Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje po Polsce wędrówki...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.07.2017 17:59

Gandalf Biały napisał(a):Jak miło mi to czytać zapewne znasz to miejsce i ten dwór ...

W rzeczy samej, byłem tam przynajmniej dwa razy :) .

Gandalf Biały napisał(a):może ktoś będzie z tych rejonów które pokażę :!: :D

Mniej więcej 80 km mam do Suchej ze stolycy, zatem są to moje rejony dość szeroko traktowane :) .

Gandalf Biały napisał(a):O tym łacińskim napisie też wspomnę ...

No to czekam na cd. :)

A przy okazji - w okolicach Suchej warto chociażby jeszcze odwiedzić m.in. Liw (zamek) i Kotuń (Muzeum Straży Pożarnej).
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 03.07.2017 19:40

Jestem i oglądam :D :papa:
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 04.07.2017 18:27

Nefer napisał(a):
Gandalf Biały napisał(a):Jak miło mi to czytać zapewne znasz to miejsce i ten dwór ...

W rzeczy samej, byłem tam przynajmniej dwa razy :) .

Gandalf Biały napisał(a):może ktoś będzie z tych rejonów które pokażę :!: :D

Mniej więcej 80 km mam do Suchej ze stolycy, zatem są to moje rejony dość szeroko traktowane :) .

Gandalf Biały napisał(a):O tym łacińskim napisie też wspomnę ...

No to czekam na cd. :)

A przy okazji - w okolicach Suchej warto chociażby jeszcze odwiedzić m.in. Liw (zamek) i Kotuń (Muzeum Straży Pożarnej).

Witaj .
To właściwie jesteśmy prawie sąsiadami ja nieco na południe od stolicy ale tylko kilka km. Mam podobnie jak TY tę sama odległość :D
Pisząc o tych rejonach szeroko pojętych to masz rację miałem to edytować ale czasu zabrakło ...
Widzę że okolice w które się tym razem zapuściłem nie są Ci obce to extra :D
Wspomniałeś o zamku Liwskim może coś zaradzę Twojej propozycji natomiast muzeum straży nie widziałem może kiedyś przy okazji .
Będąc w tamtej okolicy byłem także w innych fajnych miejscach, ale nie chcę uprzedzać zdarzeń :D :!:

Pozdrawiam Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 04.07.2017 18:30

marko350 napisał(a):Jestem i oglądam :D :papa:

Witaj marko350
Cieszę się bardzo że wpadłeś obejrzeć co tu się kroi ... :D
Mam nadzieje że dam radę podołać wyzwaniu i będzie nieźle :?:

Pozdrawiam Krzysiek
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.07.2017 19:05

Gandalf Biały napisał(a):Wspomniałeś o zamku Liwskim może coś zaradzę Twojej propozycji natomiast muzeum straży nie widziałem może kiedyś przy okazji .
Będąc w tamtej okolicy byłem także w innych fajnych miejscach, ale nie chcę uprzedzać zdarzeń :D :!:

Liw i Kotuń to były tylko przykłady, inne miejsca w tych okolicach też są interesujące.
Ciekawe, co jeszcze pokażesz :) .

Pozdrawiam
Szymon
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 05.07.2017 10:04

Nefer napisał(a):
Gandalf Biały napisał(a):Wspomniałeś o zamku Liwskim może coś zaradzę Twojej propozycji natomiast muzeum straży nie widziałem może kiedyś przy okazji .

Liw i Kotuń to były tylko przykłady, inne miejsca w tych okolicach też są interesujące.
Ciekawe, co jeszcze pokażesz :) .

Pozdrawiam
Szymon

Witaj .
Masz rację tych przykładów jest w tym rejonie co najmniej kilkanaście :D niektóre z nich będą na pewno a czy interesujące zobaczymy hahaha :)

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 05.07.2017 10:11

Nadal jestem zadziwiony jak bogato jest ten dwór wyposażony ...
przechodzę do innych pomieszczeń i pstrykam fotki .
Załączniki:
po2.jpg
po1.jpg
po.jpg
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 05.07.2017 10:27

Przez otwarte drzwi wychodzę na drugą stronę domu.
Rozglądam się na szybko i nie widzę luźno chodzących koni, żałuję bo to byłby fajny widok dla oka aparatu. :D
teren jakby troszkę zaniedbany co nieco psuje obraz tego jakby nie było bardzo interesującego miejsca :!: :!: :!:

