Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje po Polsce wędrówki...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 06.08.2017 11:31

Wchodzę do środka ...Sal do zobaczenia jest niewiele jak tak duży pałac .
Pierwsze co rzuca się w oczy to ta piękna ceramika na ścianach przy schodach na piętro pałacu .
Załączniki:
po6.jpg
po4.jpg
po2.jpg
poi.jpg
pioi.jpg
po.jpg
po1.jpg
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 15.08.2017 13:13

Pokoje tego pałacu są jak widać bardzo ciekawe , ja przechodzę dalej robiąc kilka fotek .
Załączniki:
l3.jpg
po4 (2).jpg
po5.jpg
l1.jpg
pl2.jpg
pl1 (2).jpg
pl (2).jpg
bmxmen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bmxmen » 17.08.2017 09:27

Ładny jest jeszcze pałac w Łańcucie. Jest całkiem dobrze zachowany jak na tyle lat komuny. Nie udało im się wszystkiego zrabować. Smutne wrażenie zaraz po wejściu robi Zamek Królewski w Warszawie. Smutne wrażenie, bo kiedyś musiał być tam niezły przepych - teraz ładnie to wygląda, ale wszystko jest zrabowane a ściany puste.
Będąc w Beskidzie Śląskim warto wybrać się do Bielska-Białej. Mają tam piękny Zamek Sułkowskich. Tutaj więcej o nim można poczytać: http://hotelnabloniach.pl/blog/zwiedzic ... beskidzia/

I kolejny kierunek zamek w Krasiczynie: https://www.krasiczyn.com.pl/aktualnosci/galeria
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 22.08.2017 18:45

bmxmen napisał(a):Ładny jest jeszcze pałac w Łańcucie. Jest całkiem dobrze zachowany jak na tyle lat komuny. Nie udało im się wszystkiego zrabować. Smutne wrażenie zaraz po wejściu robi Zamek Królewski w Warszawie. Smutne wrażenie, bo kiedyś musiał być tam niezły przepych - teraz ładnie to wygląda, ale wszystko jest zrabowane a ściany puste.
Będąc w Beskidzie Śląskim warto wybrać się do Bielska-Białej. Mają tam piękny Zamek Sułkowskich. Tutaj więcej o nim można poczytać: http://hotelnabloniach.pl/blog/zwiedzic ... beskidzia/

I kolejny kierunek zamek w Krasiczynie: https://www.krasiczyn.com.pl/aktualnosci/galeria

Witaj .
Jeśli dasz radę śledzić te moje wędrówki ...
To z pewnością pojawią się te i inne pałace , zamki i dwory jakich na Mazowszu i po całej Polsce jest niemało trzeba tylko dać sobie szansę je odwiedzić ...
Oczywiście masz rację tak było i dalej w niektórych przypadkach jest . Brak dobrego gospodarza , który by pozyskał środki na renowację obiektu będącego na jego terenie. A potem go udostępnił zwiedzającym a co za tym idzie powoli przyciągnął turystów i zapełniał kasę gminną :D

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 22.08.2017 18:51

Po obejrzeniu wnętrz robię kilka fotek w głębi parku ...
Załączniki:
n7.jpg
n6.jpg
DSC_3694.jpg
n4.jpg
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 22.08.2017 19:01

Wychodząc wstępuję jeszcze do niewielkiego budynku znajdującego się po lewej stronie w którym mieści się wystawa eksponatów jakże miłych dla oka . :D
Załączniki:
mnbv.jpg
mnb.jpg
n10.jpg
n3.jpg
n.jpg
n2.jpg
n1.jpg
Ostatnio edytowano 22.08.2017 19:04 przez Gandalf Biały, łącznie edytowano 1 raz
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 22.08.2017 19:04

świetny temat dla szukających pomysłów na weekendowe zwiedzanie...czekam na kolejne odsłony :papa: no i w końcu Gandalf się ujawnił...tylko, że szaro-czarny :mrgreen:
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 22.08.2017 19:09

słoma79 napisał(a):świetny temat dla szukających pomysłów na weekendowe zwiedzanie...czekam na kolejne odsłony :papa: no i w końcu Gandalf się ujawnił...tylko, że szaro-czarny :mrgreen:

Witaj .
Białego nie mogłem znaleźć :mrgreen: :D
Mogę cię zapewnić że masz rację to świetny temat na wypady w wolne dni .Teraz także byłem przez kilka dni na polowaniu z obiektywem będzie co pokazać zimą :D :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 23.08.2017 14:27

Sal wystawowych jest kilka zatem szybko robię fotki i będę przemieszczał się do Arkadii , która znajduje się nieopodal Nieborowa .
Załączniki:
1z.jpg
qaq.jpg
l,m.jpg
l,.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.08.2017 22:09

Nie wiedziałem, że to Ty...

Szybko przejrzałem Twój temat - najbardziej mi się drewniane perełki podobają.

Pozdrawiam,
Wojtek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 25.08.2017 15:51

Franz napisał(a):Nie wiedziałem, że to Ty...

Szybko przejrzałem Twój temat - najbardziej mi się drewniane perełki podobają.

Pozdrawiam,
Wojtek

Witaj Wojtku mnie także wbrew pozorom bardziej ujmują te drewniaki nawet dość zniszczone . Będzie jeszcze troszkę takich drewnianych chałupek ...

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 25.08.2017 15:59

Wystawa fajna ale mnie już ciągnie dalej do Arkadii...
Wsiadam do auta jednak przy pałacu nie ma żadnego kierunkowskazu na co się kierować i trochę się motam jadąc w jedną i drugą stronę licząc że coś mi się pokaże niestety. Wracam zatem do pałacu i pytam przy głównej bramie miłego Pana jak tam dojechać .
Dopiero przy głównej drodze jest drogowskaz na Arkadię co mnie irytuje bo takowy powinien być znacznie wcześniej a nie po przejechaniu kilku kilometrów .
Arkadia – wieś położona niedaleko Łowicza, w województwie łódzkim, w powiecie łowickim, w gminie Nieborów , nad rzeką Skierniewką. W 2011 roku liczyła 234 mieszkańców. Pierwotnie wieś Łupia (Lupya).
Załączniki:
m2 (2).jpg
m1 (2).jpg
m (2).jpg
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 25.08.2017 16:02

W Arkadii mieści się ogród romantyczny w stylu angielskim założony przez Helenę z Przeździeckich (1753-1821), żonę Michała Hieronima Radziwiłła, właściciela pobliskiego Nieborowa.
Głównym projektantem Arkadii był Szymon Bogumił Zug, część projektów była autorstwa Jana Piotra Norblina, Aleksandra Orłowskiego, Józefa Sierakowskiego, a później Henryka Ittara.
Do zakładania ogrodu księżna przystąpiła w 1778 roku , a rozwijała go i komponowała do swojej śmierci.
Załączniki:
DSC_3756 (2).jpg
m6 (2).jpg
m7 (2).jpg
m5 (2).jpg
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 27.08.2017 23:47

Park jest dość rozległy, a te stylizowane ruiny całkiem fajnie dodają romantycznego klimatu :wink:
Załączniki:
k10.jpg
k9.jpg
k8.jpg
k7.jpg
k6.jpg
k5.jpg
k4.jpg
k3.jpg
k2.jpg
k1.jpg
k.jpg
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 30.08.2017 18:57

Na ziemi Łowickiej znajduje się także Skansen Wsi Łowickiej w którym to corocznie odbywają się Biesiady Łowickie .
Skansen położony jest przy drodze Warszawa - Poznań siedem kilometrów od Łowicza .
Zgromadzone tutaj są zabytki architektury z terenu dawnego Księstwa Łowickiego.
W tej chwili na terenie skansenu znajduje się 30 obiektów są to obiekty mieszkalne i inwentarskie .
Załączniki:
x5.jpg
Budynek szkoły w całej krasie ...
x3.jpg
Wnętrze szkolnej klasy .
x2.jpg
Pewnie tak jak i ja ... wielu z Was także siedziało w takich ławkach ...
x1.jpg
Wejście do szkoły .
x.jpg
A teraz idziemy ponownie do ...szkoły .
x7.jpg
Wejście i kasa biletowa .
x6.jpg
A to ogólny plan skansenu ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska