnicze, które pokazałeś na przedostatnim zdjęciu, bardzo fascynowały mojego syna, wtedy trzyletniego. Zdecydowanie bardziej niż stare chałupy i ich wyposażenie...
Jak to u chłopaka ...
Nie pytał czasem czemu one takie dziwne ???
Franz napisał(a):Gandalf Biały napisał(a):Dzisiaj na pewno , lecz wówczas i pożary inne bywały .
Kiedy się zapalił drewniany dom kryty strzechą, to pozostawało już tylko chronić sąsiednie budynki...
Pozdrawiam,
Wojtek
Nefer napisał(a):Gandalf Biały napisał(a):Nefer napisał(a):Pamiętam, że te maszyny rolnicze, które pokazałeś na przedostatnim zdjęciu, bardzo fascynowały mojego syna, wtedy trzyletniego. Zdecydowanie bardziej niż stare chałupy i ich wyposażenie...
Jak to u chłopaka ...
Nie pytał czasem czemu one takie dziwne ???
Ciekawość wielką na pewno wzbudziły, taka samo ja te wozy strażackie, które tez pokazałeś. Zdziwienie pewnie też - chyba pierwszy raz coś takiego wtedy widział.
Pozdrawiam
elfik99 napisał(a):Ale ładny ten skansen!!! Mogłabym tam chodzić cały dzień!!!
Nefer napisał(a):I do Mniszewa, widzę, też dotarłeś.
Byliśmy tam jeden raz z dziećmi - obojgu się podobało (i synowi, i córce), a ja sam też tam byłem jeszcze w latach 80. na wycieczce szkolnej. Pokażę dzieciom Twoje zdjęcia - ciekawe, czy jeszcze pamiętają tę naszą wycieczkę.
A byłeś może w położonych stosunkowo niedaleko od Mniszewa (ok. 20 km) Studziankach Pancernych Tam też jest czołg T-34 na postumencie oraz tablice informacyjne z opisem bitwy pod Studziankami (sierpień 1944 r.), czyli tej, w której brał udział Rudy 102.
Franz napisał(a):Gandalf Biały napisał(a):Skansen bojowy
Militaria leżą daleko od obszaru moich zainteresowań, ale z Tobą przebrnę i przez nie...
Pozdrawiam,
Wojtek
Franz napisał(a):Gandalf Biały napisał(a):Przebrniesz Wojtku to pewne chodzisz po znacznie trudniejszych trasach ...
Swego czasu przeszliśmy w Irlandii przez poligon artyleryjski w trakcie trwania ostrzału, to i u Ciebie dam radę...
Pozdrawiam,
Wojtek
Gandalf Biały napisał(a):Skansen bojowy Mniszew - Dęblin - Kozłówka - Lubartów - Nałęczów - Kazimierz nad Wisłą - Puławy - Żelechów .
Gandalf Biały napisał(a):elfik99 napisał(a):Ale ładny ten skansen!!! Mogłabym tam chodzić cały dzień!!!
Witaj Elfiku .
Skansen w Maurzycach masz na myśli czy Rudego 102 ?
myślę jednak że ten Łowicki szkoda tylko że latem tam nie byłem byłoby zapewne ciekawie ...
Ale muszę w końcu za Wojtkiem się zebrać i uzupełnić pierwsze fotki tam też całkiem było ciekawie ...
Lubię takie klimaty bo na co dzień tylko szkło i stal oglądam .
Pozdrawiam
Krzysiek