Na fryzie tego dworu widnieje napis "Sub veteri tectu sed parentali", co w polskim tłumaczeniu znaczy: "Pod starym dachem, lecz rodzicielskim".
Ja także wracam pod ten dach ...
Pozdrawiam .
Załączniki:
po0.jpg
po9.jpg
po8.jpg
po6.jpg
po11.jpg
po7.jpg
poio.jpg
po99.jpg
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.07.2017 18:59

Pięknie. Jakby czas się zatrzymał.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 05.07.2017 19:02

temat zmierza w zdecydowanie dobrą stronę...mam nadzieję, że starych szuflad masz sporo do otwarcia...
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 06.07.2017 23:30

marze_na napisał(a):Pięknie. Jakby czas się zatrzymał.

Masz rację dokładnie tak czułem, będąc tam na miejscu...
Takie bardzo klimatyczne miejsce na Podlasiu które warto zobaczyć :)

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 06.07.2017 23:35

słoma79 napisał(a):temat zmierza w zdecydowanie dobrą stronę...mam nadzieję, że starych szuflad masz sporo do otwarcia...

Witaj.

Ja też mam taką nadzieję...
Ta stara szuflada co nieco skrywa zarówno starych jak i nowych rzeczy więc na razie będziemy mieli co oglądać hahaha :)
Dzięki że jesteś ...

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 07.07.2017 18:10

Z Podlasia na Ziemię Łódzką tym razem Was zapraszam :D

Nieborów położony jest w dolinie rzeki Bzury charakterystycznej tak bardzo dla tej części Mazowsza i krajobrazu nizinnego.

Nazwa Nieborów (w brzmieniu Nyeborowo lub Nyeborow) pojawia się w źródłach historycznych po raz pierwszy w dokumentach kościelnych XIV w. wykazujących sumy pobierane w diecezji tytułem świętopietrza. Nazwa Nieborów jest nazwą dzierżawczą, założycielem jej mógł być zatem bliżej nieznany Niebor, którego imię jest zaświadczoną w źródłach formą antroponimiczną. Na początku XVI w. wzniesiono w Nieborowie gotycko-renesansowy dwór, który przetrwał do końca XVII w. Dobra nieborowskie stanowiły wówczas własność rodu Nieborowskich herbu Prawda.

Pałac Radziwiłłów w Nieborowie – barokowy pałac zaprojektowany przez Tylmana z Gameren na zlecenie Michała Stefana Radziejowskiego, znajdujący się w Nieborowie. Pałac od 1774 do 1944 należał do rodziny Radziwiłłów. Po drugiej wojnie światowej stał się oddziałem Muzeum Narodowego w Warszawie .

Cdn...
Załączniki:
po6.jpg
op1.jpg
op.jpg
Park wokół pałacu jest w stylu angielskim , który to zrywa ze sztucznością ogrodów francuskich .
po5.jpg
po4.jpg
po1.jpg
po2.jpg
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.07.2017 21:35

Nieborów to piękne miejsce, wrzuć jeszcze trochę zdjęć :) .
Wnętrza pałacu też niczego sobie, ale i sam park wart odwiedzin.
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 09.07.2017 12:43

Nefer napisał(a):Nieborów to piękne miejsce, wrzuć jeszcze trochę zdjęć :) .
Wnętrza pałacu też niczego sobie, ale i sam park wart odwiedzin.

Witaj .
Mówisz ...masz :D
Tak Nieborowski pałac jest piękny choć ja mam swoje przemyślenia na jeśli chodzi i jego najbliższe otoczenie należałoby się już odświeżyć park i to klepisko przed samym pałacem nie przystoi takiemu obiektowi takie otoczenie byłem już w kilku mniejszych także mniej okazałych zespołach pałacowych a w których teren wokół pałacu był przepięknie urządzony :wink:
Pałac i jego najbliższe otoczenie .
Pisząc o nim że pałac posiada barokowy ogród to chyba przesada ja pozwolę sobie mieć nieco inne jednak zdanie ...
Załączniki:
po7.jpg
po6.jpg
po2.jpg
po4.jpg
Pięknie zdobiona ławeczka w jednej z alejek ...
po3.jpg
po5.jpg
po.jpg
po1.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska